СБУ під час затримання застрелила переговорника від України в Гомелі Кірєєва: підозрювали у держзраді – ZN.UA

Влада

При затриманні співробітниками Служби безпеки України вбито члена першої гомельської делегації України Дениса Кірєєва. Його підозрювали у держзраді, пише ZN.UA.

У період із 2006 по 2008 рр. Денис Кірєєв працював у СКМ Фінанс, де займав позицію заступника генерального директора.

Наступним місцем роботи Кірєєва стала австрійська компанія GROUP SLAV AG Клюєвих, розташована у Відні.

Водночас, у проміжку між 2006 та 2012 рр., Денис Кірєєв був членом Наглядової Ради «Укрексімбанку».

Займав позицію першого заступника голови правління Ощадбанку за квотою Клюєвих, з 2010 по 2014 рр.

Займався управлінням приватними фондами Private equity Fund та Fixed income Fund.

За інформацією журналістів 5 канала, у лютому 2022 року Кірєєва підозрювали у роботі на російські спецслужби.

У зв’язку з такою підозрою у липні 2020-го року відкрито кримінальне провадження, але про його результати правоохоронці не повідомляють.

«За інсайдерською інформацією, Кірєєв і зараз продовжує спілкуватися зі своїми кураторами і для цього щомісяця їздить в Росію. Цього року він вже двічі був у РФ», – наголошується в розслідувані.

Журналісти також навели фото Кірєєва з Червоної площі в Москві, яке, за їхньою інформацією, було зроблене 19 січня 2022 року.

Журналісти також звертають увагу, що в Кірєєва і пов’язаних ним осіб є низка компаній, які працюють у сфері сонячної енергетики. Враховуючи, що за часів роботи в наглядовій раді «Укрексімбанку» він тісно співпрацював з братами Клюєвими, розслідувачі не виключають, що його бізнес може бути пов’язаний з інтересами Клюєвих.

«Нагадаємо, що брати Клюєви за часів Януковича володіли найбільшою часткою СЕС в Україні, проте потім їм довелося цього бізнесу позбуватися, зокрема частина їх активів могла опинитись у Кірєєва. Також не виключено, що частина прибутку компаній Кірєєва й досі йде безпосередньо братам Клюєвим», – наголошується в розслідуванні.

Докладніше про це читайте в дослідженні «Як працюють «кримські санкції». Енергетичний сектор», підготовленому в рамках спецпроекту «Як працюють «кримські санкції» Центру журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

24 лютого 2022 року Російська Федерація розпочала повномасштабну війну проти України.

О 04:00 президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі.

Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення. Збройні сили України дають відсіч ворогові.

Російські окупанти вчиняють низку воєнних злочинів на території України. Це обстріли житлових кварталів та об’єктів цивільної інфраструктури, віроломство, мародерство. Це порушення Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде хроніку війни на різних майданчиках:

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa

Читайте хроніку війни: за 24 лютогоза 25 лютогоза 26 лютогоза 27 лютогоза 28 лютогоза 1 березняза 2 березняза 3 березня; за 4 березня.