Війна Росії проти України: хроніка 30 квітня

Новини
Знищений українськими захисниками російський БМД-2 Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter

19:53 Українські правоохоронці під процесуальним керівництвом прокурорів Офісу генпрокурора повідомили секретарю Ради безпеки рф Миколі Патрушеву про підозру в посяганні на територіальну цілісність та недоторканність України.

19:50 В Одеській області внаслідок ракетної атаки російських військ пошкоджено злітно-посадкову смугу Одеського аеропорту.

Про це повідомляє речник голови Одеської військової адміністрації Сергій Братчук з посиланням на Оперативне командування «Південь».

«Внаслідок ракетної атаки по Одещині пошкоджено злітно-посадкову смугу Одеського аеропорту. Її подальше використання неможливе», – йдеться в повідомленні.

18:13 Відбувся черговий обмін полоненими, додому повернули додому 14 громадян України, серед них вагітна військовослужбовиця.

Про це повідомила віцепрем’єрка – міністерка з питань тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук у Facebook.

«Сьогодні обміняли полонених. Повертаємо додому 14 наших людей: 7 військових та 7 цивільних. Для мене цей обмін особливий: одна з військових жінок на п’ятому місяці вагітності. Хай Бог береже!» – написала Верещук.

17:17 З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Папа Римський Франциск дипломатичними каналами тричі звертався до російської влади з проханням організувати гуманітарний коридор для виходу мирних жителів з Маріуполя. Зокрема, пропонувалося вивезти цивільних осіб з території заводу «Азовсталь» на судні Ватикану. На всі пропозиції була відмова росії.

16:48 У Київській області на території Бучанського району 29 квітня виявили яму з тілами трьох чоловіків, яких військові рф катували, а потім жорстоко вбили. Загалом, на території Київщини слідчими поліції вже оглянуто 1202 тіла цивільних осіб, які були вбиті російськими окупантами.

15:20 В ОРДЛО російським окупантам вже не вистачає мобілізованих для постачання «живої сили» на війну з Україною, через що скасований медогляд для «призовників». Відтепер єдиний спосіб для мешканців окупованого Донбасу «відкосити» від мобілізації – виплата хабаря за встановленими розцінками.

14:29 На Ізюмському напрямку спецпризначенці Нацгвардії знищив пункт управління, техніку та особовий склад ворога.

Про це повідомляє пресслужба Національної гвардії Україниу Facebook.

Як зазначається, Група бійців спеціального призначення Нацгвардії, проводячи розвідку на одному з Ізюмських напрямків, виявила багато одиниць техніки, пункт управління та місце проживання особового складу противника.

«Розвіддані оперативно надійшли бійцям ЗСУ, які відпрацювали по них важким та прицільним вогнем артилерії. Аби ворог підсмажився ще якісніше, гвардійці здійснювали корегування вогнем … Більше 30 одиниць техніки, з яких понад половина танків, а також БТРи, БМД та МТЛБ було знищено завдяки філігранній роботі нацгвардійців та військовиків ЗСУ … Усі цілі знищено!», – йдеться у повідомленні.

12:48 На східному напрямку українські захисники знищили мінімум дві ворожі гаубиці «Мста-Б» та вантажівку «Урал».

Фото знищеної російської техніки опубліковані на сторінці у Facebook Оперативно-тактичного угруповання «Схід».

«Розрахунки рашистських гаубиць «Мста-Б» думали, що безкарно можуть обстрілювати позиції українських воїнів. Однак, наші розвідники вчасно виявили місце розташування окупантів, після чого українська артилерія нанесла вогневе ураження. В ході подальшого корегування «каміння» з неба потрапило по боєкомплекту, і почалася детонація, яка поетапно знищила мінімум дві гаубиці та вантажівку «Урал». Друга «найсильніша» армія світу безуспішно продовжує направляти в пекло своїх безіменних солдатів. Обдурені російською пропагандою вони гинуть без честі та йдуть на вірну смерть. Що ж, це їх вибір…», – йдеться у коментарі до фото.

10:28 Зі США протягом доби до Європи вилетять понад 12 літаків з військовою допомогою для України. При цьому 60 відсотків гаубиць M777 калібру 155 мм із запланованих 90 уже прибули на українську територію.

10:17 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 30.04 орієнтовно склали:

особового складу – близько 23200 (+200) осіб ліквідовано,
танків ‒ 1008 (+22) од,
бойових броньованих машин ‒ 2445 (+27) од,
артилерійських систем – 436 (+1) од,
РСЗВ – 151 (+0) од,
засоби ППО – 77 (+4) од,
літаків – 190 (+1) од,
гелікоптерів – 155 (+0) од,
автомобільної техніки – 1701 (+6) од,
кораблі /катери – 8 (+0) од,
цистерн з ПММ – 76 (+0),
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 232 (+4).
Спеціальна техніка – 32 (+1).
Пускові установки ОТРК/ТРК – 4 (+0).

09:28 Через збройну агресію рф в Україні загинули вже 219 дітей, ще понад 398 отримали поранення.

08:54 Луганщина минулої доби витримала 16 масованих артилерійських атак, пошкоджено 2 школи та 20 будинків, війська РФ безуспішно штурмують Рубіжне та Попасну.

Про це повідомив глава Луганської ОВА Сергій Гайдай у Telegram.

Як зазначається, це ті об’єкти, про пошкодження яких повідомили рятувальникам жителі Луганщини або пожежні самостійно виїжджали на місця подій.

16 масованих артилерійських атак витримали міста та села Луганщини за минулу добу.

«Так, сьогодні вночі диспетчер отримав повідомлення про влучання російського снаряду по двох сусідських будинках в Рубіжному, які були зруйновані та охоплені полум’ям. Є випадки із займанням покинутого житла чи пошкодженням без розповсюдження вогню. Про це вже не завжди повідомляють, тому що зараз таке трапляється десятки разів на день. Ще два будинки палали у Новодружеську – наряд ДСНС зміг прорватися в район міста, як тільки вщухли обстріли», – написав Гайдай.

Крім того, пошкоджено п’ять житлових будинків у Гірському, ще 10 – у Оріховому.

Зранку 29 квітня російською армією також була обстріляна будівля школи в нових районах Сєвєродонецька – там сталося займання в кабінетах.

08:43 росія намагалася обміняти цивільних українців на російських військових, що заборонено Женевською конвенцією. Українська сторона відмовилася.

08:00 Оперативна інформація Генерального штабу ЗСУ станом на 06.00 30.04.2022 щодо російського вторгнення:

Розпочалась шістдесят шоста доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню. Ворог продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти України.

Тривають наступальні дії противника у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та утримання сухопутного коридору з тимчасово окупованим Кримом.

Ворог завдає авіаційних, ракетних ударів та здійснює артилерійські обстріли об’єктів цивільної та військової інфраструктури в глибині території України, позицій наших військ вздовж лінії зіткнення та у прикордонних районах. Продовжується перегрупування та посилення угруповань військ окупантів.

На Волинському та Поліському напрямках противник активних дій не проводив. Суттєвих змін у ситуації на зазначених напрямках не відбулося.

На Сіверському напрямку підрозділи ворога здійснили обстріли позицій наших військ в районах населених пунктів Кіндратівка, Катеринівка, Сваркове та Білокопитове.

На Слобожанському напрямку противник зосереджує основні зусилля на утриманні зайнятих позицій і завданні вогневого ураження підрозділам Збройних Сил України. З метою посилення угруповання ворог здійснює переміщення окремих підрозділів зі складу Східного військового округу з території Бєлгородської області до району міста Ізюм.

Російські підрозділи намагалися вести наступ у напрямку населених пунктів Сулигівка і Довгеньке, успіху не мали. З метою прикриття угруповань своїх військ на Харківському та Ізюмському напрямках противник намагається розгорнути сили і засоби протиповітряної оборони.

У Східній операційній зоні ворог продовжує вести наступ на Лиманському (у районах населених пунктів Ямпіль, Озерне, Лиман), Сєверодонецькому, де намагається завершити захоплення Рубіжного, Попаснянському (у напрямку Калинове і Попасна) та Курахівському (Оленівка та Новомихайлівка) напрямках. Успіху не має, бойові дії тривають.

На Запорізькому напрямку не припиняються артилерійські обстріли підрозділів наших військ.

На Південнобузькому напрямку ворог активних наступальних дій ворог не проводив. Фіксуються поодинокі обстріли позицій підрозділів наших військ.

На Бесарабському напрямку без суттєвих змін.

На Миколаївському напрямку противник активізував повітряну розвідку в оперативній глибині оборонних позицій Збройних Сил України, імовірно, з метою викриття наявності та характеру дій резервів.

За попередню добу підрозділами протиповітряної оборони Повітряних Сил та Сухопутних військ уражено десять повітряних цілей: один літак та девʼять БПЛА оперативно-тактичного рівня «Орлан-10».

На території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито чотирнадцять атак ворога, знищено одинадцять танків, сім артилерійських систем, двадцять вісім одиниць броньованої техніки та чотирнадцять автомобілів.

***

На 30 квітня «Укрзалізниця» призначила чотири додаткові потяги для евакуації населення.

Про це повідомляється на сайті перевізника.

Графік рейсів:

11:30 — 219/220 Запоріжжя-1 — Львів;
14:30 — 220/219 Львів — Запоріжжя-1;
16:30 — 234/233 Покровськ — Чоп;
23:30 — 234/233 Чоп — Дніпро.

«Укрзалізниця» попереджає, що точний час відправлення може змінюватися.

Евакуаційні рейси є безоплатними. Пріоритет надається дітям, жінкам, літнім людям. У потяг можна брати тварин (виняток — великі та агресивні тварини). Громіздкі речі можуть не дозволити взяти через брак місця.

***

На Миколаївщині виявлений схрон російської диверсійно-розвідувальної групи. Йдеться про сховок із протитанковим озброєнням, під час огляду вилучено ПТРК «Корнет», а також гранатомети, виготовлені в рф.

Про це повідомляє Оперативне командування «Південь».

Крім того, в області затримали троє російських військовослужбовців, які були учасниками угруповання, яке робило спроби захопити Південноукраїнську АЕС.

На Одещині продовжується психологічний тиск на населення прикордонних з Придністров’ям районів щодо погрози вторгнення російських військ з невизнаної республіки. У самому ж придністровському регіоні Молдови російська федерація продовжує розповсюджувати інформацію через прокремлівські засоби масової інформації щодо загрози населенню регіону з боку України.

На Херсонщині окупанти і новопризначені на управлінські посади колаборанти змінюють риторику щодо планів на референдум, натомість, намагаються підкупити населення рубльовими виплатами.

Вороже корабельне угруповання продовжує перебування на позиціях контролю проголошеного закритим району північно-західної частини Чорного моря. Зберігається загроза ракетних ударів.