Деякі фігуранти санкцій РНБО встигли «приховати» свої активи до підписання указів Зеленським – Bihus.Info

Новини
Засідання РНБО Фото: president.gov.ua

Деякі фігуранти «контрабандних» санкційних списків Ради нацбезпеки і оборони виходили зі складу засновників та бенефіціарів своїх підприємств перед застосуванням санкцій, що може свідчити про витоки інформації на користь цих фігурантів.

Про це йдеться в розслідуванні Данила Мокрика на Bihus.Info.

Зміни засновників і бенефіціарів підприємств, пов’язаних із підсанкційними особами, можуть свідчити про те, що вони були попереджені про застосування до них санкцій або ж про те, що їм умисно дали час та можливість захистити свої активи.

До прикладу, за рішенням РНБО від 15 квітня під санкції потрапив Олександр Черепинський. Ці санкції президент Володимир Зеленський ввів в дію своїм Указом 21 квітня. Але до цього Черепинський встиг вийти зі складу засновників або бенефіціарів щонайменше шести підприємств. На 5 із 6 цих підприємств санкції не наклали.

Цікаво, що в багатьох випадках Черепинський виходив зі складу своїх підприємств навіть за декілька днів до рішення РНБО – 12 та 13 квітня.

Схожих випадків багато. Так, за рішенням РНБО від 2 квітня під санкції мали потрапити Валерій Пересоляк та Віктор Шерман. Однак до того, як Зеленський на наступний день, 3 квітня, ввів це рішення в дію, Шерман встиг вийти з засновників свого підприємства ТОВ «Міра», а Пересоляк в державному реєстрі зник із переліку засновників двох будівельних підприємств в Ужгороді. Причому у випадку Пересоляка відповідні зміни до державного реєстру внесені нотаріусом в неробочий час – близько 23:00. Жодне з цих підприємств під санкції не потрапило.

Крім згаданого вище Черепинського, серед фігурантів санкційного списку контрабандистів, затвердженого РНБО 15 квітня і введеного в дію Зеленським 21 квітня, у цей проміжок часу встиг вийти із трьох підприємств Едуард Кукоба. З цих трьох підприємств до санкційного списку внесли лише одне – ТОВ «Вілла Дель Ре».

Особливо довгим виявився проміжок часу між рішенням РНБО іуУказом президента для третього списку контрабандистів. Виїзне засідання РНБО відбулося 30 липня у Краматорську і того ж дня на брифінгу секретар Ради Олексій Данілов повідомив, що санкції будуть застосовані щодо трьох осіб: іноземця Олександра Акста і двох громадян України – Валерія Фальковського та Владислава Студенця.

Однак ще за декілька годин до брифінгу секретаря РНБО Фальковський вийшов зі складу засновників свого підприємства «Навитайм». Указ же про введення цих санкцій Зеленський підписав лише через 68 днів. Підприємства «Навитайм» серед підсанкційних – немає.

Готуючи це розслідування, журналісти Bihus.Info звернулися з проханнями про коментарі до Офісу президента та до Ради нацбезпеки і оборони, однак не отримали на ці запити жодної відповіді.

Секретаря РНБО Олексія Данілова вдалося запитати про можливі витоки інформації про санкції і попередження майбутніх фігурантів санкційних списків лише під час короткого підходу на вулиці. У відповідь на запитання Данілов порадив звернутися до РНБО із офіційним листом.

Нагадаємо:

  • 2 квітня 2021 року Рада національної безпеки і оборони ухвалила рішення про введення санкцій проти 68 юридичних осіб, за даними СБУ, пов’язаних із 10 контрабандистами, проти яких РНБО ввела персональні санкції.
  • 3 квітня президент Володимир Зеленський підписав указ, яким увів у дію рішення РНБО України про застосування санкцій проти, зокрема десяти осіб, яких в Офісі президента називають найбільшими контрабандистами України.
  • 15 квітня 2021 року Рада національної безпеки та оборони запровадила санкції ще до 12 юридичних та фізичних осіб через контрабанду.
  • 21 квітня 2021 року президент Володимир Зеленський підписав указ, яким ввів в дію рішення РНБО України від 15 квітня про введення на три роки санкцій проти 13 осіб, причетних, за даними СБУ, до контрабанди, а також проти 95 пов’язаних з ними компаній, дві з яких мають російську реєстрацію.
  • 30 липня 2021 року РНБО запровадила персональні санкції щодо трьох контрабандистів: громадянина Німеччини, двох громадян України та 24 афілійованих з ними компаній.
  • 6 жовтня 2021 року президент Зеленський підписав указ «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 липня 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».