ЗСУ опублікували нібито відео газовидобувної платформи «Таврида» після ракетних ударів, однак йому вже 14 років

Новини
Таврида

Збройні сили України в телеграм-каналі опублікували нібито відео української газодобувної платформи «Таврида» після ракетних ударів, розташованої в акваторії Чорного моря, яку війська Росії захопили під час окупації Криму. Пізніше на ній російські військові встановили станції радіолокації, які використовувалися для спостереження за надводною обстановкою. Однак це відео опубліковано у YouTube ще 11 грудня 2008 року. Тоді гасили нафтову вежу в Червоному морі.

«Опори вишки «Таврида» не витримали вибуху, внаслідок чого вона обвалилися. Точно в ціль», – повідомляє ЗСУ.

«Глава» окупованого Криму, колаборант Сергій Аксенов заявив, що ЗСУ вранці, 20 червня, «завдали трьох ракетних ударів по бурових вишках «Чорноморнафтогазу», розташованих в акваторії Чорного моря» – захопленим під час окупації Криму українським газодобувним платформам на шельфі Чорного моря, де пізніше російські військові встановили станції радіолокації, які використовуються для спостереження за надводною обстановкою. Як заявив Аксенов, “найкритичнішим був перший удар відповідно по першій вежі (БК-1). За рештою, за його інформацією, поранених і загиблих немає. 21 людина вже евакуйована».

У травні 2021 року Центру журналістських розслідувань вдалося отримати дані про кількість російських військових, які постійно несуть службу на захоплених морських об’єктах «Чорноморнафтогазу». Володимир Корчак, супервайзер СПБУ «Україна» та «Петро Годованець» (2013-2014), підтверджував: на кожній платформі та судні цілодобово перебувають озброєні російські військові – від двох до 12.

За даними нашого джерела, на морських об’єктах та судах «Чорноморнафтогазу» несли службу 47 військовослужбовців Росії.

На СПБУ «Сиваш», «Петро Годованець» та «Україна» по п’ять озброєних окупантів. На СПБУ «Таврида» – сім.

Двадцять військових перебували на морських стаціонарних платформах на родовищах Голіцинське та Архангельське, ще п’ятеро – на МСП на Штормовому.

Детальніше читайте у розслідуванні ЦЖР Глибока пастка у справі Медведчука

Нагадаємо:

  • Під час окупації  Криму російською федерацією були захоплені і тепер використовуються активи ДАТ «Чорноморнафтогаз» на півострові та шельфі Чорного моря.
  • 20 вересня 2017 року НАК «Нафтогаз України» і її шість дочірніх компаній подали до суду, сформованого при Постійної палаті Третейського Суду в Гаазі, позовну заяву про відшкодування збитків, заподіяних незаконним захопленням російською федерацією активів в АР Крим, які на даний момент оцінюються експертами в 5 млрд. дол.
  • На захоплених в України бурових вишках і платформах на шельфі Чорного моря російські військові встановили радіолокаційні станції.
  • 27 лютого 2019 року Постійна палата третейського суду в Гаазі визнала, що росія винна у втраті НАК «Нафтогаз України» своїх активів у окупованому Криму, оскільки порушила угоду про захист інвестицій, експропріювавши активи української компанії та її дочірніх підприємств, зокрема ДАТ «Чорноморнафтогаз», на півострові та на шельфі Чорного моря.