В Україні стартувало громадське обговорення проєкту Стратегії розвитку кримськотатарської мови

Новини
Фото: genichesk.ipc.org.ua

В Україні громадськість запрошують долучитися до електронних консультацій щодо проєкту Стратегії розвитку кримськотатарської мови на 2022-2032 роки та затвердження плану заходів щодо її реалізації.

Після доопрацювання і погодження з центральними та місцевими органами влади згідно з встановленою процедурою його буде внесено як політичну пропозицію на розгляд уряду, повідомляє міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

«Вже восьмий рік Російська Федерація продовжує грубо та масово порушувати міжнародне гуманітарне право, основоположні права та свободи громадян України, які проживають на Кримському півострові. Такі дії призводять, зокрема, до обмеження сфер застосування кримськотатарської мови, зменшення можливостей для громадян отримувати освіту рідною мовою, вимушеного переїзду кримських татар з окупованого Криму, в результаті чого знижується мовний потенціал», – сказав заступник міністра з питань реінтеграції ТОТ Ігор Яременко.

Він додав, що саме Стратегія розвитку кримськотатарської мови на 2022-2032 роки покликана забезпечити всебічний розвиток та функціонування поряд з державною мовою, мови корінного кримськотатарського народу.

«Безумовно, кримськотатарська мова є невід’ємним елементом ідентичності та етнокультурної цілісності корінних народів. Наразі ми активно працюємо над тим, аби не лише зберегти кримськотатарську мову, як культурну спадщину, але й розвивати її використання в нашій країні і за її межами, передавати з покоління в покоління. У нас вже є затверджена Концепція розвитку та популяризації кримськотатарської мови, а після доопрацювання усіх пропозицій на Уряд буде винесено й саму Стратегію. В контексті цієї роботи Мінреінтеграції також звернулося до Google і Duolingo з проханням інтегрувати кримськотатарську мову до цих технологічних платформ, розробляється документ для затвердження кримськотатарської абетки на основі латинської графіки, вже прийнятий Закон «Про корінні народи України», запущено проєкт «Serbest Entsiklopediya: Пишемо кримськотатарську Вікіпедію», в рамках якого у Вікіпедії з’явилося понад 300 статей кримськотатарською мовою. І це лише частина колосальної роботи в цьому напрямку», – додав Яременко.

Комплекс заходів Стратегії спрямований на законодавче, інституційне, організаційне, фінансове, інформаційне та інше забезпечення функціонування кримськотатарської мови як мови одного з корінних народів України, на розширення сфер її застосування, заохочення до її вивчення громадян незалежно від етнічної належності, популяризацію серед різних вікових груп, особливо серед молоді, що сприятиме не тільки збереженню і розвитку унікального соціокультурного явища, чинника самоідентичності і самовідтворення корінного народу, але і створенню додаткових умов для відновлення територіальної цілісності і державного суверенітету України у міжнародно визнаних кордонах.

Серед основних стратегічних цілей проєкту Стратегії виділяються:

  1. володіння та використання кримськотатарської мови особами, які належать до кримськотатарського етносу;
  2. інституціоналізація та підвищення престижу кримськотатарської мови;
  3. формування цілісного культурно-інформаційного простору кримськотатарської мови.

Письмові пропозиції та зауваження до проєкту Стратегії можливо подавати до 11 серпня 2021 року на електронну адресу: [email protected].

Консультації з питання, що винесено на обговорення надаються за телефоном: (044) 355 14 88.

Нагадаємо:

  • У вересні 2020 року Меджліс кримськотатарського народу запросив усіх бажаючих взяти участь у складі робочої групи у підготовці Стратегії розвитку та популяризації кримськотатарської мови в рамках Десятиліття мов корінних народів (2022-2032), проголошеного Генеральною Асамблеєю ООН.
  • У січні 2021 року Мінреінтеграції оприлюднило проєкт Концепції розвитку та популяризації кримськотатарської мови на період до 2032 року.
  • 7 квітня 2021 року Кабінет міністрів України схвалив розроблену Мінреінтеграції Концепцію розвитку кримськотатарської мови.