Війна Росії проти України: хроніка 4 серпня

Новини
Українські артилеристи ведуть вогонь з САУ 2С1 «Гвоздика» Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter

20:40 СБУ повідомила про підозру у колабораційній діяльності, пособництві державі-агресору та у воєнному злочині очільнику окупаційної «адміністрації Запорізької області» Євгену Балицькому, а також призначеним окупантами «меру» Бердянська Олександру Сауленко та «директору» Бердянського морського порту Володимиру Стельмаченко, які допомагали росії красти українське зерно з тимчасово окупованих територій Півдня України.

19:35 У росії адвокатська палата Чечні позбавила професійного статусу адвокатів Лілю Гемеджі, Рустема Кямілєва та Назіма Шейхмамбетова з окупованого Криму, які захищають політв’язнів на півострові. Юристи не зможуть брати участь у кримінальних справах. Крім того, вони не мають права складати іспит на повторне набуття адвокатського статусу протягом року.

18:29 Президент України Володимир Зеленський призначив Ярослава Янушевича головою Херсонської обласної державної адміністрації.

16:25 Російські загарбники «відсторонили» від займаної посади старосту Роздольного Каховської міської територіальної громади Тетяну Жужу і оголосили, що створюють тут «сельский совет». Його «председателем» вони назначили місцевого пенсіонера, колишнього члена Комуністичної партії Забару Василя Павловича, 1948 року народження. Місцеві жителі не визнають поставленого росіянами гауляйтера, тож ті почали примушувати людей співпрацювати з окупаційною владою.

14:54 Офіційні особи США вважають, що росія працює над фабрикацією доказів нібито удару ЗСУ по колонії в окупованій Оленівці на Донетчині, де перебували українські військовополонені.

13:24 На Донеччині російські окупанти 4 серпня вдарили по Торецьку із артилерії і влучили у зупинку громадського транспорту. Внаслідок обстрілу загинули восьмеро людей, ще четверо отримали поранення, зокрема троє дітей.

12:59 Британська розвідка зазначає, що ракетно-артилерійські підрозділи Збройних Сил України продовжують завдавати точні удари по логістичних пунктах російських військ, що в майбутньому негативно вплине на їхнє матеріально-технічне забезпечення.

11:47 На Херсонщині Збройні Сили України 3 серпня знищили у Чорнобаївці пункт управління 22-го армійського корпусу берегових військ Чорноморського флоту росії.

10:01 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 04.08 орієнтовно склали:

особового складу – близько 41500 (+150) осіб ліквідовано ,
танків ‒ 1789 (+15) од,
бойових броньованих машин ‒ 4026 (+4) од,
артилерійських систем – 946 (+7) од,
РСЗВ – 260 (+1) од,
засоби ППО – 118 (+0) од,
літаків – 223 (+0) од,
гелікоптерів – 191 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 742 (+2),
крилаті ракети – 182 (+2),
кораблі /катери – 15 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 2960 (+38) од,
спеціальна техніка – 83 (+0).

Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському та Донецькому напрямках.

09:52На Луганщині російські війська зазнають значних втрат, тому піхоту окупанти поповнюють жителями нещодавно окупованих міст проти їх волі.

08:49 Російські війська вночі 4 серпня вдарили з ракетних систем залпового вогню по Нікопольському та Криворізькому районах Дніпропетровської області. Унаслідок обстрілів поранена жінка, також пошкоджені будинки та лінія електропередач.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: На Харківському напрямку противник здійснив вогневе ураження із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Харків, Лебʼяже, Борщова, Дементіївка, Коробочкине, Великі Проходи, Руські Тишки, Старий Салтів, Прудянка, Питомник, Цупівка. Здійснив спробу наступу у напрямку Байрак – Гусарівка, бойові дії тривають.

На Слов’янському напрямку зафіксовано обстріли неподалік Богородичного, Дібрівного, Мазанівки, Карнаухівки, Чепіля та Гусарівки. Окупанти намагалися просунутися у напрямку Довгеньке – Богородичне. Отримали відсіч та відійшли.

На Краматорському напрямку ворог здійснював обстріли біля Сіверська, Миколаївки, Стародубівки, Спірного, Кривої Луки, Верхньокам’янського, Григорівки, Серебрянки, Райгородка та Калеників. Завдав авіаційного удару неподалік Спірного. Вів наступальний бій у напрямку Яремівка – Долина, успіху не мав, відійшов.

На Бахмутському напрямку противник задіяв ствольну та реактивну артилерію в районах населених пунктів Яковлівка, Травневе, Кодема, Покровське, Роздолівка, Курдюмівка, Зайцеве, Бахмут та Соледар. Завдав авіаударів поблизу Яковлівки, Соледара та Кодеми. Окупанти намагалися покращити тактичне положення на напрямках Стряпівка – Соледар, Доломітне – Травневе, Відродження – Вершина, Покровське – Бахмут, Василівка – Яковлівка, Семигірʼя – Вершина. На всіх вказаних напрямках ворог успіху не мав та відійшов. Веде наступальні дії в напрямку Новолуганське – Кодема, бойові дії тривають.

На Авдіївському напрямку противник обстріляв райони Пісків, Пречистівки, Шевченко, Володимирівки, Невельського, Нетайлового та Красногорівки. Вів штурмові дії в напрямках Лозове – Піски та Веселе – Піски, успіху не мав, відійшов.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках зафіксовано обстріли із артилерії та танків біля Залізничного, Варварівки, Мар’їнки, Гуляйполя, Новосілки, Гуляйпільського і Темирівки. Ворог завдав авіаудару неподалік Новополя. Тривають бойові дії в напрямку Олександрівка – Мар’їнка.

На Південнобузькому напрямку противник здійснював обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах Миколаєва, Прибузького та ще 25 населених пунктів. Ворог продовжує ведення повітряної розвідки БпЛА.

В акваторії Чорного та Азовського морів в готовності до застосування високоточної зброї перебувають два носії крилатих ракет морського базування.

Російські окупанти зазнають втрат, деморалізовані та вишукують будь-яку можливість отримати легке поранення. Аби потрапити назад, на територію рф, вдаються до самоскалічень та різноманітних симуляцій поганого здоров’я.