Війна Росії проти України: хроніка 16 серпня

Новини
Фото: facebook.com/MinistryofDefence.UA

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitte

18:33 Україна 16 серпня повернула тіла ще 19 українських військових, які загинули в боях з російськими загарбниками.

17:39 Військовий склад боєприпасів, який 16 серпня вибухнув біля селища Азовське Джанкойського району у північному Криму, окупанти облаштували поряд із залізничною колією. Ящики з боєприпасами та військова техніка стояли прямо під відкритим небом, а не на території «обвалованого майданчика», як запевняє Міноборони рф. Їх могли бачили усі, хто їхав залізницею.

15:58 На Херсонщині російським загарбникам не вдається набрати достатню кількість викладачів і персоналу для відновлення діяльності Новокаховського ПТУ №14. Лише дванадцять з 90 співробітників учбового закладу зголосились співпрацювати з окупантами і навчати дітей за так званими «російськими програмами». Вкрай мало охочих і йти навчатися до захопленого училища. Тож розглядається варіант про «приєднання» ПТУ №14 до Новокаховського електротехнічного професійного ліцею, директорка якого співпрацює з окупантами.

14:41 Міноборони рф назвало диверсію причиною вибуху складу боєприпасів, який окупанти облаштували на старій фермі біля селища Азовське у Джанкойському районі північного Криму.

13:42 Британська розвідка зазначає, що після серії втрат кораблі Чорноморського флоту рф маневрують лише в межах видимості узбережжя окупованого Криму та продовжують займати надзвичайно оборонну позицію. Це підриває загальну стратегію вторгнення росії.

12:34 Вибухи складу боєприпасів російських військ біля селища Азовське у Джанкойському районі окупованого росією Криму – це приклад демілітаризації півострова у дії, заявив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.

11:48 В окупованому Криму вибухи на складі боєприпасів російських військових біля селища Азовське Джанкойського району пошкодили полотно залізниці на лінії Джанкой-Феодосія-Керч. Рух пасажирських потягів зупинено. Пасажирів, які їдуть з росії через Керченський міст, будуть висаджувати на станції Владиславівка в районі Феодосії і везти далі автобусами.

11:13 В окупованому Мелітополі сталися вибухи в районі підстанції. У місті зупинилось мовлення ефірного телебачення. Діють місцеві сили опору.

10:40 Склад боєприпасів, що вибухнув на півночі Криму, окупанти влаштували на старій фермі у селі Майське, звідки зараз евакуюють дві тисячі мешканців. Майське входить у селище Азовське Джанкойського району. Відомо, щонайменше, про двох постраждалих цивільних.

09:52 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 16.08 орієнтовно склали:

особового складу – близько 43900 (+150) осіб ліквідовано,
танків ‒ 1880 (+4) од,
бойових броньованих машин ‒ 4152 (+11) од,
артилерійських систем – 989 (+4) од,
РСЗВ – 263 (+2) од,
засоби ППО – 136 (+0) од,
літаків – 233 (+0) од,
гелікоптерів – 196 (+1) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 790 (+3),
крилаті ракети – 190 (+3),
кораблі /катери – 15 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 3049 (+5) од,
спеціальна техніка – 92 (+0).

Найбільших втрат противник зазнав на Донецькому напрямку.

08:43 В окупованому Криму вранці 16 серпня сталися вибухи у російсьскій військовій частині біля селища Азовське Джанкойського району. У повітря злетів склад боєприпасів, які продовжують розриватись. Одночасно загорілась трансформаторна підстанція у Джанкої.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: На Харківському напрямку противник задіяв ствольну та реактивну артилерію для вогневого впливу неподалік Костянтинівки, Ртищівки, Соснівки, Питомника та Руських Тишків.

На Слов’янському напрямку здійснював вогневе ураження біля Грушувахи та Вірнопілля. Підрозділи противника вживають заходів щодо покращення логістичного забезпечення на зазначеному напрямку.

На Краматорському напрямку ворог продовжував обстріли із артилерії різних типів поблизу Краматорська, Спірного та Івано-Дарʼївки. Веде наступ по напрямку Лисичанський нафтопереробний завод – Івано-Дарʼївка, бойові дії тривають.

На Бахмутському напрямку противник обстрілював із танків, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Бахмут, Бахмутське, Соледар, Шуми, Білогорівка, Костянтинівка, Яковлівка та Зайцеве. Підрозділи противника вели наступальні та штурмові дії у напрямках Володимирівка – Бахмутське та Стряпівка – Соледар. Тут українські воїни зупинили та відкинули окупантів назад. На напрямках Покровське – Бахмутське та Горлівка – Залізне бойові дії тривають.

На Авдіївському напрямку ворог обстрілював із ствольної артилерії райони Красногорівки, Спартака та Невельського. Веде наступ в напрямку Старомихайлівка – Невельське, бойові дії тривають.

На Новопавлівському та Запорізкому напрямках зафіксовано обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Новосілка, Вугледар, Велика Новосілка, Новомихайлівка, Новопіль, Павлівка, Новоандріївка, Привільне та Времівка. Окупанти ведуть наступальні та штурмові дії в напрямку Солодке – Новомихайлівка, мають частковий успіх, бойові дії тривають.

На Південнобузькому напрямку противник, окрім обстрілів із танків та артилерії вздовж лінії бойового зіткнення, задіяв армійську і штурмову авіацію неподалік Білої Криниці, Андріївки та Лозового. Спроба покращити тактичне положення штурмовими діями в напрямку Зелений Гай – Новогригорівка завершилась для ворога значними втратами та відступом.

В готовності до застосування високоточної зброї перебувають два носії крилатих ракет морського базування «Калібр».

Наша винищувальна авіація патрулює повітряний простір України, а ударна – небезуспішно надає вогневу підтримку військам у визначених операційних районах. Ракетно-артилерійські підрозділи продовжують систематично нищити скупчення живої сили і склади боєприпасів ворога.