Журналіст Ніколов: «РНБО та СБУ не помічають, що російська група Бабакова контролює українські обленерго»

Новини
Олександр Бабаков Фото: kompromat.wiki

Журналіст Юрій Ніколов заявив, що група підсанкційного депутата Держдуми РФ Олександра Бабакова контролює українські обленерго, а в РНБО та СБУ цього не помічають.

«Ось це – графік приросту Ахметова обленергами. Тут видно що він зростав за всіх президентів… За п’ятого і шостого президента український олігарх брав обли у «лужниківських» росіян. Вони як ні в чому не бувало голосували за анексію Криму, а ми їм тут, будь ласка, може вам сумочку з грошиками піднести до майбаха? РНБОУ і СБУ якось відразу засліпли, щоб не завадити АМКУ узгодити очевидне лиходійство», – пише журналіст.

«У купі з тим, що РНБОУ також впритул не бачать цих росіян у «VS Energy», то просимо хоча б погуглити: «Марина Ярославская Евгений Гинер жена». Ну, може так вдасться показати СБУ, що воно мишей ловить та чомусь дозволяє представникам країни-агресора дуже безболісно вийти з України. Не тільки без штрафів, а ще й з грошима від вдячного Ахметова», – пише він.

За словами журналіста, це дуже суперечить тій кампанії, яку «Слуга народу» розгорнула зараз проти Порошенка.

«Мовляв, він так і не позбавився Липецької фабрики в Росії, і тому за це на нього треба накласти санкції. А ось Бабакова в обленерго не бачать. І працюючий вугледобувний бізнес самого Ахметова в Ростовській області теж не бачать», – стверджує Ніколов.

Утім, як наголошує журналіст, у цьому немає нічого дивного. Глава парламентської фракції «Слуги народу» Давид Арахамія днями в ефірі ТРК «Україна» на прохання назвати найбільших інвесторів у нашій країні без жодних викрутасів заявив: «Якщо брати інвестиції в реальний сектор, на цей момент найбільше вкладає Рінат Ахметов».

«Інвестор. Не олігарх. І в цих обставинах питати чому АМКУ під головуванням подруги родини Зеленських дає монополісту ще більше ринкової влади – питання суто риторичне», – пише він.

Бабаков – колишній віце-спікер Держдуми РФ і спецпредставник президента РФ Володимира Путіна. Він знаходиться в санкційних списках ЄС і США, в 2014 році голосував за анексію Криму. Україна не вводила санкцій проти Бабакова, Гинера і Воєводіна.

Як повідомлялося, в липні 2020 року Верховна Рада прийняла закон про зниження «зеленого» тарифу та компенсацію не менше 20% виплат по ньому з державного бюджету.

Кабінет міністрів 10 червня підписав «Меморандум про взаєморозуміння стосовно врегулювання проблемних питань в сфері відновлюваної енергетики». Меморандум передбачає, що виробники відновлювальних джерел енергії (ВДЕ) приймають умови добровільної реструктуризації «зелених» тарифів, який передбачає їх зменшення. Зокрема, для всіх об’єктів електроенергетики, які виробляють сонячну енергію, передбачається зменшення тарифів на 15%, для об’єктів, які виробляють електроенергію з енергії вітру – на 7,5%. Також українська влада зобов’язується визначити і затвердити річні квоти підтримки «зеленої» енергетики і забезпечує проведення аукціонів з розподілу таких квот.

Як повідомлялося, уряд планує підвищення тарифів на електроенергію для населення: серед запланованих Кабміном ініціатив для забезпечення фінансової стабільності енергетики в умовах кризи – перегляд тарифів на електроенергію для населення та перегляд «зеленого тарифу». Раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що Кабінет міністрів не планує в цьому році підвищувати тариф на електричну енергію для населення.

  • Тарифи на електроенергію невпинно зростатимуть. 30 квітня НАЕК «Енергоатом» розмістила інформацію про те, що виробництво найдешевшої на ринку атомної електроенергії зменшиться. Міністерство енергетики встановило новий прогнозний баланс на 2020 рік. Згідно документу виробництво атомної енергії зменшиться на 8,6%. Три енергоблоки на Запорізькій та Рівненській АЕС виведуть в резерв, а потужність семи блоків на Южно-Українській, Запорізькій, Хмельницькій та Рівненській атомних електростанціях зменшать. При цьому програє населення та промисловість, держава зазнає мільйонних збитків, у прибутку буде лише один бізнес – Ріната Ахметова. 
  • Детальніше читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань Зменшення потужностей АЕС – збільшення доходів Ахметова.