У представництві президента в АРК назвали головні плюси затвердження алфавіту кримськотатарської мови на основі латинської графіки

Новини

Прийнята Кабінетом Міністрів України постанова, якою затверджено алфавіт кримськотатарської мови на основі латинської графіки – чергове логічне продовження системної державної політики щодо розвитку кримськотатарської мови. Це забезпечить політику права корінних народів України.

Про це заявили в представництві президента України в АРК.

«Урядом зроблено черговий позитивний крок щодо розвитку кримськотатарської мови, зокрема, прийнятою постановою визначено, що освітній процес кримськотатарською мовою буде переведений на використання латинської графіки до 1 вересня 2025 року. Відповідне рішення є продовженням не лише політики розвитку кримськотатарської мови, але й політики забезпечення прав корінних народів України загалом», – заявили в представництві.

«Це далеко не останній документ, прийнятий з метою підтримки корінного кримськотатарського народу та розвитку кримськотатарської мови. На цей час ведеться робота над Стратегією розвитку кримськотатарської мови на 2022-2032 роки і планом заходів для її виконання, прийняття якої дозволить уніфікувати дії органів державної влади, місцевого самоврядування, Меджлісу кримськотатарського народу задля подальших кроків направлених на розвиток мови корінного народу», – додали в представництві.

Глава Меджлісу Кримськотатарського народу Рефат Чубаров привітав рішення Кабінету міністрів, назвавши це поздоровленням кримськотатарського народа у зв’язку з поверненням писемності кримськотатарської мови на латиницю.

«Сталася подія, що стала можливою лише завдяки зусиллям сотень людей , які здійснювалися ними з історичного засідання першої сесії Курултаю кримськотатарського народу II скликання (червень 1991 року) – Кабінет Міністрів України схвалив Постанову «Про затвердження алфавіту кримськотатарської мови на основі латинської графіки».

Затверджений алфавіт складається з 31 літери. Він базується на рішеннях Курултаю кримськотатарського народу 1991-1993 років.

Нагадаємо:

  • У вересні 2020 року Меджліс кримськотатарського народу запросив усіх бажаючих взяти участь у складі робочої групи у підготовці Стратегії розвитку та популяризації кримськотатарської мови в рамках Десятиліття мов корінних народів (2022-2032), проголошеного Генеральною Асамблеєю ООН.
  • У січні 2021 року Мінреінтеграції оприлюднило проєкт Концепції розвитку та популяризації кримськотатарської мови на період до 2032 року.
  • 7 квітня 2021 року Кабінет міністрів України схвалив розроблену Мінреінтеграції Концепцію розвитку кримськотатарської мови.
  • З 15 червня по 15 липня 2021 року Мінреінтеграціі спільно з громадськими кримськотатарськими молодіжними організаціями провів онлайн-марафон з наповнення Вікіпедії статтями кримськотатарською мовою – «Serbest Entsiklopediya: Пишемо кримськотатарський Вікіпедію».