Війна Росії проти України: хроніка 26 квітня

Новини
Фото: facebook.com/AFUStratCom

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter

17:58 У Херсоні російські окупанти разом з місцевими колаборантами 26 квітня провели нараду у захопленому приміщенні Херсонської міської ради, під час якої представили так званого «голову Херсонської обласної адміністрації» Володимира Сальдо та «голову Херсонської міської адміністрації» Олександра Кобеця.

17:12 В Білгород-Дністровському районі Одеської області внаслідок ракетного удару російських військ пошкоджений міст через Дністровський лиман. Рух мостом перекритий.

16:05 Федеральний уряд Німеччини погодився на передачу Україні важких озброєнь для захисту від агресії Росії. Зокрема, українським Збройним силам будуть поставлені зенітні самохідні установки Gepard із колишнього арсеналу бундесверу.

16:02 Бійці 128-ї гірсько-штурмової бригади знищили російський танк Т-72 за допомогою протитанкового ракетного комплексу NLAW. Момент детонації боєкомплекту у ворожому танку зафіксував БПЛА.

Відеозапис опублікований на сторінці 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади – Закарпатський легіон у Facebook.

«Наочна демонстрація ефективності закордонної допомоги бійцям ЗСУ – знищений штурмовиками 128 окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади російський танк Т-72. Танк уражений із протитанкового ракетного комплексу NLAW виробництва Великобританії і Швеції. Ракета кумулятивної дії пробила броню Т-72 згори і знищила ціль, екіпаж загинув миттєво», – йдеться у повідомленні.

Відео з дрона фіксує, як підбитий танк горить із середини, дим іде навіть через ствол гармати. А за кілька секунд здетонував боєкомплект – танк вибухнув, його башту відірвало й відкинуло на кілька метрів.

«Феєричне нічне відео вибуху російського танка, який палає в лісопосадці, ефектніше за будь-яку комп’ютерну графіку голлівудських блокбастерів. Воно показує реальну вражаючу силу протитанкової ракети NLAW, яка разом із американськими Javelin та українською Стугною стала справжнім жахіттям для екіпажів та десантів російської броньованої техніки», – зазначають українські захисники.

14:44 У заблокованому Маріуполі російській війська за минулу добу завдали 35 авіаударів по меткомбінату «Азовсталь», в підвалах якого ховаються цивільні особи. Постраждалі знаходяться під завалами.

14:01 У Харкові внаслідок обстрілу російських загарбників житлових кварталів загинуло троє людей, семеро були поранені.

Про це повідомив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов у Telegram.

«Окупанти знову обстрілюють мирні райони Харкова. Унаслідок останнього обстрілу 3 людини загинули, 7 осіб поранені, інформація ще уточнюється. Серед постраждалих немає дітей, але 2 осіб в тяжкому стані», – написав Синєгубов.

Бригади екстреної медичної допомоги у місті працюють у посиленому режимі.

13:55 У Німеччині на авіабазі ВПС США «Рамштайн» проходить зустріч міністрів оборони понад 40 держав, присвячена синхронізації та координації надання військової допомоги Україні, щоб подолати російську агресію. На ній присутній міністр оборони України Олексій Резніков. Країни-партнери вже зібрали близько 5 млрд. дол. військової допомоги Україні, з яких 3,7 млрд. виділяє адміністрація США.

12:58 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 26.04 орієнтовно склали:

особового складу – близько 22100 (+200) осіб ліквідовано,
танків ‒ 918 (+34) од,
бойових броньованих машин ‒ 2308 (+50) од,
артилерійських систем – 416 (+5) од,
РСЗВ – 149 (+0) од,
засоби ППО – 69 (+0) од,
літаків – 184 (+3) од,
гелікоптерів – 154 (+0) од,
автомобільної техніки – 1643 (+77) од,
кораблі /катери – 8 (+0) од,
цистерн з ПММ – 76 (+0),
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 205 (+4).
Спеціальна техніка – 31 (+3).
Пускові установки ОТРК/ТРК – 4 (+0).

11:41 За даними британської розвідки, російські окупанти, ймовірно, намагаються оточити добре укріплені позиції ЗСУ на сході України та готуються до наступу на Запоріжжя.

10:34 Дві російські крилаті ракети, якими ворог вранці 26 квітня обстріляв Запоріжжя, пролетіли на низькій висоті над Запорізькою АЕС. Ядерний тероризм РФ посилюється.

Про це повідомляє НАЕК «Енергоатом».

Як зазначається, о 6:41 та 6:46 дві крилаті ракети ворога пролетіли на низькій висоті над майданчиком Запорізької АЕС у напрямку м. Запоріжжя. Згодом у місті зафіксували вибухи від попадання ракет.

«Проліт ракет на низькій висоті безпосередньо над майданчиком ЗАЕС, де розташовані 7 ядерних установок з величезною кількістю ядерного матеріалу, створює величезні ризики. Адже ракети можуть влучити в одну чи кілька ядерних установок, а це загрожує ядерною та радіаційною катастрофою всьому світові», – наголосив керівник ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.

Як зазначили в Енергоатомі, ядерний тероризм з боку РФ посилюється, загроза стає дедалі гіршою. За 36 років після Чорнобильської трагедії такі дії РФ наражають весь світ на небезпеку повторення ядерної катастрофи.

Запорізька АЕС – найбільша атомна станція в Європі – була захоплена російськими військовими після танкового обстрілу в ніч на 4 березня 2022 року і досі перебуває під контролем загарбників. Безпосередньо на майданчику ЗАЕС окупанти також тримають важку техніку та боєприпаси, фактично перетворивши станцію на військову базу та тероризуючи персонал станції й населення міста-супутника.

10:16 Внаслідок збройної агресію РФ в Україні загинули вже 217 дітей. Крім того, ще 391 дитина отримала поранення.

09:45 Російські загарбники продовжують обстрілювати міста та села Луганщині. Житловий масив під постійним ворожим вогнем, цивільним особам небезпечно перебувати в усіх вільних містах області.

Про це повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

«Без зупину тривають позиційні бої у Рубіжному та Попасній. Ворогу не вдається захопити міста. Наші захисники відбивають чисельні атаки. Лінія оборони стабільна. орки несуть значні втрати. На Донбасі за минулу добу відбито шість атак ворога, знищено чотири танки, п’ять артилерійських систем, тринадцять одиниць броньованої техніки, п’ятнадцять одиниць автомобільної техніки, два паливозаправника та одну зенітну установку», – написав Гайдай.

Він зазначив, що ворог цілеспрямовано обстрілює житловий масив. Цивільним особам небезпечно перебувати в усіх вільних містах області.

«Росіяни притримуються своєї нищівної тактики – орки рівняють з землею вільні населені пункти області. За минулу добу мирне населення потерпало від російських обстрілів 17 разів. Рясним вогнем поливали майже повністю зруйновану Попасну, Лисичанськ та містечка Гірської громади», – додав голова ОВА.

З важкого озброєння гатили по будинках мирних у Лисичанську, Попасній та Гірському. Обстріли тривають, інформація щодо можливих жертв уточнюється.

09:27 Збройні сили України звільнили ще п’ять сіл у Херсонській області, російські окупанти відступають на рубежі Чорнобаївки.

08:58 Міжнародний кримінальний суд (МКС) приєднався до спільної слідчої групи (JIT) з розслідування воєнних злочинів в Україні через вторгнення росії. Прокурор МКС Карім Хан та генеральні прокурори Литви, Польщі та України підписали угоду про першу в історії участь та приєднання Офісу прокурора МКС до спільної слідчої групи, створеної 25 березня.

08:49 Російські окупанти вранці 26 квітня завдали удару по Запоріжжю, всі обставини з’ясовуються.

Про це повідомляє Запорізька обласна державна адміністрація у Facebook.

«Запоріжжя! Вранці, о 6:50, зафіксовано «прильоти». Обставини з’ясовуються. Подробиці згодом», – йдеться у повідомленні.

08:00 Оперативна інформація Генерального штабу ЗСУ станом на 06.00 26.04.2022 щодо російського вторгнення:

Розпочалася шістдесят друга доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Ворог продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти України.

Тривають наступальні дії противника у Східній операційній зоні з метою розгрому угруповання Об’єднаних сил, встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та забезпечення сухопутного коридору між зазначеними територіями та окупованим Кримом.

На Волинському та Поліському напрямках стан, положення та характер дій противника суттєвих змін не зазнали. Ворог активних дій на зазначених напрямках не проводив. Визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь на ротаційній основі виконують завдання з прикриття ділянки українсько-білоруського кордону в Брестській та Гомельській областях.

На Сіверському напрямку ознак формування противником ударного угруповання для відновлення наступальних дій не виявлено. У суміжних з Україною районах Брянської, Курської та Бєлгородської областей ворог посилив охорону кордону та пунктів пропуску, проводить інженерне обладнання позицій. Російські окупанти в прикордонних районах посилили протидиверсійні заходи.

На Слобожанському напрямку противник посилює угруповання військ, продовжує часткове блокування міста Харкова та здійснює вогневе ураження підрозділів наших військ та об’єктів критичної інфраструктури.

Загарбники намагаються проводити наступ у напрямку населеного пункту Заводи. Тривають бойові дії.

На Донецькому і Таврійському напрямках ворогом здійснюється переміщення пунктів управління ближче до лінії бойового зіткнення.

Противник здійснює вогневий вплив по позиціях наших військ із застосуванням мінометів, ствольної артилерії, реактивних систем залпового вогню по всій лінії зіткнення, так:

на Сєверодонецькому напрямку противник веде бойові дії в районі населеного пункту Рубіжне;
на Попаснянському напрямку намагається оволодіти Попасною, тривають бої;
на Авдіївському напрямку ворог намагається вести наступальні дії, успіху не має;
на Курахівському напрямку безуспішно здійснював наступальні дії у напрямку населених пунктів Новомихайлівка та Мар’їнка;
на Запорізькому напрямку противник веде наступальні бойові дії в напрямку населеного пункту Трудолюбівка, тривають бої.

Ворог здійснює масований вогневий вплив та блокування наших підрозділів в районі заводу «Азовсталь» у Маріуполі.

На Південнобузькому напрямку противник, по всій лінії зіткнення, здійснював поодинокі обстріли наших підрозділів. Фіксується розвідувальна активність у районі адміністративного кордону Миколаївської області.

У районі населеного пункту Велика Олександрівка Херсонської області захисники України знищили склад з боєприпасами та велику кількість особового складу ворога (понад 70 осіб вбитими). Точна кількість загиблих уточнюється.

Також підрозділи окупантів зазнали втрат в особовому складі в районі населених пунктів Новодмитрівка та Білоусове.

Російські окупанти продовжують грабувати місцеве населення на тимчасово зайнятих територіях України.

Підрозділи збройних сил російської федерації намагаються здійснювати повітряну розвідку над територією Одеської області. Зазнають втрат.

Угрупованням Повітряних Сил Збройних Сил України за попередню добу було уражено десять повітряних цілей: три літаки, чотири БПЛА оперативно-тактичного рівня та три крилаті ракети.

На території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито шість атак ворога, знищено чотири танки, п’ять артилерійських систем, тринадцять одиниць броньованої техніки, п’ятнадцять одиниць автомобільної техніки, два паливозаправника та одну зенітну установку.

***

Укрзалізниця оприлюднила графік міжнародних евакуаційних рейсів за кордон 26 квітня, щоб евакуювати українців до безпечних місць.

Про це повідомляє пресцентр АТ «Укрзалізниця».

26 квітня потяги до Польщі будуть курсувати за таким розкладом:

08:30 715/716 Київ-Пас — 11:25 Вінниця — 13:21 Хмельницький — 15:00 Тернопіль Пшемисль (19:37)
19:13 67/68 Київ-Пас — 04:52 Ковель — Варшава (13:53)
08:30 715/716 Київ-Пас — 11:25 Вінниця — 13:21 Хмельницький — 15:00 Тернопіль Пшемисль (19:37)
19:13 67/68 Київ-Пас — 04:52 Ковель — Варшава (13:53)
08:30 715/716 Київ-Пас — 11:25 Вінниця — 13:21 Хмельницький — 15:00 Тернопіль Пшемисль (19:37)
19:13 67/68 Київ-Пас — 04:52 Ковель — Варшава (13:53)

Рейси до Словаччини на 26 квітня 2022 року

16:50 961 Чоп — Кошице (18:13)
16:50 961 Чоп — Кошице (18:13)

Рейси до Угорщини на 26 квітня 2022 року

03:28 32519 Чоп — Захонь (02:46)
05:30 32539 Чоп — Захонь (04:48)
08:22 32529 Чоп — Захонь (07:40)
10:25 32517 Чоп — Захонь (09:43)
16:12 32513 Чоп — Захонь (15:30)
20:25 32523 Чоп — Захонь (19:43)
22:29 32511 Чоп — Захонь (21:43)

Рейси до Австрії на 26 квітня 2022 року:

14:07 749/750 Київ-Пас — 21:00 Львів — 03:28 Чоп — 08:40 Будапешт — Відень (11:21)

Усі країни ЄС, що межують з Україною, пропускають через кордон за наявності паспорта громадянина України або закордонного паспорта громадянина України.

Також перевізник повідомив, що приміські поїзди курсуватимуть по визначених напрямках на Південно-Західній, Придніпровській, Львівській, Південній та Одеській залізниці.

Приміські поїзди по напрямках Донецької залізниці не курсуватимуть.

Дізнатися визначені напрямки можна за посиланням.