В Криму після тортур у журналіста Єсипенка погіршився стан здоров’я, його вивозили з СІЗО до лікарні

Новини
Владислав Єсипенко Фото: crimean-solidarity.org

Після перенесених тортур у заарештованого в окупованому Криму фрілансера Радіо Свобода (проект Крим.Реаліі) Владислава Єсипенко погіршився стан здоров’я, зокрема у нього загострилася сечокам’яна хвороба. У СІЗО Сімферополя йому не надають необхідну медичну допомогу, через це близько тижня тому його на машині швидкої допомоги вивозили до цивільної лікарні.

Про це виданню Крим.Реалії повідомила дружина журналіста Катерина Єсипенко.

«Після катувань у Владислава, звичайно, погіршився стан здоров’я. Турбує артеріальний тиск, загострилася сечокам’яна хвороба, став погано бачити. Лікар вищої категорії, доктор-уролог столичної клініки «Гармонія здоров’я» Михайло Трофімов повідомив, що при діагнозі сечокам’яна хвороба і наявності каменю в балії нирки удари під час катувань у живіт можуть призвести до виходу каменя в сечовід, порушення відтоку сечі з нирки і «подальшого обструктивного пілеонефріту з вираженим больовим синдромом», – повідомила К.Єсипенко.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова висловила стурбованість погіршенням стану здоров’я незаконно утримуваного в СІЗО №1 Сімферополя в тимчасово окупованому Криму громадянина України Владислава Єсипенка.

Вона зазначила, що це стало наслідком застосовування до журналіста співробітниками ФСБ тортур та незаконних методів допиту під час безпідставного затримання в Криму у березні 2021 року.

«Адміністрація СІЗО цинічно ігнорує погіршення стану здоров’я нашого співгромадянина та не надає необхідної медичної допомоги. Незабезпечення кваліфікованої меддопомоги є грубим порушенням статей 3 Конвенції про захист прав людини і основних свобод, що прирівнюється до тортур і нелюдського поводження, та статті 22 Мінімальних стандартних правил поводження із в’язнями, схвалених Економічною і соціальною радою ООН», – написала Денісова на своїй сторінці у Facebook.

Вона також звернулася до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою терміново забезпечити Владиславу Єсипенку медичне обстеження та надати необхідну меддопомогу з проведенням профільного лікування у спеціалізованій медичній установі.

«Закликаю міжнародну спільноту відреагувати на факти порушення прав Владислава Єсипенка та вжити всіх можливих заходів, аби припинити тортури стосовно українських громадян у місцях несвободи тимчасово окупованого Криму та РФ», – додала омбудсмен України.

Як повідомлялось, 6 липня 2021 року «Сімферопольський районний суд» продовжив арешт Владиславу Єсипенку до 18 грудня 2021 року.

15 липня 2021 року на засіданні «Сімферопольського районного суду» оголосили обвинувальний висновок у кримінальній справі стосовно Владислава Єсипенка. Журналіст провину не визнав.

Нагадаємо:

  • 10 березня 2021 року в Криму співробітники ФСБ затримали двох учасників акції до дня народження Тараса Шевченка, що відбулася в Сімферополі 9 березня, – Єлизавету Павленко і Владислава Єсипенко, які покладали квіти до пам’ятника Шевченку. 12 березня про їх затримання повідомило видання Крим.Реалії.
  • 16 березня ФСБ повідомила про затримання Владислава Єсипенка, заявивши, що він нібито працює на Службу зовнішньої розвідки України і що в його машині знайшли вибуховий пристрій. «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Єсипенка до 11 травня 2021 року, він підозрюється за ч.1. ст.223.1 Кримінального кодексу РФ (незаконні виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї, його основних частин (за винятком вогнепальної зброї обмеженого ураження), а так само незаконне виготовлення боєприпасів).
  • 6 квітня 2021 року «Верховний суд Криму» відхилив апеляційну скаргу на арешт Владислава Єсипенка. На засіданні журналіст розповів подробиці того, як його після затримання 10 березня катували російські силовики, щоб вибити зізнання про нібито роботу на українську розвідку.
  • На початку травня 2021 року стало відомо, що в Криму Владиславу Єсипенко інкримінують ще одне обвинувачення – за ст. 222 КК РФ (Незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, його основних частин, боєприпасів).