OCCRP припиняє роботу в Росії через переслідування журналістів

Новини
Фото: Reuters

Цього тижня Центр дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) повністю припиняє роботу в Росії, щоб захистити журналістів-розслідувачів на тлі кампанії Кремля проти незалежної журналістики.

Про це повідомляється на сайті OCCRP.

«Зараз наша робота в Росії може принести місцевим журналістам більше шкоди, ніж користі. Це не означає, що ми припинимо писати про масштабну корупцію в цій країні. Просто ми розуміємо, що уряд, за своїм звичаєм, каратиме своїх же громадян за співпрацю з нами», – заявив співзасновник і головний редактор OCCRP Дрю Салліван.

Як вказують в Центрі, за останній місяць більшість російських партнерів OCCRP внесли до списку «іноземних агентів» або «небажаних організацій». ЗМІ, що отримали такий статус, мають дотримуватися жорстких вимог, які заважають працювати. Багато з них змушені закритися.

«Ми продовжимо випускати розслідування про Росію. Російський уряд – великий гравець, який активно поширює корупцію і дезінформацію, регіонально і на міжнародному рівні, і намагається дестабілізувати інші країни. Ми не будемо це замовчувати», – зазначив співзасновник і директор з інновацій OCCRP Пол Раду.

Російським співробітникам OCCRP запропонував переїхати в інші країни. Тим, хто відмовився, виплатили вихідну допомогу і допомогли з пошуком нової роботи.

«Ми вдячні нашим приголомшливим російським співробітникам, які допомогли OCCRP домогтися таких успіхів. Вони дозволили своїм співвітчизникам отримати доступ до об’єктивної журналістики, коли уряд Путіна відкрито атакував незалежні засоби масової інформації, які залишилися», – додав Раду.

Центр дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) – некомерційна організація, яка об’єднує понад п’ятдесят незалежних ЗМІ з усього світу і публікує понад 100 розслідувань на рік. OCCRP підтримує і розвиває всесвітню мережу журналістів-розслідувачів і публікує їх матеріали, тим самим інформуючи громадськість про злочинності і корупції та залучаючи влади до відповіді.

Закон про «іноземних агентів» прийнятий в Росії в 2012 році. Будь-яка некомерційна організація або громадський рух можуть бути внесені в список «агентів», якщо вони отримують фінансову підтримку з-за кордону і ведуть політичну діяльність. Критерії, за якими визначається така діяльність, в законі чітко не визначені. Організації, які потрапили до реєстру, повинні періодично звітувати про свою фінансову діяльність, а також вказувати в інтернеті і у всіх публікаціях в ЗМІ, що вони є «іноземним агентом». Порушення можуть привести до мільйонних штрафів.

Напомним:

  • 15 листопада 2017 року Держдума РФ ухвалила поправки до закону про інформацію, що дозволяють зараховувати зарубіжні ЗМІ до так званих іноземних агентів. 22 листопада законопроект про визнання зарубіжних ЗМІ іноземними агентами схвалила Рада Федерації РФ. 25 листопада його підписав президент Росії Володимир Путін.
  • На початку грудня 2017 року міністерство юстиції РФ включило дев’ять ЗМІ в реєстр іноземних агентів.
  • 22 листопада 2019 року Державна дума РФ прийняла в третьому читанні законопроект, який дозволяє визнавати «іноземними агентами» не тільки ЗМІ та громадські організації, які отримують фінансування з-за кордону, але і фізичних осіб. 2 грудня президент РФ Володимир Путін підписав закон.