Представник Зеленського пояснив, чи позбавлятимуть громадянства жителів ОРЛДО з паспортами РФ

Новини
паспортов
Фото: Александр Река/ТАСС

Жителі ОРДЛО, які через загрозу для свого життя, здоров’я, нормального існування та свободи були змушені отримати паспорти РФ, залишаються громадянами України, оскільки українська держава та міжнародна спільнота не визнають примусового набуття громадянства країни-окупанта. Водночас особи, які добровільно оформили громадянство РФ для участі у російських виборах до органів місцевого управління, до органів влади, до окупаційних адміністрацій так званих «ДНР» і «ЛНР», можуть бути позбавлені українського громадянства.

Про це сайту «Новости Донбасса» заявив, представник президента в Конституційному суді, нардеп від «Слуги народу» Федір Вениславський, коментуючи внесений президентом до ВРУ пакет законопроектів про множинне громадянство, де прописано процедуру позбавлення українського громадянства, а також неможливість його отримання за наявності російського.

«Ті громадяни, які під загрозою для свого життя, здоров’я, нормального існування, свободи були змушені набути громадянство Російської Федерації, перебуваючи на тимчасово окупованих територіях, у відносинах з Україною – вони залишатимуться громадянами України, і українська держава, міжнародна спільнота та міжнародні документи у галузі прав людини – вони не визнають примусового набуття громадянства країни-окупанта, яке тимчасово окупувало територію іншої суверенної держави», – пояснив Веніславський.

Водночас, уточнив він, Україна хоч і не визнає російських паспортів в ОРДЛО, але відслідковуватиме діяльність громадян у підриві національної безпеки. У новому законопроекті це також є причиною позбавляти громадянства України чи відмовляти у його наданні.

«Якщо ми говоримо про осіб, які добровільно прийняли російське громадянство, наприклад, з метою взяти участь у російських виборах до органів місцевого управління, до органів влади, до тимчасової окупаційної адміністрації, то звичайно ж, ці громадяни не будуть вважатися такими, що набули громадянства Російської Федерації вимушено. Тобто ці особи точно будуть визнані такими, що втратять українське громадянство, якщо буде встановлено факти саме такого добровільного набуття російського громадянства», – зазначив представник Зеленського.

Як зазначає видання, при цьому відкритим залишається питання, яким саме чином українська влада визначатиме, хто отримав російський паспорт навмисно, а хто – під примусом.

Водночас російська пропаганда скористалася приводом внесення такої ініціативи до Ради та залякує жителів ОРДЛО, які отримали паспорти РФ, штрафами та в’язницею, які нібито загрожують їм згідно із запропонованими змінами до законодавства України.

Однак насправді в документах штрафи та кримінальна відповідальність передбачаються лише для тих, хто внесе недостовірні дані до декларації про наявність іншого громадянства. Хоча поки що невідомо, хто підлягає такому обов’язковому декларуванню.

«Якщо людина має паспорт російської держави, то вона фактично є громадянином Російської Федерації, тому вона має декларувати про те, що вона є таким громадянином, а далі вже органи влади встановлюватимуть добровільність або примусовість набуття цього громадянства, і в залежності від цього будуть наступати юридичні наслідки. Я хочу заспокоїти громадян України, які проживають на тимчасово окупованих територіях, що жодних масових фактів припинення громадянства з тими людьми, які не асоціюють та не інтегрують себе до російської держави, точно не буде», – запевнив Веніславський.

Щодо простих мешканців ОРДЛО, які отримали російські паспорти, за його словами, навіть після ухвалення цього законопроекту вони зможуть спокійно їздити на підконтрольну Україні територію, отримувати послуги, голосувати на виборах та користуватися рештою прав, які їм гарантує Конституція України.

Як повідомлялося, 2 грудня 2021 року президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради пакет законопроектів про врегулювання випадків подвійного громадянства. Зокрема, один із проєктів закону встановлює відповідальність для українських посадових осіб за приховування факту наявності громадянства іншої держави.

Запропонований президентом пакет законопроєктів про врегулювання подвійного громадянства не стосується кримчан. Цю ситуацію регулює закон про окуповані території, відповідно з яким Україна не визнає нав’язане Росією мешканцям Криму російське громадянство.

Нагадаємо:

  • 24 квітня 2019 року президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощення порядку отримання російського громадянства жителями тимчасово окупованих територій Донбасу.
  • 24 квітня 20220 року президент Росії Володимир Путін підписав закон, який спрощує отримання російського громадянства для громадян України, а також Білорусі, Казахстану і Молдови. Також глава Кремля підписав закон, який звільняє жителів окупованого Донбасу, які подають заяви про вступ до громадянства РФ, від сплати держмита.
  • Станом на травень 2021 року майже 530 тис. жителів окупованого Донбасу отримали російське громадянство в спрощеному порядку, стверджують у МВС РФ. У Євросоюзі стурбовані, що РФ може використати російські паспорти в ОРЛДО як привід для розв’язання війни проти України.