Окупанти на Донбасі блокують рух у більшості гуманітарних коридорів через КПВВ

Новини
КПВВ «Станица Луганская»
КПВВ «Станиця Луганська» Фото: БФ "Право на захист"

На Донбасі рух у більшості гуманітарних дорожніх коридорів заблоковано з боку тимчасово окупованої території України, але усі КПВВ відкриті для пропуску через лінію розмежування з 08.00 до 16.00.

Про це повідомляє пресслужба ДПСУ.

«З семи відкритих КПВВ повноцінний пропуск здійснюється лише в «Станиці Луганській». Пасажиропотік там був динамічним та у порівнянні з минулим тижнем збільшився на 35%. Загалом за тиждень через цей дорожній коридор на тимчасово окуповану територію України пройшли 9 991 особа, а на контрольовану територію – 10 019 осіб», – йдеться у повідомленні.

У ДПСУ нагадали, що в КПВВ діють протиепідемічні заходи.

Обов’язковою умовою залишається перебування в контрольному пункті у захисній масці (респіраторі) із дотриманням соціальної дистанції. Водночас під час дії в Україні «зеленого» рівня епідемічної небезпеки громадяни прибувають на контрольовану територію без проходження самоізоляції. А іноземцям для перетинання лінії розмежування необхідно мати поліс медичного страхування.

Президент України підписав закон, яким скасовуються штрафи для жителів окупованих територій. Раніше Верховна Рада тимчасово на період дії карантину звільнила від сплати адмінштрафів за порушення порядку в’їзду-виїзду через держкордон українських громадян з тимчасово окупованих територій Донбасу, які через закриті окупантами КПВВ на лінії розмежування змушені в’їжджати на підконтрольну територію України з ОРДЛО через Росію.

Як повідомлялось, за даними правозахисників, українські прикордонники щодня штрафують 80-120 жителів ОРДЛО, які через закриті КПВВ на лінії розмежування на Донбасі змушені в’їжджати на підконтрольну територію України через Росію.

Нагадаємо:

  • 16 грудня 2020 року віце-прем’єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков повідомив, що у Кабміні опрацьовують питання скасування штрафів за незаконний перетин держкордону для жителів окупованого Донбасу, які через блокування окупантами КПВВ на лінії розмежування змушені приїжджати на підконтрольну територію України через Росію.
  • Правозахисник пояснив, яка адміністративна відповідальність передбачена українським законодавством за виїзд з окупованого Донбасу на підконтрольну Україні територію через Росію, а також які нюанси є при застосуванні адмінштрафів співробітниками Держприкордонслужби.