Геліостанції в окупованому Криму працюють у збитковому режимі

Новини
Сонячні електростанції братів Клюєвих у Криму

Сонячні електростанції в окупованому Криму через тарифну політику РФ не здатні забезпечити рентабельність виробництва електроенергії. 

Про це йдеться у дослідженні Центру журналістських розслідувань “Як працюють «кримські санкції». Енергетичний сектор”.

Скасування «зеленого тарифу» на електроенергію в окупованій Росією АР Крим створює ситуацію, за якої прибутку від продажу електроенергії від сонячних електростанцій ледь вистачає на операційні видатки та виплату зарплат працівникам, сказно в дослідженні. Водночас, прибуток не дозволяє погасити кредити на будівництво СЕС. 

Сонячні електростанції в АР Крим будувалися компаніями, афілійованими з австрійською «Актив Солар ГМБХ», що належить братам Клюєвим

Наразі в Криму працюють 5 сонячних електростанцій – «Перово», «Охотніково», «Мітяєво» і «Родніково» введені в експлуатацію протягом 2011-2012 років, «Миколаївка» – добудована у 2015 році. Їхня сумарна потужність – 297 МВт. 

Докладніше про це читайте в дослідженні «Як працюють «кримські санкції». Енергетичний сектор», підготовленому в рамках спецпроекту «Як працюють «кримські санкції» Центру журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

Нагадаємо:

  • Санкції щодо РФ через окупацію і спробу анексії Криму з боку США і ЄС були введені в грудні 2014 року.
  • 25 лютого 2020 року президент Сполучених Штатів Дональд Трамп продовжив ще на рік пакет санкцій, введених США в 2014 році проти Росії за незаконну окупацію і анексію Криму.
  • 18 червня 2020 року Рада Європейського Союзу продовжила до 23 червня 2021 року кримські санкції.