Війна Росії проти України: хроніка 19 серпня

Новини
Австралійська бронемашина «Bushmaster» 80-ї окремої десантно-штурмової бригади Фото: Facebook Генштаб ЗСУ

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitte

22:30 В окупованому Севастополі ввечері 19 серпня мешканці повідомили про звуки вибухів у небі. Так званий «губернатор» Михайло Развожаєв повідомив про роботу російської ППО по безпілотникам.

21:36 В окупованому Криму жителі повідомляють про вибухи в небі над селом Уютне Сакського району, що неподалік Євпаторії. В окупаційній «владі» заявили про роботу росіської системи ППО.

19:50 Міністр оборони росії призначив тимчасово виконувачем обов’язків командувача Чорноморським флотом рф віце-адмірала Віктора Соколова, який раніше обіймав посаду начальника Військово-морської академії імені адмірала Кузнєцова. Попереднього командувача Ігоря Осипова звільнено після вибухів на аеродромі «Саки» біля Новофедорівки, в результаті яких морська авіація ЧФ рф втратила половину бойових літаків.

19:02 Кабмін з метою запобігання розповсюдженню СOVID-19 в Україні продовжив карантин та режим надзвичайної ситуації до 31 грудня 2022 року.

18:27 Вибухи 9 серпня на військовому аеродромі «Саки» біля Новофедорівки в окупованому Криму вивели з ладу понад половину бойових реактивних літаків морської авіації Чорноморського флоту рф, які використовувались для атак на Україну.

17:15 На Херсонщині колишні сільські голови Тавричанки Каховського району співпрацюють з окупантами. Вони схиляють місцевих освітян до переходу на «російські навчальні програми» та допомагають з підготовкою «референдуму» щодо «приєднання» окупованої області до росії.

16:11 Російські окупанти планують 24 серпня – на День Незалежності України – провести в Маріуполі показове «судилище» над захисниками «Азовсталі», а також готують провокацію.

14:54 На Херсонщині Керівний склад розташованого в Тавричанці Каховського району державного підприємства «Дослідне господарство «Асканійське» Національної академії аграрних наук України працює на окупантів. За їхньої участі з підприємства почали вивозити вирощене зерно до залізничної станції Партизани, звідки його далі перевозять до росії.

13:29 Контррозвідка СБУ викрила факт вербування спецслужбами рф працівника підрозділу забезпечення Управління справами апарату Верховної Ради України. Він мав встановити «жучки» у кулуарах парламенту.

11:58 У британській розвідці вважають, що російські війська щоденно обстрілюють Харків, аби таким чином змусити Україну тримати значні сили на цьому напрямку.

10:46 В Херсонській області ракетно-артилерійські підрозділи Збройних сил України 18 серпня зруйнували плани російських окупантів полагодити Каховський міст, раніше пошкоджений ударами українських захисників.

09:42 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 19.08 орієнтовно склали:

особового складу – близько 44700 (+400) осіб ліквідовано,
танків ‒ 1899 (+10) од,
бойових броньованих машин ‒ 4195 (+16) од,
артилерійських систем – 1016 (+6) од,
РСЗВ – 266 (+1) од,
засоби ППО – 141 (+5) од,
літаків – 234 (+0) од,
гелікоптерів – 197 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 795 (+2),
крилаті ракети – 190 (+0),
кораблі /катери – 15 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 3130 (+69) од,
спеціальна техніка – 94 (+1).

Найбільших втрат противник зазнав на Донецькому напрямку.

09:25 Російські окупанти вранці 19 серпня обстріляли Харків. Влучили у житлову будівлю та інфраструктурний об’єкт. Одна людина загинула. У місті оголошений День жалоби у пам’ять усіх жителів, які загинули під час війни.

08:48 Війська рф вночі 19 серпня обстріляли з ракетних систем залпового вогню і ствольної артилерії Криворізький, Синельниківський та Нікопольський Дніпропетровщини. Загинув 36-річного чоловіка, поранений 12-річний хлопчик.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: На Харківському напрямку противник здійснив обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Харків, Чугуїв, Золочів, Протопопівка, Соснівка, Коробочкине, Шестакове, Мілова, Дуванка, Гусарівка та Прудянка. Завдав ударів з літаків і вертольотів біля Явірського, Старого Салтова, Леб’яжого та Залимана.

На Слов’янському напрямку здійснював вогневе ураження із артилерії різних типів в районах неподалік Дібрівного, Довгенького, Вірнопілля, Сулигівки, Чепіля, Мазанівки та Богородичного. Ворог намагався вести штурмові дії на напрямках Барабашівка – Карнаухівка, Сулигівка – Дібрівне, Сулигівка – Нова Дмитрівка.

На Краматорському напрямку зафіксовано обстріли неподалік Сіверська, Роздолівки, Григорівки, Сидорового та Пришиба.

На Бахмутському напрямку вогневий вплив із танків, ствольної та реактивної артилерії відзначено в районах населених пунктів Бахмут, Соледар, Берестове, Веселе, Зайцеве, Яковлівка, Кодема, Спірне, Івано-Дарʼївка, Білогорівка та Залізне. Окупанти завдали ударів літаками штурмової авіації у районі Соледара. Противник вів наступальні бої у напрямках Спірне – Виїмка, Стряпівка – Соледар, Володимирівка – Соледар, Клинове – Бахмут, Вершина – Кодема. На зазначених напрямках підрозділи противника успіху не мали та відійшли. Тривають бої на напрямку Покровське – Бахмутське.

На Авдіївському напрямку зафіксовано артилерійські обстріли біля Авдіївки, Мар’їнки, Красногорівки, Пісків, Опитного, Первомайського, Невельського, Новобахмутівки та Нетайлового. Ворог завдав авіаударів неподалік Мар’їнки, Новомихайлівки та Павлівки. Веде штурмові дії в напрямку Лозове – Первомайське, бойові дії тривають.

На Новопавлівському напрямку зазнали вогневого впливу райони населених пунктів Павлівка, Володимирівка, Велика Новосілка, Вугледар, Новомихайлівка, Пречистівка та Золота Нива.

На Запорізькому напрямку ворог задіяв для ураження танки та артилерію поблизу Шевченко, Чарівного, Преображенки, Залізничного, Гуляйполя, Новосілки, Степового, Времівки та Дорожнянки.

На Південнобузькому напрямку ворог продовжив обстріли наших позицій із танків, ствольної та реактивної артилерії вздовж лінії бойового зіткнення. Завдав авіаудару в районі населеного пункту Миколаївське.

В акваторіях Чорного та Азовського морів на бойовому чергуванні перебувають три носії крилатих ракет морського базування типу «Калібр».