Війна росії проти України: хроніка 27 травня

Новини
война

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter

Окупований рф південь України. Огляд подій за 27 травня

На Херсонщині винищувач МіГ-29 ЗСУ збив російський винищувач Су-35 – фото

Український винищувач сьогодні близько 14-ї години у небі над Херсонською областю збив російський літак Су-35.

ЗМІ повідомили про плани Путіна знову спробувати взяти Київ та перемогти Україну

Російське видання «Медуза» з посиланням на два джерела, близькі до Кремля, і одне безпосередньо в адміністрації президента рф, повідомляє, що у Володимира Путіна знову обговорюють можливий штурм Києва та все ще сподіваються на перемогу у війні проти України.

«Известия» на інформаційній війні Росії проти України

Злі правосєки, окопи с собаками, обстріли ЗСУ цивільного населення та добрі і благородні росіяни-визволителі, які повернули півдню України свободу і щасливе життя. Таку полову забивають у голови мешканців окупованих територій Херсонської та Запорізької областей російські пропагандисти.

Центр журналістських розслідувань продовжує розповідати про російських фейкоробів, які є зброєю масового ураження у війні Росії проти України.

В Криму оккупанти затримали ще двох адвокатів – Азаматова та Авамілєву

Біля «Центрального районного суду » в окупованому Сімферополі співробітники поліції затримали адвокатів Айдера Азаматова та Еміне Авамілєву, які прибули на засідання у «справі» проти затриманого напередодні адвоката Назима Шейхмамбетова.

Окупанти заявили про підключення Херсонщини та Запоріжжя до російського телефонного коду

Окупанти заявили про перехід Херсонської та Запорізької областей на російський телефонний код +7.

Російські депутати від компартії вже вимагають від Путіна припинити війну в Україні

Депутат від компартії росії Леонід Васюкевич на засіданні законодавчих зборів Приморського краю рф зачитав звернення до Володимира Путіна з вимогою припинити «спеціальну військову операцію» в Україні, тому що гинуть і стають інвалідами російські молоді люди.

У Дніпрі російська ракета «Іскандер» поцілила у казарму Нацгвардії: 10 загиблих та близько 35 поранених

Сьогодні вранці військові росії випустили три ракети на Дніпропетровщині. Є потрапляння до казарми Нацгвардії України – 10 загиблих та близько 35 поранених. Загиблих могло бути більше, але за наказом Міноборони України військові не концентрують понад 20 людей на одному місці.

Туреччина пропустила через Босфор російські судна із Севастополя, завантажені краденим в України зерном – Яресько

Туреччина пропустила через Босфор російські судна із Севастополя, завантажені вкраденим в України зерном.

росія хоче створити гетто для українців в окупованому Маріуполі – Андрющенко

Російські окупанти в захопленому Херсоні шукають жителів Маріуполя для того, щоб їх повернути додому. росія хоче створити гетто для українців.

рф перекидає з Криму на Запоріжжя живу силу і військову техніку

Запорізька військова адміністрація повідомила, що рф перекидає з Криму в Запорізьку область особовий склад і військову техніку, зокрема «Гради».

У російській армії дефіцит сучасної техніки, відправляють на фронт застарілі танки Т-62. Чим це загрожує ЗСУ

росія направляє на фронт в Україну застарілі танки Т-62, що свідчить про дефіцит у неї сучасної й боєздатної техніки.

Генштаб ЗСУ: На Слов’янському напрямку російські окупанти обстрілюють позиції ЗСУ і відновили наступ.

На Сіверському напрямку противник продовжує ведення заходів щодо посилення прикриття ділянки українсько-російського кордону в Брянській та Курській областях, до них залучається до двох батальйонних тактичних груп зі складу повітряно-десантних військ збройних сил Російської Федерації.

На Слобожанському напрямку ворог здійснює підготовку особового складу для доукомплектування мотострілецьких, танкових та артилерійських підрозділів. Завдає вогневого ураження та проводить дистанційне мінування місцевості на маршрутах можливого висування підрозділів наших військ.

На Харківському напрямку противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих позицій та стримуванні просування українських військ.

На Слов’янському напрямку російські окупанти продовжують обстріли позицій ЗСУ, відновили наступ.

На Донецькому напрямку окупанти проводять активні наступальні дії. Продовжують вогневе ураження українських підрозділів, завдають ракетних ударів, перегруповують війська.

Противник намагається розвинути успіх на Бахмутському напрямку, порушити маршрути логістичного забезпечення та відрізати українські підрозділи від основних сил.

На Лиманському напрямку ворог веде розвідку, за підтримки артилерії намагається закріпитись у населеному пункті Лиман.

На Південнобузькому напрямку противник продовжує вживати заходів щодо збереження контролю над територією Херсонської області. Збільшив кількість обстрілів підрозділів ЗСУ, веде повітряну розвідку, здійснює інженерне обладнання позицій. Посилив угруповання за рахунок перекидання резервних підрозділів.

На решті напрямків і в акваторіях Чорного та Азовського – без змін.

США можуть схвалити передачу Україні далекобійних ракетних систем – CNN

Адміністрація президента США готується збільшити поставки зброї Україні, зокрема надати сучасні ракетні системи далекої дії MLRS. Такої зброї нині потребують українські збройні сили.