РФ висунула умову для відкриття КПВВ на Донбасі

Новини
КПВВ «Щастя» в Луганській області Фото: dpsu.gov.ua

РФ висунула визнання Україною вакцини «Супутник V» та довідок про таку імунізацію людей, які прибули з окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО), як умову відкриття контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ) на Донбасі.

Про це телеканалу «Дом» повідомив спікер української делегації у Тристоронній контактній групі (ТКГ), представник Офісу президента України Олексій Арестович.

«Наші КПВВ уже понад рік відкриті. Відкриваються щодня о 8 ранку. Залишилося лише пропустити громадян із того боку. Але вони й тут зачепилися за необхідність нами визнати вакцину «Супутник V» у документах, визнати документи з печатками так званих «ДНР» та «ЛНР». Коротше, зробити все те, на що ми ніколи не підемо», — зазначив Арестович.

Він наголосив, що не відкриваючи КПВВ окупаційна влада ставить під загрозу добробут громадян, які могли б приїхати на підконтрольну Україні територію для отримання соціально-економічних виплат, оформлення українських документів та для імунізації сертифікованими Всесвітньою організацією охорони здоров’я вакцинами від коронавірусу.

Окупаційна «влада» ОРДЛО запропонувала з 30 грудня по 10 січня відкрити всі КПВВ на лінії розмежування за умови визнання Україною російських вакцин «Супутник V» та «Супутник Light» та документів про вакцинацію, виданих у так званих «ДНР» та «ЛНР»,  повідомив представник ОРДО у Тристоронній контактній групі від України Сергій Гармаш.

До кінця року можуть скасувати обов’язкове встановлення мобильного додатку «Вдома» при перетині КПВВ на лінії розмежування для мешканців ОРДЛО, що особливо актуально для людей похилого віку та громадян з дітьми. Тим більше, що для цього потрібний смартфон, який є не у всіх. Цю ініціативу підтримали президент та прем’єр-міністр України.

Для виїзду з підконтрольних «ДНР» районів потрібно мати реєстрацію на контрольованій українською владою території. Для в’їзду в ОРДО необхідно заздалегідь отримати дозвіл так званого «міжвідомчого штабу ДНР».

При в’їзді на підконтрольну українській владі територію тим, хто перетинає КПВВ, потрібно встановити мобільний додаток «Вдома» для проходження самоізоляції. У разі неможливості встановлення програми ці люди підлягають обов’язковій обсервації.

Самоізоляція припиняється при отриманні негативного результату ПЛР-тесту на COVID-19 або експрес-тесту на антиген коронавірусу, проведеного після перетину КПВВ.

Водночас передбачено перелік категорій громадян, яким не потрібно проходити самоізоляцію. Насамперед, це люди, які мають сертифікат про вакцинацію від COVID-19 вакцинами, включеними Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) до переліку дозволених для використання у надзвичайних ситуаціях.

При цьому українські прикордонники не братимуть до уваги вакцинацію російським препаратом «Супутник V», оскільки ця вакцина не була включена до переліку ВООЗ.

Нагадаємо:

  • Правозахисник вказують, що у «ДНР» порядок формування списків на в’їзд з підконтрольною Україні території на окуповану залишається непрозорим. В результаті громадяни, що не потрапили в списки, не можуть перетнути лінію розмежування на Донбасі через встановлений «ДНР» КПВВ «Оленівка» і змушені ночувати біля українського КПВВ «Новотроїцьке».
  • У «ДНР» пояснили, яким чином можуть виїхати на підконтрольну Україні територію члени сім’ї, у яких є прописка по різні боки лінії розмежування.