«Верховний суд Криму» зменшив суму компенсації Казиму Аметову, який відсидів у СІЗО в нелюдських умовах

Новини
Казим Аметов Фото: facebook.com/crimeansolidarity

Так званий Верховний суд Криму зменшив суму компенсації за неналежні умови утримання 64-річного активіста Казіма Аметова у СІЗО на 50 тисяч рублів.

Про це повідомляє «Кримська солідарність» з посиланням на слова адвоката Рустема Камілєва.

Фігурант «справи Веджі Кашка» Казим Аметов у липні 2019 року звернувся із позовною заявою до «Залізничного районного суду Сімферополя» через тортурні умови утримання в СІЗО. Аметова тримали у камері площею 8 квадратних метрів, без унітазу, без вентиляції. Замість санвузла була дірка у підлозі, нічим не відгороджена від житлового простору камери. Питної води в камері не було, як і гарячої води в крані. Замість призначених для утримання 48 годин позивач утримувався в ІТТ Бахчисараю протягом 7 днів без прогулянок, доступу до свіжого повітря і без доступу до гарячого харчування і душу.

У СІЗО Сімферополя за час перебування під вартою його тричі переселяли в різні камери. Там арештанти часто спали по черзі, бо спальних місць на всіх не вистачало. В одній із камер у вікнах не було шибок, і ув’язнені закривали їх матрацами. У всіх камерах була вогкість, на стінах — пліснява та грибок, без припливу свіжого повітря.

Казим Аметов вимагав визнати дії (бездіяльності) співробітників ІТТ Бахчисараю та СІЗО Сімферополя незаконними та виплатити йому компенсацію у розмірі 521029 рублів за неналежні умови тримання в СІЗО № 1 Сімферополя та компенсацію у розмірі 32 000 рублів за неналежні умови утримання в ІТТ Бахчисараю. «Суд» частково задовольнив позов і призначив йому виплату 190 тисяч рублів за неналежні умови утримання в камері.

Тепер «Верховний суд Криму» зменшив цю суму на 50 тисяч рублів.

«Ми обговорюватимемо цю позицію з підзахисним і, швидше за все, подаватимемо скаргу до касаційної інстанції та до Європейського суду з прав людини, тому що вважаємо компенсацію невідповідною», — дав коментар адвокат Камілєв.

Нагадаємо:

  • 23 листопада 2017 року Сімферополі російські силовики затримали кримських татар — Кязіма Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача і Бекіра Дегерменджі, яких обвинуватили в нібито «вимаганні в особливо великому розмірі» у громадянина Туреччини. У момент затримання активістів стало погано ветерану кримськотатарського національного руху 83-річній Веджіє Кашка, яка перебувала з ними. Жінку забрала з місця подій «швидка», однак вона померла по дорозі в лікарню.
  • Громадянин Туреччини Юсуф Айтан шахрайством вкрав гроші сім’ї Веджіє Кашка. Активісти намагалися допомогти її сім’ї повернути кошти. Юсуф Айтан пообіцяв повернути гроші і запросив Веджіє Кашка разом з активістами в кафе нібито для передачі коштів. Там їх і затримали силовики.
  • 17 квітня 2019 року «Київський районний суд» Сімферополя засудив фігурантів «справи Веджіє Кашка» Бекіра Дегерменджі, Асана Чапуха, Казима Аметова і Руслана Трубача до умовних термінів.
  • 9 лютого 2018 року Микола Полозов повідомив, що проведе незалежне розслідування обставин смерті Веджіє Кашка.
  • У лютому 2018 року «управління Слідкому РФ у Криму» відмовилося порушувати кримінальну справу за фактом смерті Кашка. 27 травня Полозов повідомив, що «кримське управління СК РФ» повторно відмовилось відкрити кримінальне провадження за фактом загибелі Веджіє Кашка.
  • 14 лютого 2020 року «Київський районний суд» Сімферополя відмовив Полозову в скарзі на відмову слідчого проводити перевірку за фактом загибелі Веджіє Кашка. «Суддя» Ольга Кузнєцова заявила, що Кашка «була старенькою і від цього померла». 6 травня 2020 року «Верховний суд Криму» відхилив апеляцію захисту на відмову «кримського управління Слідкому РФ» порушити кримінальну справу за фактом смерті Кашка.