Війна Росії проти України: хроніка 16 квітня

Новини
Фото: facebook.com/UkrainianLandForces

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter

23:50 На Херсонщині розрахунок ПТРК «Корсар» 28 ОМБр знищив три російських бронеавтомобіля «Тигр» та одну БМП-3, залишки піхоти противника було також ліквідовано.

Про це повідомляє 28-а окрема механізована бригада імені Лицарів Зимового Походу у Facebook.

«Колона російської техніки: один БМП-3 та три броньовані автомобілі «Тигр» рушили з тимчасово окупованого села в бік наших військ. Прорив, розвідка боєм чи просто заблукали – наші розбирати не стали. Військові підпустили рашистів ближче, настільки близько, аби в найбільш відповідний момент зробити кілька влучних пострілів. І от завдяки ловким рукам молодшого сержанта та старшого солдата й дітищу вітчизняних виробників «Корсар» – БМП та Тигри спалахнули чотирма яскравими смолоскипами. Рештки екіпажу, які вижили від ударів протитанкових ракет ще спробували рятуватись з палаючої техніки, пустилась навпростець. Але куди їм бігти серед степів українського півдня? хіба що на зустріч кулям наших захисників та вірну смерть, бо іншого їх тут не чекає», – йдеться у повідомленні.

22:05 Telegram-канал Міноборони росії повідомив про зустріч головнокомандувача ВМФ адмірала Миколи Євменова з командуванням ЧФ і екіпажем ракетного крейсера «Москва» в Севастополі. При цьому, крім командира корабля Антона Купріна, ні командувача ЧФ рф Ігоря Осипова, ні інших офіцерів, які служили на «Москві», на опублікованому відео немає.

19:17 В ОРДЛО співробітники ФСБ затримали й вивезли «заступника командувача корпусу міноборони ДНР», речника «військового командування ДНР» Едуарда Басуріна за розголошення планів про застосування російськими військами хімічної зброї проти захисників Маріуполя.

18:33 Крутівська об’єднана територіальна громада, що на Чернігівщині, оприлюднила фотографії залишків техніки 90-ї танкової дивізії (Єкатеринбург) ЗС РФ, яка місяць перебувала в Ніжинському районі. До її знищення доклались бійці Збройних Сил України та тероборони Ніжина.

Про це повідомляє Крутівська ОТГ у Facebook.

«На фото – результат роботи наших ЗСУ. У боях відзначилась і тероборона Ніжина (в лавах котрої воювали і козаки з нашої громади), яка стояла на передових блок-постах та проводила зачистку. Багато роботи нашими козаками з тероборони було докладено для того, щоб скоординувати удари по противнику та передати точні дані розташування ворожої техніки», – йдеться у коментарі до фото.

18:00 За час окупації російським військами Херсону, з 28 лютого до 15 квітня на одному з кладовищ міста викопали щонайменше 824 нових могил.

16:59 На Луганщині російські окупанти обстріляли нафтове підприємство у Лисичанську, здійнялась пожежа на 5 тис. кв.м. Палива там немає, горять залишки нафтошламу.

Про це повідомив глава Луганської ОВА Сергій Гайдай у Facebook.

«Ще зранку орки вгатили по нафтовому підприємству, здійнялася пожежа у 5000 кв.м, гасіння триває і зараз. Це вже не перший обстріл цього заводу. Рашисти цілять в нього систематично, аби виснажити ДСНС. Палива там немає. Горять залишки нафтошламу. У той же час росіяни продовжують накривати житлові квартали Лисичанська», – написав Гайдай.

16:48 На територіях окремих районів Луганської та Донецької областей через невиконання планів щодо мобілізації чоловічого населення на війну з Україною російські окупанти почали мобілізувати неповнолітніх учасників так званих патріотичних клубів, які активно проводили мілітаризацію дітей в ОРДЛО, починаючи з 2017 року. При цьому серед мобілізованої молоді вже є загиблі.

15:21 Українські сапери показали відео розмінування російської протипіхотної осколкової міни направленого враження МОН-90, замасковану під звичайну господарську сумку. Це один з найбільш небезпечних протипіхотних боєприпасів, всередині якого до 2000 вражаючих елементів.

Про це повідомляє ДСНС України у Telegram.

«Ось чому ми радимо не поспішати повертатися до власних осель, а також не чіпати невідомих речей та предметів. На відео піротехнік ДСНС розміновує смертельно небезпечну протипіхотну міну МОН-90, замасковану під звичайну господарську сумку. Дальність суцільного ураження 90 метрів», – йдеться у повідомленні.

На фото – протипіхотні гранати, сховані та встановлені на розтяжках. Дистанція ураження до 200 метрів.

«Вкотре закликаємо: будьте уважні та обережні! Помітили підозрілий предмет- не чіпайте! Повідомте про знахідку за телефонами 101 або 102», – додали у ДСНС.

14:40 У російському полоні перебувають близько 700 українських військовослужбовців та понад тисячі цивільних українців. При цьому, у полоні України перебувають близько 700 російських військових.

13:59 Внаслідок ракетного удару російських військ ввечері 15 квітня по аеродрому в Олександрії на Кіровоградщині є загиблі та постраждалі.

Про це повідомив голова Кіровоградської обласної державної адміністрації Андрій Райкович у Telegram.

«Кіровоградщина, як і вся країна, пережила неспокійну ніч. Пізно ввечері ворожі ракети дісталися міста Олександрії, поцілили в інфраструктуру аеродрому. Є загиблі та постраждалі. Пожежа ліквідована. Ведуться аварійно-відновлювальні роботи», – написав Райкович.

13:36 Журналісти ідентифікували російського військового та його дружину, яка у перехопленій СБУ розмові, сміючись, заохочує чоловіка «ґвалтувати українських баб». Це російське подружжя Роман Биковський та Ольга Биковська, які з 2018 року мешкають у Феодосії в окупованому Криму. Окупант отримав поранення під час війни і зараз лікується у Севастополі.

12:25 На Львівщині вранці 16 квітня зенітні ракетні війська повітряних сил ЗС України збили чотири крилаті ракети, які випустили російські багатоцільові винищувачі Су-35, що вилетіли із Білорусі.

Про це повідомляє повітряне командування «Захід» Повітряних сил ЗСУ у Facebook.

«Зранку, 16 квітня, із літаків Су-35 російських окупантів завдано ракетних ударів по Львівській області. Підрозділами зенітних ракетних військ повітряного командування «Захід» знищено чотири крилаті ракети. Винищувачі окупантів злітали з аеродрому Барановичі. «Дякуємо» Білорусі за сприяння у доставці смертельних подарунків від рашистів», – йдеться у повідомленні.

12:07 У Маріуполі російські окупанти готуються з 18 квітня закрити місто на в’їзд і виїзд, а також заборонити мешканцям пересування по районах. Мета таких дій – провести фільтрацію усіх чоловіків, частину з яких загарбники хочуть мобілізувати.

12:02 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 16.04 орієнтовно склали:

особового складу – близько 20100 осіб,
танків ‒ 762 од,
бойових броньованих машин ‒ 1982 од,
артилерійських систем – 371 од,
РСЗВ – 125 од,
засоби ППО – 66 од,
літаків – 163 од,
гелікоптерів – 145 од,
автомобільної техніки – 1458 од,
кораблі /катери – 8 од,
цистерн з ПММ – 76,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 138.
Спеціальна техніка – 26.
Пускові установки ОТРК/ТРК – 4.

10:55 Президент Володимир Зеленський повідомив, що від початку повномасштабного російського вторгнення Україна втратила від двох з половиною до трьох тисяч українських військових, ще близько десяти тисяч захисників отримали поранення.

10:42 Українські захисники знищили чергову колону російських бронетранспортерів.

Фото знищеної техніки окупантів опублікувала 10-та Гірсько-штурмова бригада ЗСУ у Facebook.

«Свинособаки знову не туди звернули. Знову фальстарт. Не вчить їх ані життя, ані фото в чорних рамках своїх же земляків-виродків. Чергова знищена техніка на фоні мальовничої української природи та лісів. Краще не вигадаєш – хоч картину малюй! Горіть в пеклі, покидьки…», – йдеться у коментарі до фото.

09:46 Внаслідок збройної агресії РФ в Україні загинули вже 200 дітей, ще понад 360 дітей поранені.

09:20 На Луганщині російські загарбники у ніч на 16 квітня обстріляли Сєвєродонецьк, Лисичанськ і Кремінну. Одна людина загинула, троє поранені.

Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай у Facebook.

«Ворог намагається утримати захоплені території. Зосереджує основні зусилля на взятті під контроль Попасної та Рубіжного. Проте просунутися орки не можуть, потужна оборона ЗСУ їх не пропускає … Якщо не можуть взяти міста, то руйнують їх. росармія вночі обстріляла житлові масиви Сєвєродонецька, Лисичанська та Кремінної. Під завалами навчального закладу у Кремінній, рятувальники дістали тіло загиблого чоловіка, у Лисичанську внаслідок обстрілів троє поранених жінок, вони отримали меддопомогу. У Сєвєродонецьку та Лисичанську перебито газогін, палали магазини», – написав Гайдай.

09:13 Сполучені Штати Америки погодилися надати Україні протикорабельні ракети для оборони морського узбережжя. На це рішення вплинула успішна атака українців на флагман Чорноморського флоту РФ крейсер «Москва» крилатими ракетами комплексу «Нептун», внаслідок якої він затонув.

08:00 Оперативна інформація Генерального штабу ЗСУ станом на 06.00 16.04.2022 щодо російського вторгнення:

Розпочалася п’ятдесят друга доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. Триває повномасштабна збройна агресія російської федерації проти нашої Держави. Найбільш активні дії противника фіксуються на Слобожанському та Донецькому напрямках.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках противник активних дій не проводив. Відзначається переміщення, імовірно окремих підрозділів забезпечення 35-ї та 36-ї загальновійськових армій Східного військового округу. Вантажні та спеціальні автомобілі і паливозаправники рухаються до районів завантаження.

На Слобожанському напрямку окупанти продовжують ведення бойових дій силами окремих підрозділів зі складу 6-ї та 20-ї загальновійськових армій, 1-ї танкової армії Західного військового округу, 35-ї та 36-ї загальновійськових армій і 68-го армійського корпусу Східного військового округу, повітряно-десантних військ, берегових військ балтійського та північного флотів.

Основні зусилля противник зосереджує на перегрупуванні та посиленні угруповання військ, продовжує часткове блокування міста Харкова та його обстріли із застосуванням артилерії.

В районі міста Ізюм ворогом зосереджено до 22-х батальйонних тактичних груп. Основні зусилля противник зосереджує на утриманні займаних раніше позицій та досягнутих рубежів. З метою посилення угруповання на зазначеному напрямку відзначається розгортання додаткових підрозділів зі складу 35-ї загальновійськової армії.

Не виключається активізація дій противника на напрямку населених пунктів Ізюм та Барвінкове з метою виходу в тил підрозділів Об’єднаних сил у районі міста Слов’янськ.

На Донецькому і Таврійському напрямках ворог намагається утримати захоплені території. Зосереджує основні зусилля на взятті під контроль населених пунктів Попасна та Рубіжне, встановленні повного контролю над містом Маріуполь. Вживає заходів з відновлення боєздатності та поповнення боєприпасів. Намагається покращити тактичне положення. Продовжує обстріли на більшості напрямків.

На Сєвєродонецькому напрямку значних змін в обстановці не відзначено, ворог збільшив інтенсивність вогневого впливу з метою нанесення втрат, виснаження наших військ та можливої підготовки до наступальних дій.

На Попаснянському напрямку противник здійснює постійний вогневий вплив на підрозділи наших військ. Силами мотострілецьких підрозділів, у взаємодії з батальйоном однієї з приватних військових компаній, намагається покращити тактичне положення, просунутись вглиб населеного пункту Попасна. Успіху не має.

В районі міста Торецьк ворог продовжує здійснювати періодичний вогневий вплив з метою виснаження наших військ. Здійснює підготовку до активізації бойових дій в районі Авдіївки.

На Південнобузькому напрямку дії противника характеризувалися проведенням заходів з відновлення боєздатності, поповнення запасів, інженерного обладнання позицій в районах населених пунктів Любимівка, Петрівка, Хрещенівка та посилення своїх передових позицій, імовірно підрозділами мобілізаційного резерву 1-го та 2-го армійських корпусів.

Очікується, що противник продовжить ведення бойових дій з метою виходу на адміністративні кордони Херсонської області та намагатиметься відновити наступ.

В акваторії Азовського моря корабельне угруповання противника продовжує виконання завдань з блокування порту Маріуполь та здійснення вогневої підтримки на приморському напрямку.

Зважаючи на перебування в акваторії Чорного моря російських військових кораблів, озброєних крилатими ракетами морського базування «Калібр», зберігається підвищений рівень загрози застосування окупантами ракетного озброєння по об’єктах оборонно-промислового комплексу та логістичної інфраструктури нашої Держави.

На території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито десять атак ворога, знищено три танки, один бронетранспортер, одну одиницю спеціальної техніки, два автомобілі та три артилерійські системи противника. захоплено один бронетранспортер загарбників.

Угрупованням Повітряних Сил Збройних Сил України за попередню добу уражено сім повітряних цілей: один літак, один вертоліт, три БПЛА та дві крилаті ракети.