Мамедов звільняється з посади заступника Генпрокурора та з органів прокуратури – адвокати

Новини
Гюндуз Мамедов Фото: ZN.UA

Гюндуз Мамедов звільняється з посади заступника Генерального прокурора та з органів прокуратури. Причина – тиск з боку керівництва Офісу Генпрокуратури з використанням дискредитаційної інформаційної кампанії та відсторонення від керівництва Департаментом щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, та Департаментом захисту інтересів дітей та протидії насильству.

Про це повідомляє у Facebook юридична компанія «Міллер», яка представляє інтереси Мамедова.

«Керівництво Офісу Генерального прокурора свідомо створило складні умови роботи та всіляко блокує виконання Мамедовим, інтереси якого представляє «Міллер», своїх посадових обов’язків, систематично здійснюючи тиск на нього, що повністю нівелює основоположні принципи незалежності прокурора … Отже, залишатись на посаді без можливостей виконання своїх повноважень є неприйнятним для нашого Клієнта. Саме тому Гюндуз Мамедов після 25 років роботи в органах прокуратури прийняв рішення про відставку», – йдеться у повідомленні.

Адвокати зазначили, що наприкінці червня – початку липня Мамедова позбавили керування Департаментом щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, та Департаментом захисту інтересів дітей та протидії насильству, достроково припинили доступ до держтаємниці, який був чинний до серпня, скоротили посаду заступника Генпрокурора та порушили ряд дисциплінарних і кримінальних проваджень, де розслідування не лише координується, а й фактично здійснюється підпорядкованими безпосередньо Генпрокурорці Ірині Венедіктовій підрозділами.

«Законних підстав для звільнення нашого Клієнта немає, тому активно використовується дискредитаційна інформаційна кампанія. До кампанії по тиску на незалежного прокурора приєдналася й СБУ, яке використовує інструмент припинення допуску до держтаємниці з метою обмеження виконання їм своїх повноважень», – додали у компанії «Міллер».

Адвокати нагадали, що Мамедов – один із прокурорів, який «не має за свою професійну кар’єру корупційного шлейфу, а його ефективність, принциповість та незалежність, що закріплена законодавством, є реальними підставами тиску для подальшого звільнення».

У «Міллер» вказали, що в 2016 році Мамедов з нуля побудував напрям розслідування воєнних злочинів, вчинених на території окупованого Криму, активізував співробітництво з Міжнародним кримінальним судом, правозахисниками та громадськими організаціями. Наприкінці 2019 року вперше з початку збройної агресії Мамедов почав розвивати цю роботу на центральному рівні, охопивши ще і Донбас.

Також у компанії зазначили, що вперше за часи незалежності в органах прокуратури запрацював підрозділ, що захищає права дітей жертв та свідків злочинів. За його наполегливої позиції в Україні вже на фінальному етапі знаходиться запуск центру підтримки жертв, де дитині спочатку буде надана психологічна та медична допомога, після чого – процесуальні дії.

Як повідомлялось, волюнтаризм генпрокурорки Ірини Венедіктової може призвести до обнулення або різкого гальмування низки важливих процесів напередодні Кримського саміту і рішення Міжнародного кримінального суду щодо «ситуації в Україні», пише Валентина Самар, головна редакторка Центру журналістських розслідувань в своєму матеріалі Як поцілити Україні в обидві ноги для видання ZN.UA.

Відсторонення заступника генпрокурора України Гюндуза Мамедова від «департаменту війни» – суто політичне рішення, пов’язане з Офісом президента, і це дійсно ставить під загрозу всю роботу, яку веде держава у діяльністі з організації розслідування воєнних злочинів, вчинених в окупованому Криму, заявила Ольга Скрипник, координаторка Кримської правозахисної групи в програмі «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

Нагадаємо:

  • 29 червня 2021 року Генпрокурорка Венедіктова підписала наказ, відповідно до якого «департамент війни» був виведений з підпорядкування заступника генпрокурора Гюндуза Мамедова та переданий в підпорядкування заступнику генпрокурора Максиму Якубовскому.
  • 30 червня 2021 року в.о. генпрокурора Якубовський підписав наказ про підпорядкування «департаменту війни» генпрокурорці Ірині Венедіктовій.
  • 8 липня 2021 року Генпрокурорка Ірина Венедіктова своїм наказом остаточно забрала у свого заступника Гюндуза Мамедова всі підпорядковані йому департаменти в Офісі генпрокурора.
  • Менеджерка проекту GRC «Міжнародне право і визначення участі Росії в Криму і на Донбасі» Анна Микитенко вважає, що відсторонення Гюндуза Мамедова від керівництва Департаментом нагляду за кримінальними справами щодо злочинів, здійснених в умовах збройного конфлікту, буде мати негативні наслідки для розслідування справи МН17 з урахуванням того, що Мамедов також був керівником міжнародної слідчої групи (JIT) від України.