Суд у Херсоні відправив під домашній арешт бізнесмена, який надавав послуги при проведенні призовних кампаній в Криму

Новини
Відправка призовників в окупованому Криму Фото: РИА Новости Крым. Александр Полегенько

Херсонський міський суд відправив під домашній арешт кримського підприємця Захарченко Павла Юрійовича, підозрюваного в наданні допомоги в перевезенні призовників з Криму для служби в російській армії, також заборонив виїзд з материкової України на окупований півострів.

«На підозрюваного покладено ряд обов’язків, в тому числі, заборона відвідування тимчасово окупованій території автономії. Місцем виконання запобіжного заходу визначено один з населених пунктів Херсонської області», – йдеться в повідомленні прокуратури АРК і Севастополя.

Правоохоронцями АРК в Міжнародному аеропорту «Херсон» 29 липня за спробу в’їзду в Україну був виявлений громадянин України, кримський підприємець Павло Захарченко, який підозрюється в систематичному наданні транспортних послуг окупаційної «влади» Криму під час проведення незаконних призовних кампаній кримчан до лав ЗС РФ на території окупованого півострова.

Автобуси, які йому належать, курсують по 59 маршрутах, відправляються з 49 автовокзалів в 16 населених пунктах окупованого Криму.

Нагадаємо:

  • У квітні 2018 року Україна в Раді Безпеки ООН вимагала від РФ припинити призов мешканців Криму в російську армію.
  • У жовтні 2018 року Україна звернулася до Міжнародного кримінального суду через незаконний призов своїх громадян у окупованому Криму до російської армії, що є черговим доказом здійснення РФ воєнного злочину на півострові.
  • Навесні 2019 року зібрані експертами докази незаконного призову в армію РФ в Криму були отримані офісом прокурора МКС.
  • 14 грудня 2020 року МКС оприлюднив новий звіт про ситуацію в Україні після проведення попереднього аналізу подій під час Майдану, захоплення і окупації Росією Криму та війни на Донбасі. В ньому, зокрема, йдеться і про примус до служби в збройних силах ворожої держави в окупованому Криму.
  • Чому призов до армії РФ в окупованому Криму є військовим злочином, розповів Олександр СЄДОВ, аналітик Кримської правозахисної групи в програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).