ДБР відновить провадження про недбалість правоохоронців при розслідувані справи Гандзюк

Новини
Катерина Гандзюк Фото: Facebook

Херсонська обласна прокуратура скасувала постанову слідчого ДБР про закриття кримінального провадження щодо службової недбалості працівників поліції Херсонської області, які першочергово розслідували напад на херсонську активістку Катерину Гандзюк та, ймовірно, могли сприяти втечі обвинуваченого Олексія Левіна з України.

Про це повідомив керівник юридичної компанії «Міллер» Масі Найєм у Facebook.

«Тепер Державне бюро розслідувань таки має розслідувати дану справу. Відтепер всі дії по цій справі будуть під увагою суспільства і слідчі ДБР мають зрозуміти відповідні наслідки», — написав Найєм.

Як з’ясувалося, працівники ДБР не забезпечили повне і всебічне розслідування провадження. Не були допитані навіть поліцейські, які першочергово займалися справою Катерини Гандзюк.

Серед ймовірних виявів недбалості — затримання Миколи Новікова, якого правоохоронці назвали винним, а потім звільнили після того, як журналісти надали його алібі.

«Попередити організатора нападу з літром сірчаної кислоти та порадити йому втікати за кордон — це не недбалість поліції. «Загубити» потрібні докази вини замовників і не передати з поліції до СБУ — це не недбалість поліції. Затримувати «стрілочника», вішати на нього всю вину за напад і вимагати вибачень від активістів — не недбалість поліції. «Переховувати» своїх колег-правоохоронців, які зливали справу — не недбалість поліції», — пишуть активісти ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?» у Facebook.

Як повідомлялось, ДБР закрило кримінальне провадження щодо ймовірної службової недбалості працівників поліції Херсонської області, які першочергово розслідували напад на херсонську активістку Катерину Гандзюк, яка пізніше померла в лікарні, і, ймовірно, могли сприяти втечі обвинуваченого Олексія Левіна з України.

Нагадаємо:

  • 31 липня 2018 року на керуючу справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерину Гандзюк напали біля під’їзду її будинку. Її облили концентрованою сірчаною кислотою, у результаті жінку було госпіталізовано з хімічним опіком. 4 листопада Гандзюк померла в київській лікарні, де вона лікувалася після нападу.
  • 27 квітня 2020 року СБУ заявила про завершення досудового розслідування у провадженні за підозрою голови Херсонської облради Владислава Мангера та помічника-консультанта депутата цієї ж ради Олексія Левіна в організації нападу на Гандзюк.
  • Адвокат Закревська заявила, що Офіс генпрокурора відмовився збирати докази проти Мангера і Левіна в організації нападу на Гандзюк, а потім раптово завершив розслідування.
  • Про подробиці розслідування нападу на Катерину Гандзюк читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань Чому завершення слідства у справі Гандзюк схоже на «злив».
  • 17 жовтня 2020 року Приморський райсуд Одеси визнав Ігоря Павловського винним у приховуванні злочину проти херсонської активістки Катерини Гандзюк та призначив йому покарання у вигляді двох років позбавлення волі з іспитовим строком на 1 рік (1 рік умовно).