Українського політв’язня Івана Яцкіна відправили до ШІЗО, він може втратити ноги — адвокат Полозов

Новини
Іван Яцкін Фото: Гульнара Кадырова

Український політв’язень Іван Яцкін, етапований із Криму для відбування покарання за вироком «Верховного суду Криму» до Кемеровської області, зараз перебуває на етапі в одній із колоній Краснодарського краю. Його стан здоров’я викликає серйозні побоювання.

Про це розповів адвокат Микола Полозов.

«Крім того, що на етапі він втратив медикаменти та перев’язувальні матеріали, виявилося, що в ІЧ-2 у п. Двубратське Краснодарського краю він опинився в камері, яка не опалюється, внаслідок чого наявне у нього захворювання ніг загострилося. Крім того, одразу після прибуття етапу до колонії він був поміщений у ШІЗО на три доби. Причому жодних стягнень щодо нього не виносилося. Просто у камерах не було вільного місця. Важливо розуміти, що під час незаконного перебування в ШІЗО, за чинним розпорядком, у денний час шкінка пристібалася до стіни, внаслідок чого Іван Яцкін був змушений три дні поспіль провести весь денний час у ШІЗО на хворих ногах», – розповів адвокат.

Попереду Івана Яцкіна чекає етап у Волгоградську область, далі Оренбурзьку чи Кіровську, і тільки потім він потрапить до колонії в Кемеровській області, зазначив Микола Полозов.

Як повідомлялось, 21 травня 2021 року «Верховний суд Криму» засудив Івана Яцкіна, якого ФСБ обвинуватила в нібито «шпигунстві» на користь України, до 11 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму. Також Яцкін засуджений до одного року обмеження волі після відбування покарання.

16 вересня 2021 року розташований в Сочі Третій апеляційний суд загальної юрисдикції провів виїзне засідання в окупованому Сімферополі, в ході якого відхилив апеляційну скаргу на незаконний вирок «Верховного суду Криму» кримчанину Івану Яцкіну. Таким чином рішення «суду» першої інстанції було залишено чинним.

Нагадаємо:

  • В жовтні 2019 року російські спецслужби затримали і таємно вивезли з окуповаого Криму Імешканця півострова Івана Яцкіна, обвинувативши його в «держзраді» за нібито «шпіонаж» на користь України. Адвокат Микола Полозов сподівається на допомогу України в його звільненні.
  • Лефортовський районний суд Москви на закритому засіданні ухвалив взяти Івана Яцкіна під варту. Слідчі органи ФСБ обвинуватили  кримчанина в скоєнні злочину, передбаченого ст.275 КК РФ (державна зрада).
  • У січні 20202 року прокуратура АР Крим порушила кримінальне провадження за фактом незаконного затримання в окупованому Криму ФСБ кримчанина Івана Яцкіна.
  • Яцкін написав заяви президенту України Володимиру Зеленському та уповноваженій Верховної Ради з прав людини Людмилі Денісовій з проханням включити його в список на обмін в Росією і надати фінансову допомогу його родині, в якій недавно з’явилась четверта дитина.