Після атаки ЗСУ був серйозно пошкоджений блок-кондуктор на захопленому рф Одеському родовищі, супутник NASA зафіксував пожежу (додано)

Новини
Пожежа на бурових платформах у Чорному морі, супутниковий знімок, 20 червня 2022 року Фото: worldview.earthdata.nasa.gov

Після атаки ЗСУ на морські платформи вкраденого росією в України підприємства «Чорноморнафтогаз», на які російські військові встановили засоби радіоелектронної боротьби та радіолокаційного контролю, був серйозно пошкоджений блок-кондуктор БК-1 на Одеському родовищі Чорного моря. При цьому самопідйомні плавучі бурові установки «Таврида» та «Україна», які перебували поряд, отримали незначні пошкодженя і залишаються на плаву. 22 червня супутник NASA зафіксував продовження пожежі на блок-кондукторі.

Інформацію про результати українського удару по морськми об’єктам на Одеському родовищі газу Центр журналістських розслідувань отримав з власних джерел.

На свердловинах Одеського родовища газу приблизно в 60 км на північний схід від острова Зміїний встановлено три блок-кондуктори (БК-1, 2, 3), там же знаходились дві самопідйомні плавучі бурові установки – «Таврида» і «Україна» (незаконно перейменована рф на «Крым-1»).

«Під час атаки серйозні ушкодження отримав блок-кондуктор БК-1, встановлений на восьми свердловинах. Судячи з усього, удар пошкодив газопровід, який іде від блок-кондуктора до Голіцинського родовища і далі – до Глібовського підземного газосховища в окупованому Криму. Бурову установку «Таврида», яка стояла біля БК-1 зірвало з місця, але вона на плаву. А на СПБУ «Україна» зрізано вежу, на якій росіянами були встановлені засоби радіоелектронної розвідки», – повідомила Валентина Самар у програмі «Питання національної безпеки», посилаючтись на власні джерела у різних відомствах. 

Інфографіка: investigator.org.ua

На кожній із чотирьох  вкрадених в України самопідйомних бурових установок, серед яких так звані «вишки Бойка» — куплені у 2010 році СПБУ «Петро Годованець» і «Україна», які знаходяться на Одеському і Голіцинському родовищах, російські військові встановили засоби радіоелектронної розвідки та боротьби. Зокрема, РЛС типу «Нева» та гідроакустичні системи, завдяки чому російські військові контролювали надводний, повітряний і підводний простір у північно-західній частині моря між Кримом та Одесою.

Таким чином, після того, як російські військові встановили на вкрадених українських цивільних об’єктах у Чорному морі засоби розвідки, ці об’єкти стали легітимними військовими цілями для ЗСУ.

СПБУ «Таврида» з встановленою на неї російськими військовими РЛС «Нева» на Одеському родовищі Фото: Facebook Michael Gonchar

Таке ж обладнання, а також вагончики-казарми для військовослужбовців окупанти розмістили на Блок-кондукторах — стаціонарних платформах, які встановлені на свердловинах, від яких підводним газопроводом на сушу поставляється видобутий, а в нашому випадку — вкрадений газ.

Рік тому Центр журналістських розслідувань опублікував дані про кількість військових на морських об’єктах «Чорноморнафтогазу»: навесні 2021 року на них несли постійну службу близько 50 військових рф. На СПБУ — по 5–7, решта на блок-кондукторах. Не виключено, що після вторгнення в Україну їхня кількість збільшилась.

Як свідчать опубліковані Радіо Свобода супутникові знімки американського аерокосмічного агентства NASA, станом на 22 червня пожежа на блок-кондукторі на Одеському родовищі триває.

Вперше NASA зафіксувало пожежу 20 червня, коли російська влада звинуватила українських військових в ударі по бурових платформах. Тоді було зафіксовано три осередки пожежі.

21 червня пожежа посилилася. Тоді ж російська влада заявила, що вогонь підійшов до свердловини.

Пожежа на бурових платформах у Чорному морі, супутниковий знімок, 21 червня 2022 року Фото: worldview.earthdata.nasa.gov

Пожежа на бурових платформах у Чорному морі, супутниковий знімок, 21 червня 2022 року Фото: worldview.earthdata.nasa.gov

На знімках 22 червня видно чотири осередки пожежі.

Пожежа на бурових платформах у Чорному морі, супутниковий знімок, 22 червня 2022 року Фото: worldview.earthdata.nasa.gov

Як повідомлялося, 20 червня ЗСУ завдали ракетний удар по захопленим під час окупації Криму газодобувним платформам «Чорноморнафтогазу» на шельфі Чорного моря, де пізніше російські військові встановили станції радіолокаційні станції, які використовуються для спостереження за надводною обстановкою. Найсильнішим був перший удар по блок-кондуктору БК-1.

Морський експерт, керівник моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень, головний редактор порталу BlackSeaNews Андрій Клименко вказує, що на морських платформах та блок-кондукторах вкраденого росією в України підприємства «Чорноморнафтогаз» російські військові встановили засоби радіоелектронної боротьби та радіолокаційного контролю підводної, надводної та повітряної обстановки, що охоплюють весь український сектор Чорного моря. Саме тому командуванням ЗС України було ухвалено рішення про нанесення по них ракетних ударів.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter