Війна Росії проти України: хроніка 13 березня

Війна

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні  провалився.

Російські окупанти вчиняють сотні воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території України. Це убивство цивільного населення, обстріли житлових кварталів та об’єктів невійськової інфраструктури, віроломство, мародерство, які є порушеннями Міжнародного гуманітарного права і Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: 

YouTube: https://bit.ly/3vdHSJm

Facebook: https://www.facebook.com/investigator.org.ua/

Telegram: https://t.me/investigatorua

Twitter: https://twitter.com/InvestigatorUa

21:20 У виданні Time повідомили, що загиблий сьогодні в Ірпені американський журналіст Брент Рено працював на них. Останніми тижнями він працював над проєктом про глобальну кризу біженців

20:30 Переговори делегацій України та Росії відбудуться у понеділок, 14 березня, у форматі відеозв’язку.

Про це повідомив речник президента країни-агресора Дмітрій Пєсков, передає російське видання ТАСС.

19:02 В українських військових новий незвичайний трофей – мостоукладач МТУ-90 рашистської армії

18:58 На Чернігівщині українські військові збили ворожий бомбардувальник

18:20 Росія засинає — відключається Instagram

На Далекому Сході в Російській Федерації соціальна мережа Instagram перестала працювати рівно опівночі.

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на видання «Медуза».

«Щойно годинник пробив дванадцять, місцеві користувачі втратили «інсту». Все, як обіцяв Роскомнадзор: стрічка не оновлюється, історії не вантажаться, лайки не ставляться», — йдеться у повідомленні.

18:07 Окупанти нанесли удар по школі у Миколаївській області. Дві людини загинули

16:00 У Херсоні кілька колаборантів спробували влаштувати проросійський мітинг. У цей же час тисячі херсонців вийшли на акцію на підтримку України

15:20 Окупанти нанесли артилерійський удар по Пуща-Водицькому психоневрологічному інтернату. Персонал та підопічні були завчасно евакуйовані.

Про це повідомляє КМДА.

Один снаряд влучив у приміщення котельні: пошкоджено дах, є руйнування всередині. Другий снаряд влучив у приміщення моргу. Унаслідок вибухової хвилі часткових руйнувань зазнав і житловий корпус установи.

14: 33 Оперативна інформація станом на 12.00 13.03.2022 щодо російського вторгнення від Генерального штабу ЗСУ:

14:22 За уточненою інформацією, на Львівщині внаслідок нічного ракетного обстрілу Міжнародного центру миротворчості та безпеки (Яворівський полігон – ред.) загинуло 35 осіб, ще 134 отримали травми різного ступеню та перебувають у лікарні. Ракети були запущені російськими літаками з акваторії Чорного та Азовського морів.

Про це повідомив голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький у Facebook.

«На 12:00 майже всі пожежі на території Міжнародного центру ліквідовані, вибухотехніки та інші фахівці дообстежують територію, розібрали велику частину завалів. На жаль, ми втратили більше героїв: 35 осіб загинули в результаті обстрілу центру миротворчості та безпеки. Ще 134 з різним ступенем ураження перебувають у шпиталі», – написав Козицький.

Наслідки авіаудару по Яворівському полігону, Львівська область, 13.03.2022 Фото: twitter.com/BackAndAlive

Від імені всієї Львівщини він висловив щирі співчуття родинам загиблих.

«Ми не забудемо жодного Героя і не пробачимо жодного окупанта! … Авіаудар здійснили з акваторії Чорного та Азовського морів. Літаки підняли в аеропорту Саратов. Загалом окупанти випустили більше 30 ракет. Спрацювала українська система протиповітряної оборони. Частину ракет ми збили в повітрі», – додав голова Львівської ОВА.

Наслідки авіаудару по Яворівському полігону, Львівська область, 13.03.2022 Фото: twitter.com/BackAndAlive

14:05 У центі захопленого російськими військовими Херсона 13 березня тисячі мешканців вийшли на головну площу обласного центра, щоб протидіяти спробі створенню окупантами псевдореспубліки на території Херсонської області.

Мітингувальники тримають в руках українські прапори та скандують «Херсон – це Україна!», передає сайт IPC-Херсон.

13:20 Прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом викрадення херсонського журналіста Олега Батуріна, який зник 12 березня у Каховці. Злочин  кваліфіковано  за статтею 438 Кримінального кодексу України – порушення законів і звичаїв війни. 

Кримінальне провадження відкрила прокуратура Херсонської області, повідомляє Центр журналістських розслідувань. 

Прокуратура Херсонської області внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про викрадення журналіста херсонської газети «Новий день» Олега Батуріна, кваліфікувавши його як воєнний злочин – за статтею 438 ККУ (Порушення законів і звичаїв війни). 

13:13 Російські війська 13 березня завдали авіаудари по Миколаєву, внаслідок яких у місті загинули дев’ять людей.

Про це повідомив голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім у telegram.

«Мразі!!!!!! 9 людей загинуло внаслідок бомбардування мудаками. Миколаїв», – написав Кім.

12:48 До сих пір нічого не відомо про місцезнаходження зниклого 12 березня у Каховці Херсонській області журналіста газети «Новий день» і автора спільних розслідувань Центру журналістських розслідувань Олега Батурина.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Тим часом журналіст з Херсона Костянтин Риженко повідомив Радіо Свобода, що в окупованому російськими військовими місті силовики РФ переслідують та затримують українських активістів, журналістів, колишніх військових та усіх, хто не приховує проукраїнську позицію.

За словами журналіста, якого також розшукують, росіяни мають списки активістів, які виступають проти війни та окупації, чи просто висловлювали свою проукраїнську позицію. Також розшукують тих, хто фотографує переміщення російської техніки та передає інформацію українським силовикам.

«Останні кілька днів, як у місто завезли СОБР і Росгвардію, представники Росгвардії почали ходити по домівках і вибивати двері активістам, колишнім співробітникам СБУ, колишнім військовим. Погрожують журналістам. Є інформація, що одного журналіста забрали, але це неперевірена інформація. Мені кілька разів передавали інформацію, що конкретно мене шукають, розпитують. Чомусь із фотороботом. Вони заходили у під‘їзди на конкретні поверхи, вибивали конкретні двері і перевертали певні квартири», – розповів Риженко.

Зараз російські силовики оточили Дніпровський ринок, один з найбільших у місті. У всіх, хто хоче пройти на територію ринку, чи вийти звідти, перевіряють телефони і дивляться, чи передавала людина інформацію про пересування російської техніки у чат-бот СБУ, розповів Костянтин.

«Окупанти зайняли СІЗО, яке раніше використовували як міський витверезник. Скільки людей туди вже привезли – я не знаю і ніхто не знає. Дуже багато затримань було у Новій Каховці. Мені місцеві активісти кажуть, що там настільки багато затримань, що вже не вистачає місць у камерах і людей просто зганяють в гаражі місцевого відділку МВС і там тримають їх. У них є певні списки і по них почали працювати. А потім ще вираховують тих, хто попутно став активним у процесі війни», – сказав Риженко.

12:16 Від початку російської агресії в Україні загинули вже 85 дітей, крім того, ще майже 100 дітей отримали поранення.

Про це повідомляє Офіс Генерального прокурора у Telegram.

«Внаслідок збройної агресії російської федерації станом на ранок 13 березня в Україні вже загинули 85 дітей і майже 100 поранених. Найбільше постраждалих у Київській, Харківській, Донецькій, Сумській, Херсонській, Миколаївський та Житомирській областях», – йдеться у повідомленні.

У відомстві наголосили, що російські війська продовжують цинічні обстріли цивільного населення.

Так, 11 березня під час спроби евакуації окупантами був розстріляний цивільний автомобіль. Внаслідок обстрілу загинула дитина – юний гравець футбольної команди ДЮСШ «Атлет» Дмитро. Також увечері 11 березня біля с. Гусарівка Ізюмського району Харківської області, на блокпосту окупанти розстріляли легковий автомобіль, внаслідок чого загинула жінка та дитина. 12 березня на автомобільній дорозі у селищі Гусарівка Балаклейского району Харківської області через обстріл приватного автомобіля загинула сім’я з 3-річною дитиною.

Через бомбардування та обстріли пошкоджено 369 закладів освіти, 57 з яких зруйновано повністю. Найбільше руйнувань у Донецькій області – 119 навчальних закладів. У Миколаївській – 30, Сумській – 28, Київській – 28, Херсонській – 21, у столиці – 17. Тобто фактично щоденно зазнають руйнувань та пошкоджень близько 22 навчальних закладів.

Лише 12 березня 2022 року пошкоджено 11 навчальних закладів у Миколаївський області. Крім того, зазнали обстрілів 11 лікувальних закладів і 3 центри реабілітації, у тому числі для дітей- інвалідів.

«Ці цифри не є остаточними, зважаючи на відсутність можливості огляду місць події, де збройні сили РФ ведуть активні бойові дії та на тимчасово окупованих територіях», – наголосили у відомстві.

11:46 Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила про гуманітарні коридори у неділю, 13 березня, із міст Запорізької, Донецької, Луганської, Київської областей.

Маршрути коридорів омбудсмен України опублікувала на своїй сторінці у Facebook.

1. З міста Запоріжжя до міста Маріуполь Донецької області (Запоріжжя, Василівка, Мелітополь, Бердянськ, Мангуш, Маріуполь) – з обов’язковим розмінуванням по всьому маршруту. Колона з гуманітарним вантажем та порожніми автобусами для міста Маріуполь у супроводі церковнослужителів продовжить слідувати маршрутом з міста Бердянськ.

2. З міста Пологи Запорізької області у напрямку міста Запоріжжя (Пологи – Токмак – Василівка – Кам’янське – Запоріжжя). Колона з гуманітарним вантажем та порожніми автобусами для евакуації людей після ночівлі на маршруті у селищі Лугове продовжить слідувати маршрутом до міста Пологи.

3. Із селища Козаровичі (тренінговий центр) Київської області до міста Києва (Козаровичі – Лютіж – Старі Петрівці – Нові Петрівці-Вишгород-Київ). Для евакуації людей буде направлено автобуси з міста Київ.

4. З селища Андріївка Київської області до міста Житомира (Андріївка – Липівка – Макарів – Небілиця – Ставище – Кочерів – Коростишів – Глибочиця – Житомир). Для евакуації людей будуть направлені автобуси з міста Біла Церква: Біла Церква – Ковалівка – Фастів – Брусилів – Кочеров – Радомишль – Макарів – Андріївка.

5. З міста Макарів Київської області до міста Житомира (Макарів – Небілиця – Ставище – Кочеров – Коростишів – Глибочиця – Житомир). Для евакуації людей будуть направлені автобуси з міста Біла Церква: Біла Церква – Ковалівка – Фастів – Брусилів – Кочеров – Радомишль – Макарів

6. З міста Бородянка Київської області до міста Житомира (Бородянка-Пісковка-Малин-Радомишль-Житомир). Автобуси спрямовані для евакуації продовжать прямувати з Пісківки до Бородянки.

7. Із села Світильня Київської області у напрямку міста Бровари (Світильня, Плоське, Гоголів, Красилівка, Квітневе, Бровари). Автобуси для евакуації людей будуть відправлені за маршрутом із міста Бровари.

8. Із села Перемога Київської області у напрямку міста Київ (Перемога, Лукянівка, Лукаші, Корніївка, Надра, Садове, Березань, Бориспіль, Київ). Автобуси для евакуації людей будуть відправлені за маршрутом із міста Київ.

9. Із села Велика Димерка Київської області у напрямку міста Бровари (Велика Димерка, Сільська рада, вул.Бобрицька 1, рух по вул. Броварська, поворот на Польову, вихід на село Зоря, Гоголів, Красилівка, Бровари «ЖД Вокзал»). Автобуси для евакуації людей будуть відправлені за маршрутом із міста Бровари.

10. З міста Кремінна до міста Лиман Луганської області. Автобуси для евакуації людей будуть відправлені за маршрутом з міста Лиман.

11. З міста Рубіжне Луганської області до міста Слов’янська Донецької області (Рубіжне – Сєвєродонецьк – Лисичанськ – Слов’янськ (через Бахмух)

12. З міста Попасна Луганської області у місто Слов’янськ Донецької області (Попасна – Бахмут – Слов’янськ).

13. Із селища Горське Луганської області у місто Слов’янськ Донецької області (Горське – Лисичанськ – Бахмут – Слов’янськ).

14. З міста Щастя Луганської області до міста Слов’янська Донецької області (Щастя – Новоайдар – Сєверодонецьк – Лисичанськ – Слов’янськ).

11:32 Внаслідок ракетного обстрілу російським окупантами Яворівського полігону загинуло дев’ять людей, ще 57 отримали травмування. Ворог випустив понад 30 ракет, частину з них вдалося збити.

Про це повідомив голова Львівської облдержадміністрації Максим Козицький.

«Вночі росія здійснила ракетні удари по Яворівському військовому полігоні. За кілька десятків кілометрів до кордону з Польщею. По Львівщині і не лише, випустили більше ніж 30 ракет. Наша протиповітряна оборона спрацювала і певну кількість збила. Загинули 9 людей. Ще 57 осіб травмовані або уражені. Це не тільки військові», – написав Козицький.

За його словами, зараз на території полігону гасять пожежу та розбирають уламки. Військові та рятувальники обстежили уже 25 точок ураження.

«Це ще одне підтвердження, що під загрозою не лише Україна, а й вся Європа. Закрийте небо над Україною! Звертаю також увагу людей, які оперативно публікують в мережі фото та відео вибухів чи обстрілів. Цими діями ви допомагаєте розвідці ворога», – додав голова Львівської ОДА.

11:00 У Запорізькій області російські окупанти викрали міського голову Дніпрорудного Євгена Матвєєва.

Про це повідомив голова Запорізької облдержадміністрації Олександр Старух у Facebook.

«Військові злочини стають системними. Викрадено міського голову Дніпрорудного Матвєєва Євгена Сергійовича», – написав Старух.

10:43 Російські окупанти призначили на роль так званої «керівниці» у Мелітополі депутатку міської ради від ОПЗЖ Галину Данильченко. За день до цього чинного міського голову Івана Федорова було викрадено.

Галина Данильченко вже записала звернення до мешканців міста, в якому закликала «підлаштуватись під нову дійсність», а також «не брати участь в екстремістській діяльності» — так вона називає мирні проукраїнські мітинги з гаслами «Мелітополь — це Україна».

Президент України Володимир Зеленський у своєму нічному зверненні від 13 березня нагадав колаборантам про відповідальність за співпрацю з окупантами.

«Хочу сказати деяким діячам і діячкам (ймовірно, мова про так звану «в. о. мера» Мелітополя Данильченко – ред.), яким не вистачило гидливості відмовитися від розмов з окупантами: якщо хтось із них раптом спокусився на пропозиції цих окупантів, ви підписуєте собі вирок — піти слідом за більш ніж 12 тисячами загарбників, які не змогли вчасно зрозуміти, чому на Україну не варто нападати», — сказав Зеленський.

10:10 Російські окупанти вранці 13 березня завдали авіаудару по заводу «Зоря-Машпроект» у Миколаєві.

Про це повідомив голова Миколаївської обласної державної адміністрації Віталій Кім у telegram.

«Вранці розбомбили «Зорю», схоже на літаки, по матеріальних воротах (прохідна заводу – ред.). Наразі з’ясовуємо обставини», – написав Кім.

09:52 Органами прокуратури розслідується вже понад 1700 воєнних злочинів Російської Федерації, скоєних на території України.

Про це повідомила генеральний прокурор Ірина Венедіктова своїй сторінці у Facebook.

«Прокуратура фіксує кожен воєнний злочин РФ на нашій землі – наразі розслідується вже 1717 кримінальних проваджень», – написала Венедіктова.

Із задокументованих 1717 злочинів: 1059 стосуються порушень законів та звичаїв війни, а 658 – інші.

«Також збираємо докази російської агресії разом з усіма небайдужими на єдиній загальнодержавній платформі https://warcrimes.gov.ua/. Якщо ви стали свідком чи жертвою, маєте фото або відеодокази – долучайтеся до нашого фронту справедливості», – додала Генпрокурор.

09:25 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 13.03 орієнтовно склали:

особового складу – понад 12 000 осіб,
танків ‒ 374 од,
бойових броньованих машин ‒ 1226 од,
артилерійських систем – 140 од,
РСЗВ – 62 од,
засоби ППО – 34 од,
літаків – 74 од,
гелікоптерів – 86 од,
автомобільної техніки – 600 од,
кораблі /катери – 3 од,
цистерн з ПММ – 60,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 7.

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

09:20 Бійці 10-ї гірсько-штурмової бригади захопили комплекс радіоелектронної боротьби (РЕБ) російських окупантів.

Про це повідомляють Сухопутні війська ЗС України.

09:09 У Донецькій області в ніч проти 13 березня під обстріл потрапив пасажирський потяг, який здійснював евакуаційний рейс. Внаслідок цього загинула провідниця, ще одна – поранена, повідомляє Укрзалізниця.

У пасажирський потяг влучили уламки під час обстрілу, коли він проїжджав поблизу станції Брусин на Донеччині. Потяг здійснював евакуаційний рейс до міста Лиман, щоб забрати мешканців Луганської та Донецької областей.

Внаслідок ушкоджень загинула провідниця потяга, ще одна – дістала поранення. Її доставили до лікарні у Слов’янську.

В Укрзалізниці зазначили, що докладають зусиль, щоб евакуювати поїзну бригаду поїзда та всіх пасажирів. Зокрема приблизно 100 дітей, які чекали на потяг на вокзалі Лиману.

В свою чергу, голова Донецької обласної адміністрації Павло Кириленко повідомив, що окупанти здійснили авіаналіт на евакуаційний потяг «Краматорськ-Львів».

«Близько 00:00 годин внаслідок авіанальоту зазнав пошкодження евакуаційний потяг «Краматорськ-Львів». Внаслідок цього цинічного злочину одна людина загинула, одна – поранена», – написав Кириленко.

08:42 Україна отримала відповідь на звернення до Міжнародного комітету Червоного Хреста щодо допомоги у вивезенні зі своєї території тіл загиблих у війні російських окупантів. Зокрема, МКЧХ надав Україні мішки для трупів.

Про це заявила в ефірі телемарафону UAразом на українських телеканалах віцепрем’єрка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук, повідомляє ТСН.

«Вони нам надали мішки. Ми теж по них звертались, бо в нас не було такої великої кількості своїх. Звернулись вони (Червоний Хрест – ред.) до Російської Федерації, але поки що відповіді немає», – сказала Верещук.

Раніше вона повідомила, що Росія відмовляється забирати тіла своїх загиблих військових.

08:29 Російські окупанти знову завдали удару по аеропорту в Івано-Франківську.

Про це повідомив міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків у Facebook.

«За попередньою інформацією сьогоднішні ранкові вибухи були від удару по аеропорту. Зараз деталі ще встановлюються. Я нагадую, що ціль ворога – посіяти паніку і страх. Ворог може і буде завдавати ударів в тилу України. Треба бути максимально уважними та обережними, коли чуєте повідомлення про небезпеку з офіційних джерел (від мене, від голови військової адміністрації чи з додатку «Тривога»). І виконуйте вказівки, які вам дають! Райони наближені до аеропорту я прошу за можливості переїхати», – написав Марцинків.

Вранці 11 березня війська РФ обстріляли аеропорт в Івано-Франківську, система тривоги в місті не спрацювала.

08:18 Російські окупанти обстріляли мечеть султана Сулеймана Пишного та його дружини Роксолани в Маріуполі, де від обстрілів ховаються понад 80 дорослих і дітей, зокрема громадяни Туреччини.

Про це повідомило Міністерство закордонних справ України у Twitter.

«Мечеть султана Сулеймана Пишного та його дружини Роксолани (Хюррем Султан) у Маріуполі обстріляли російські окупанти. Від обстрілів там ховаються понад 80 дорослих і дітей, зокрема громадяни Туреччини», – йдеться у повідомленні.

В свою чергу Національні гвардія України повідомляє, що близько сотні турецьких громадян втратили свої домівки у Маріуполі. Вони перебувають на території мечеті, де немає опалення і всередині мінусова температура.

«Понад 100 громадян Туреччини перебувають в окупованому російським військовим місті Маріуполі. Більшість їхніх будинків зруйновано, тому їм доводиться ховатися в мечеті. Їжі та води майже немає, температура всередині мінусова», – зазначається у повідомленні.

07:47 На Сумщині в неділю, 13 березня, немає узгоджених «зелених коридорів».

Про це повідомив голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький у Telegram.

«Сумщина. 13 березня 2022 року «зелених коридорів» не буде. Ми продовжуємо працювати над їхньою організацією і далі», – написав Живицький.

07:34 Оперативна інформація від Генерального штабу ЗСУ станом на 06.00 13.03.2022 щодо російського вторгнення:

Розпочалась вісімнадцята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Стан, положення та характер дій сил оборони без суттєвих змін.

Противник продовжує використовувати цивільну інфраструктуру для військових потреб. В порушення вимог Міжнародного гуманітарного права продовжує розміщувати підрозділи і техніку на об’єктах підвищеної небезпеки, здійснює обстріли мирного населення, проводить незаконні перевірки особистих речей та обшуки серед місцевих мешканців, перевдягається в цивільний одяг та форму ЗС України.

Морально-психологічний стан військ противника, який брав участь у боях зі Збройними Силами України, продовжує погіршуватися, зростає кількість випадків дезертирства та відмов щодо виконання наказів.

За наявною інформацією, на території Республіки Беларусь у медичних закладах південно-східного регіону проходить лікування велика кількість поранених в ході бойових дій на території України військовослужбовців РФ. Запасів крові для проведення хірургічних операцій не вистачає.

Задіюються резерви накопичені для громадян Республіки Білорусь – близько 2/3 резерву перенаправлено на потреби військовослужбовців РФ. Активізувалась кампанія щодо збору крові серед працівників бюджетної сфери та цивільного населення.

У зв’язку з втратами збройні сили російської федерації формують нові підрозділи. Зокрема, командування ворога планує залучити близько 1500 осіб зі складу 40-ї окремої бригади морської піхоти (Петропавловськ-Камчатський, Тихоокеанський флот)

Збройні Сили України у взаємодії з іншими складовими сил оборони дають гідну відсіч військам противника, зокрема, за попередню добу було знищено два вертольоти, два винищувачі (один з яких Су-34) та два БПЛА.

07:23 Російські окупанти випустили 8 ракет по Міжнародному центру миротворчості та безпеки (Яворівський полігон – ред.) у селі Старич Яворівського району Львівської області.

Про це повідомляє Львівська обласна військова адміністрація

«Окупанти здійснили авіаудар по Міжнародному центру миротворчості та безпеки. За попередніми даними, вони випустили 8 ракет. Інформація щодо потерпілих встановлюється», – йдеться у повідомленні.