США вдарять санкціями по високотехнологічних галузях промисловості РФ

Новини
Фото: AFP

Санкції США проти РФ у випадку нового вторгнення в Україну будуть одразу потужними і стосуватимуться високотехнологічних галузей промисловості. 

Про це пише Reuters із посиланням на джерела в адміністрації президента США.

Санкції США проти РФ у випадку нового вторгнення в Україну не будуть починатися з невеликого тиску, натомість це будуть одразу потужні санкції, які залишатимуться потужними в подальшому, повідомив агентству високопосадовець адміністрації Джозефа Байдена. 

«Ми застосуємо підхід «почни потужно, продовжуй потужно», за яким ми – в координації з нашими союзниками та партнерами – негайно накладемо серйозні та непосильні витрати на російську економіку, включно з її фінансовою системою та секторами, які вважаються критично важливими для Кремля», – повідомило джерело. 

«США обговорювали з союзниками і партнерами в Європі та Азії низку торгових обмежень, що розглядаються, повідомило джерело, знайоме з планом. Рішення ще не прийняті, але обмеження, що розглядаються, можуть вплинути на товари зі США, що експортуються до Росії, і на деякі товари іноземного виробництва, що підпадають під юрисдикцію США», – пише агентство.

Зокрема, за даними інформованого джерела агентства, обмеження будуть спрямовані на критично важливі галузі промисловості, включаючи оборону та цивільну авіацію, і вдарять по високотехнологічних амбіціях РФ – таких як штучний інтелект, квантові обчислення та побутова електроніка.

Росія може потрапити до списку країн з найжорсткішими обмеженнями з метою експортного контролю разом із Кубою, Іраном, Північною Кореєю та Сирією. Це обмежить експорт товарів, вироблених за кордоном, якщо вони містять більш певного відсотка складових зі США.

Крім того, не виключено застосування юрисдикції США за правилом, що використовується для китайської телекомунікаційної компанії Huawei, щодо експорту до Росії всієї мікроелектроніки, розробленої з використанням американського програмного забезпечення чи технологій, або ж виробленої з використанням американського обладнання.

Нагадаємо:

  • Велика Британія попередила Москву про спільну роботу із західними партнерами над серйозними санкціями, спрямованими проти фінансового сектора Росії, у разі її вторгнення до України.
  • Президент США Джозеф Байден у телефонній бесіді з президентом України Володимиром Зеленським пообіцяв дати РФ «рішучу відповідь» у разі ескалації агресії проти України.
  • Президенти США і РФ провели віртуальну розмову в режимі захищеного відеодзвінка. Джозеф Байден пообіцяв Володимиру Путіну потужні економічні заходи впливу у відповідь на можливу військову ескалацію на українському напрямку. 
  • 6 грудня 2021 року президент України Володимир Зеленський і держсекретар США Ентоні Дж. Блінкен телефоном обговорили питання врегулювання на Донбасі і відновлення суверенітету України над всіма окупованими територіям напередодні перегооврів президента США Джозефа Байдена з президентом РФ Володимиром Путіним. 
  • 6 грудня 2021 року глави держав і урядів Німеччини, США, Франції, Італії, Великої Британії на зустрічі у форматі «Квінт» висловилися за поновлення переговорів у форматі «нормандської групи».