Війна Росії проти України: хроніка 21 червня

Новини
Українські артилеристи ведуть вогонь з гаубиці FH70 Фото: facebook.com/pressOKzahid

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter

20:25 В Мелітополі окупанти після «націоналізації» залізничного господарства у захоплені частині Запорізької області створили фейкове «Держпідприємство «Мелітопольська залізниця» і обіцяють запустити електричку на Джанкой в окупованому Криму.

18:52 До Збройних сил України надійшли німецькі самохідні артилерійські установки Panzerhaubitze2000 з підготовленими українськими екіпажами. Це вже шостий вид артилерії калібру 155 мм, який посилює українську оборону.

17:49 Збройні сили України знову завдали удар по позиціях російських окупантів на захопленому українському остові Зміїний в Чорному морі.

16:19 На морських платформах та блок-кондукторах вкраденого росією в України підприємства «Чорноморнафтогаз» російські військові встановили засоби радіоелектронної боротьби та радіолокаційного контролю підводної, надводної та повітряної обстановки, що охоплюють весь український сектор Чорного моря. Саме тому командуванням ЗС України було ухвалено рішення про нанесення по них ракетних ударів.

14:24 Служба безпеки України викрила та затримала агентів російської фсб у складі Кабінету міністрів і Торгово-промислової палати (ТПП). Суд вже їх заарештував.

12:39 В окупованому Криму на залізничній станції Джанкой російські військові сформували для відправки на материкову Україну ешелон з буксирно-моторными катерами, які застосовуються у форсуванні водних перешкод.

11:28 Британська розвідка вказує, що берегова оборона українських сил нейтралізувала здатність росії встановити контроль над північно-західною частиною Чорного моря. Наглядним прикладом цьому є знищення ВМСУ протикорабельними ракетами Harpoon російського морського буксира «Спасатель Василий Бех», який доставляв зброю та особовий склад на захоплений військами рф острів Зміїний.

10:55 На Луганщині у промзоні Сєвєродонецька продовжуються запеклі бої, війська рф потужно обстріляли Лисичанськ.

10:12 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 21.06 орієнтовно склали:

особового складу – близько 34100 (+300) осіб ліквідовано,
танків ‒ 1496 (+19) од,
бойових броньованих машин ‒ 3606 (+18) од,
артилерійських систем – 752 (+3) од,
РСЗВ – 239 (+1) од,
засоби ППО – 98 (+0) од,
літаків – 216 (+0) од,
гелікоптерів – 181 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 611 (+10),
крилаті ракети – 137 (+7),
кораблі /катери – 14 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 2537 (+10) од,
спеціальна техніка – 59 (+4).

Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

09:52 Матросів-строковиків, які зуміли вижити після знищення українськими ракетами флагмана Чорноморського флоту рф крейсера «Москва», знову хочуть відправити на війну з Україною. Батьки строковиків вимагають не відправляти їх синів у зону бойових дій.

09:07 В тимчасово окупованому Криму понад 50 кримськотатарських активістів отримали попередження від так званої «прокуратури Республіки Крим» щодо заборони участі та проведення «несанкціонованих заходів» в День кримськотатарського прапора, який відзначається 26 червня.

08:40 Віцепрем’єрка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук закликала мешканців окупованої Херсонщини виїхати з області шляхами, які дозволяють російські окупанти, зокрема через окупований Крим, щоб полегшити українським захисникам процес деокупації регіону.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: На Слов’янському напрямку, неподалік Богородичного та Долини, українські воїни відбили штурмові дії окупантів. Ворог систематично здійснював артилерійські обстріли в районах населених пунктів Грушуваха, Вірнопілля, Адамівка та Мазанівка. Завдав авіаударів по об’єктах цивільної інфраструктури неподалік Богородичного.

На Краматорському напрямку активних дій противник не вів. Обстрілював позиції сил оборони із ствольної артилерії, реактивних систем залпового вогню та мінометів по лінії зіткнення.

На Сєвєродонецькому напрямку продовжує обстріли підрозділів наших військ із артилерії різних калібрів. Завдав авіаударів поблизу Устинівки, Гірського та Лисичанська. Не припиняє штурмові дії з метою встановлення повного контролю над містом Сєвєродонецьк. Окрім цього міста, наші воїни успішно протидіють штурмам в районах населених пунктів Сиротине та Біла Гора.

На Бахмутському напрямку, в районах населених пунктів Миколаївка, Вершина та Семигір’я, противник веде наступальні дії, бої тривають. Крім того, ворог цинічно обстріляв цивільну інфраструктуру неподалік Покровського, Миколаївки та Білогорівки.

На Авдіївському напрямку завдав авіаційного удару в районі Нью-Йорка. Здійснив обстріли цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Очеретине, Авдіївка, Кам’янка, Нетайлово, Микільське та Оріхове.

На Курахівському напрямку зафіксовано авіаудар поблизу Щербаків. Захисники України припинили спроби ворожих штурмових дій в районі Мар’їнки. Противник безславно втік.

На Південнобузькому напрямку противник зазнає втрат. Намагаючись стримати підрозділи сил оборони України, обстрілює із артилерії, мінометів та реактивних систем залпового вогню райони Мурахівки, Тополиного, Білої Криниці та Мар’їного. Ворог завдав авіаційних ракетних ударів по об’єктах цивільної інфраструктури в районі Очакова та Куцуруба. Веде повітряну розвідку БпЛА.

Одночасно посилює фортифікаційне обладнання передових позицій спорудженням довготривалих вогневих точок.

У акваторії Чорного та Азовського морів в готовності до завдання ракетних ударів по об’єктах на території України утримуються 5 носіїв високоточної зброї.

За наявною інформацією, внаслідок значних втрат у командному складі підрозділів повітряно-десантних військ, ворог змушений набирати на військову службу офіцерів запасу з укладанням короткострокових контрактів терміном три місяці.