СБУ затримала соратника херсонського колаборанта Стремоусова

Новини

СБУ затримала колишнього директора «Херсонкоммунтранссервіса» Павла Ткаченка, соратника херсонського колаборанта Кирила Стремоусова

Про це написав журналіст Костянтин Риженко.

«На одному з блокпостів на виїзді з Херсона, співробітники СБУ затримали Ткаченка. Його називають «соратником Стремоусова» і близьким другом Валерія Кулешова. Затримання сталося ще минулого тижня, але його тримали в секреті. Ткаченко – колишній співробітник СБУ. До цього працював в ДСНС», – написав Риженко.

Підозру Ткаченко отримав по статті 111 КК «Державна зрада».

Офіційної інформації СБУ поки що немає.

20 квітня 2022 року в Херсоні вбили 38-річного блогера Валерія Кулешова, який з початку вторгнення російських військ в Україну Кулішов вів блог, де розповідав, як живе Херсон та займався волонтерством. Мав статус учасника АТО. З 2016 року працював із Кирилом Стремоусовим.

13 березня 2022 року херсонському блогеру Кирилу Стремоусову, який підтримує окупацію України, оголошено про підозру у державній зраді.

Як повідомлялось, 26 квітня у Херсоні російські окупанти разом з місцевими колаборантами 26 квітня провели нараду у захопленому приміщенні Херсонської міської ради, під час якої представили так званого «голову Херсонської обласної адміністрації» Володимира Сальдо та «голову Херсонської міської адміністрації» Олександра Кобеця, якому 28 квітня повідомлено про підозру у колабораціійній діяльності.

28 квітня так званий «заступник голови військово-цивільної адміністрації» Херсонської області, голова «комітету порятунку Херсонщини «За мир та порядок» Кирило Стремоусов заявив, що с 1 травня окупована Херсонщина розпочне перехід у рубльову зону. Російські окупанти стверджували, що не планують проведення в Херсонській області «референдуму» щодо створення «Херсонської народної республіки» і при цьому відкидають її повернення в Україну. 

29 квітня українські правоохоронці заочно повідомили Володимиру Сальдо про підозру у державній зраді, вчинену в умовах воєнного стану (ч.2 ст.111 КК України).

Центр журналістських розслідувань нагадує СБУ про бездіяльність, яка дозволила Сальдо і таким як він повернутись в Україну після 2014 року, завести у владу своїх людей і впливати на ситуацію місті і області. І саботувати, в тому числі, і створення тероборони Херсонщини. ЦЖР ще у 2016 році передавав СБУ записи розмов людини з голосом Сальдо, у яких йшла мова про співпрацю з ФСБ і замовлення на викрадення російських опозиціонерів, які втекли до України.

Детальніше про історію Володимира Сальдо читайте в матеріалах ЦЖР «Сальдо негативний» і «Новые «пленки Сальдо»: ФСБ ищет исполнителей на «доставку» российских «беглецов».

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter