У Києві заочно судитимуть кримську «суддю», яка незаконно ув’язнила Олександра Костенка

Новини
«Верховный суд Крыма», Фото: Ирина Ромалийская

«Суддю» так званого «Верховного суду Республіки Крим» будуть заочно судити в Києві за обвинуваченням у державній зраді.

Про це повідомляє пресслужба прокуратури АРК та міста Севастополя.

«До суду скеровано обвинувальний акт стосовно окупаційної судді «Верховного суду Республіки Крим». Досудовим розслідуванням встановлено, що до окупації півострова обвинувачена займала посаду судді Апеляційного суду АР Крим, а у 2014 році зрадила присязі на вірність народу України та перейшла на службу до незаконно створеного «Верховного суду Республіки Крим Російської Федерації», — йдеться у повідомленні прокуратури.

Крім цього, за даними досудового розслідування, обвинувачена залишила скаргу адвоката українського активіста на незаконне продовження строку його тримання під вартою, без задоволення.

За даними Центру журналістських розслідувань, йдеться про «суддю» Тетяну Федорову, яка розглядала справу євромайданівця Олександра Костенка.

У вересні 2021 року до суду було скеровано обвинувальний акт відносно двох колишніх співробітників Главку СБУ в АРК Андрія Тішеніна і Артура Шамбазова, які після окупації півострова перейшли на службу до ФСБ РФ та катували українського активіста, учасника Євромайдану в Києві Олександра Костенка.

Нагадаємо:

  • 15 травня 2015 року в окупованому Криму активіст Майдану Олександр Костенко був визнаний «Київським райсудом» Сімферополя винним у заподіянні шкоди здоров’ю співробітнику «Беркута» в лютому 2014 року і зберіганні частин вогнепальної зброї. За це його засудили до 4 років і 2 місяців в колонії загального режиму. Пізніше вирок кілька разів скорочували. Остаточний термін був встановлений «Верховним судом Криму» — 3,5 року позбавлення волі.
  • 3 серпня Олександр Костенко вийшов на свободу з колонії № 5 у Кірово-Чепецьку Кіровської області РФ, де він відбував покарання. 4 серпня він прибув разом з українським консулами в посольство України в Москві. Костенко потребував медичної допомоги через зламану руку, яку йому пошкодили співробітники ФСБ, коли катували після затримання.
  • 6 серпня 2018 року Костенко прибув до Києва з Москви.