Російська влада вперше повідомила про загибель мобілізованих на війні в Україні

Новини
Російські окупанти у Бериславському районі на Херсонщині Фото: myrotvorets.center

Уряд Челябінської області підтвердив загибель п’ятьох осіб, відправлених на війну в Україні. Перша офіційна заява про смерть мобілізованих на фронті прозвучала лише через три тижні після оголошення «часткової» мобілізації. Влада пообіцяла виплатити родичам загиблих по мільйону рублів на додаток до федеральних виплат.

«На жаль, військкомат підтвердив інформацію про загибель п’ятьох південноуральців, покликаних з коркінського військового комісаріату. Надамо всю необхідну допомогу рідним та близьким наших полеглих воїнів», – йдеться у заяві пресслужби уряду регіону.

З кінця вересня стало відомо про більш як 10 випадків, коли мобілізовані росіяни вмирали, не доїхавши до зони бойових дій. Перші повідомлення про загибель мобілізованих на фронті почали надходити на початку цього тижня, проте влада їх не коментувала.

Як повідомлялося, 21 вересня через брак особового складу російської армії для війни проти України президент РФ Володимир Путін підписав указ про часткову мобілізацію в Росії. Російський міністр оборони Сергій Шойгу повідомив, що в рамках часткової мобілізації призовуть 300 тисяч резервістів. За його словами, набір не буде здійснено у рамках разової акції. Мобілізація торкнеться 1,1% загального мобілізаційного ресурсу.

Російське видання «Новая газета» повідомило, що у «сьомому пункті» указу Володимира Путіна про мобілізацію в РФ йдеться про те, що Міноборони країни дозволяє призвати на військову службу не 300 тисяч резервістів, а 1 млн.

Нагадаємо:

  • Регіональний центр прав людини ще на початку вторгнення підготував для кримчан спеціальну пам’ятку із рекомендаціями, як можна уникнути російської мобілізації. Вона актуальна й досі.
  • У військкоматах в окупованих Криму і Севастополі мобілізованим видають кирзові чоботи з резервів часів СССР і літнє обмундирування. Телеграм-каналами ширяться відео про видачу поржавілих і пошкоджених автоматів Калашникова в різних регіонах РФ.