ОРДО на тиждень обмежить роботу КПП на кордоні з РФ

Новини
Пункт пропуску «Успенка» на «кордоні» між «ДНР» і Росією Фото: dontimes.ru

Наступного тижня окупаційна влада ОРДО обмежить роботу КПП на кордоні з РФ, а також не відкриватиме єдиний діючий на Донеччині КПВВ «Оленівка» (дзеркальний до КПВВ «Новотроїцьке»), що працював по понеділках і п’ятницях.

Окупаційна влада обмежить роботу КПП на кордоні з РФ в період 17,18,19 вересня для жителів ОРДЛО, які мають український паспорт, а також для тих, хто не має паспорт РФ, повідомила«Вчасно» глава Східної правозахисної групи Віра Ястребова.

За її словами, обмеження пов’язані з виборами в державну Думу РФ.

«17,18 та 19 вересня відбудеться голосування в державну Думу РФ, — повідомила правозахисниця. — Жителів ОРДЛО, які мають паспорт РФ, повезуть в Ростовську область для голосування. Тому пропуск через кордон буде працювати тільки для тих, хто їде на голосування».

Віра Ястребова зазначила, що людей, які не мають паспорта РФ або їдуть з іншими цілями, пропускати не будуть.

При цьому окупаційна влада вже повідомила місцевих перевізників, щоб вони скасували всі рейси на період з 17 по 19 вересня.

Також бойовики закрили в’їзд та виїзд з окупованої Донеччини до територій, що підконтрольні українській владі.

Пункт пропуску «Оленівка» на окупованій Донеччині не здійснюватиме пропуск людей та транспорту на в’їзд та виїзд 17 та 24 вересня, повідомляє правозахисна організація «Право на захист».

«Представники збройних формувань пояснюють це технічними причинами без надання додаткових деталей, — йдеться у повідомленні. — Наразі всі 5 КПВВ на підконтрольній території України працюють щодня з 8 до 16:00, однак через блокування роботи дзеркальних пунктів з боку непідконтрольних територій насправді перетин можливий лише на КПВВ «Станиця Луганська».

Жителі ОРДЛО, які отримали російський паспорт, зможуть «проголосувати» на виборах депутатів Держдуми РФ в онлайн-форматі. «Виборці» також повинні бути користувачами єдиного порталу держпослуг із підтвердженим обліковим записом.

Жителів окупованій частині Донецької області масово записують в прихильники «Єдиної Росії» прямо на вулиці. Щоб стати прихильником правлячої в Росії партії, жителям ОРДО необхідно мати при собі фотографії та паспорт громадянина РФ. При відсутності свіжого фото, всіх бажаючих фотографують прямо на пікеті.

В кінці березня 2021 року «центр громадських зв’язків МВС ЛНР» повідомив про видачу 600 тисяч «паспортів ЛНР» жителям ОРЛО.

У лютому 2021 року угрупування «ДНР» заявило, що видало понад 655 тисяч «паспортів ДНР», і ще 215,5 тисяч жителів непідконтрольної українському уряду частини Донецької області отримали російські паспорти.

Нагадаємо:

  • 16 березня 2016 року в так званій «ДНР» почали видавати місцевим жителям «паспорти ДНР».
  • 18 лютого 2017 року президент РФ Володимир Путін підписав указ про визнання Росією документів, виданих українцям, які проживають на окупованих територіях Донбасу «органами влади» так званих «ДНР» і ЛНР », які в Україні визнані терористичними організаціями.
  • 24 квітня 2019 року президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощення порядку отримання російського громадянства жителями тимчасово окупованих територій Донбасу.
  • СБУ розслідує факти примушення українських громадян, які мешкають на тимчасово непідконтрольній території Луганщини, отримувати так звані «паспорти ЛНР», як воєнний злочин.
  • «Адміністрації» так званої «ДНР» пропонують ввести новий «податок» для самозайнятих жителів ОРДО, зокрема, надання косметичних послуг на дому, фото- і відеопослуг, репетиторство, добову і погодинну здачу житла в оренду. З пропозицією «Про податок на професійний дохід» виступив так званий «молодіжний парламент ДНР».