Олега Сенцова висунули на Нобелівську премію миру

Новини
Олег Сенцов в колонії російського міста Лабитнангі 9.08.2018 Фото: Facebook

Верховна Рада висунула на Нобелівську премію миру незаконно засудженого в РФ українця Олега Сенцова, який вже 128 днів голодує в колонії міста Лабитнанагі.

За відповідний проект постанови на засіданні проголосували 245 депутатів, передає Центр журналістських розслідувань.

Він передбачає заяву парламенту, яке голова Ради Андрій Парубій повинен негайно передати Норвезькому Нобелівському комітету.

Раніше найбільша фракція Європарламенту – Європейська народна партія номінувала незаконно засудженого в Росії українського режисера, кримчанина Олега Сенцова, який вже 128 днів голодує в колонії міста Лабитнанагі, на премію імені Сахарова 2018 року.

Нагадаємо, 9 серпня з дозволу Олега Сенцова опубліковані його фотографії з російської колонії. Стан здоров’я українського політв’язня, який тримає голодовку з вимогою звільнити всіх українських в’язнів Кремля, знову погіршився, у нього стався третій криз.

14 серпня Олег Сенцов під час зустрічі в колонії з російською правозахисницею Зоєю Свєтовою назвав свій стан «предкритичним».

15 серпня експерти ООН закликали Росію негайно і без будь-яких умов звільнити Олега Сенцова. Вони підкреслили, що життя українського режисера в небезпеці і зажадали надати йому медичну допомогу.

21 серпня вимоги звільнити Сенцова в черговий раз озвучили США і Євросоюз.

Генеральний Секретар ООН Антоніу Гутереш стурбований станом здоров’я незаконно засудженого в РФ Олега Сенцова.

Комісія з питань помилування на території Ямало-Ненецького автономного округу РФ відмовила Людмилі Сенцової, матері Олега Сенцова, в прийнятті до розгляду клопотання про помилування її сина.