Війна Росії проти України: хроніка 16 листопада

Новини
Фото: facebook.com/easternforces

Сьогодні 266-й день опору України повномасштабному вторгненню військ Росії. Військові РФ вчиняють тисячі воєнних злочинів, злочинів проти людяності та терактів по всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter

21:10 Гліб Канєвський: Україна має показати світові власний приклад конфіскації та реалізації російського майна

​​Резолюція Генасамблеї ООН «Забезпечення засобів правового захисту та репарацій у зв’язку з агресією проти України» — надзвичайно важливий документ. Він визначає, що Росія має заплатити за свої міжнародні злочини проти України, можливо, навіть не чекаючи закінчення війни.  Резолюція передбачає створення міжнародного механізму виплати Росією репарацій – відшкодування за збитки, завдані українцям та Україні внаслідок збройної агресії РФ.  Зокрема, міжнародного реєстру таких збитків для документування доказів та інформації щодо шкоди, втрати або каліцтва, заподіяних війною фізичним і юридичним особам, а також державі Україна.

Але, як і в багатьох випадках, у історії з репараціями в України є невиконані домашні завдання в плані поводження з активами країни-агресорки та підсанкційних росіян. Адже на території України були і є російські активи, які можна і треба арештувати чи конфіскувати й обернути на користь державі і її громадянам – як компенсації за завдані збитки. Про це в програмі «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар говоримо з Глібом Канєвським, аналітиком громадської організації StateWatch.

19:30 У деокупованому Херсоні СБУ під час стабілізаційних заходів знайшла засекречені документи ФСБ, в яких містилася інформація про їхніх агентів-колаборантів. Вони надавали окупантам інформацію про учасників руху опору на території Херсонщини та брали участь у незаконному переслідуванні місцевих жителів.

18:16 Близько 50 країн-учасниць Контактної групи з питань оборони України готові продовжувати свої зусилля на підтримку Української держави на тлі продовження російських жорстоких атак по її цивільних містах. Прикладом такої допомоги є надані Україні системи ППО NASAMS, які забезпечили 100-відсоткове перехоплення російських ракет під час нападу 15 листопада.

17:42 Україна виступає за проведення максимально докладного вивчення обставин ракетного обстрілу території Польщі, що відбувся 15 листопада, та просить невідкладно надати доступ до місця вибуху представникам Міноборони та Державної прикордонної служби.

16:45 Верховна Рада 16 листопада підтримала пропозиції президента Володимира Зеленського та продовжила термін воєнного стану і загальної мобілізації в Україні ще на 90 діб – до 19 лютого 2023 року.

15:48 Тут може бути «бавовна». Керченський півострів

Керченський півострів ще з радянських часів використовувався як військовий полігон. Росія тренувала там свої війська і за часів української незалежності – аж до самої окупації. Характер військових обʼєктів Керчі визначається необхідністю контролю над Керченською протокою і безпеки Керченського мосту. Крім того, на півострові присутні підрозділи радіолокаційних і зенітно-ракетних військових частин, про які йшлося у минулих випусках «бавовни». 

Серію матеріалів про російські об’єкти у Криму, які є потенційними  легальними військовими цілями для ЗСУ, ми адресуємо цивільному населенню –  нашим громадянам у АРК і Севастополі, аби вони могли убезпечити себе і триматись від них подалі.

14:55 Останніми днями російські загарбники перетворили тимчасово окупований Мелітополь на військову базу. У місті та околицях активно споруджують укріпрайон й триває мінування. До копання траншей примусово залучають місцевих мешканців.

14:23 В Росії набрав чинності другий незаконний вирок стосовно політв’язня, севастопольця Дмитра Штиблікова. У квітні суд в Ростові-на-Дону засудив його до 19 років 6 місяців позбавлення волі нібито за «державну зраду». У 2017 році «Севастопольський міський суд» засудив Штиблікова до п’яти років колонії суворого режиму за сфабрикованим ФСБ обвинуваченням у підготовці «диверсій» в окупованому Криму. Севастополець відбув покарання, але на свободу так і не вийшов.

13:16 Херсонська міська рада оприлюднила список адрес, за якими херсонці можуть безплатно отримати ліки та пройти медогляд.

12:40 У Херсоні поновило роботу відділення Ощадбанку. Це перший український банк, котрий відкрив своє відділення після деокупації міста. У відділенні працює банкомат, люди вже почали знімати кошти.

11:33 Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США 15 листопада запровадило санкції проти бойовиків ПВК «Вагнер» та юридичних осіб, причетних до виробництва, а також постачання Росії іранських безпілотників.

10:01 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 16.11 орієнтовно склали:

особового складу ‒ близько 82710 (+630) осіб ліквідовано,
танків ‒ 2871 (+10) од,
бойових броньованих машин ‒ 5797 (+24) од,
артилерійських систем – 1860 (+10) од,
РСЗВ – 393 (+0) од,
засоби ППО ‒ 209 (+1) од,
літаків – 278 (+0) од,
гелікоптерів – 261 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1525 (+14),
крилаті ракети ‒ 474 (+75),
кораблі /катери ‒ 16 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 4360 (+9) од,
спеціальна техніка ‒ 160 (+0).

Найбільших втрат противник зазнав на Лиманському, Авдіївському та Бахмутському напрямках.

09:36 Українцям щонайменше на найближчі кілька днів потрібно підготуватися до важких умов електропостачання, спровокованих наймасовішою атакою росіян на енергосистему України.

08:38 На території Люблінського воєводства Польщі 15 листопада впала ракета російського виробництва, внаслідок чого загинули двоє людей.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: Противник намагається стримувати дії Сил оборони на окремих напрямках та продовжує обладнувати оборонні рубежі на лівому березі Дніпра. Водночас не припиняє наступальних дій на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

За минулу добу українські воїни відбили атаки російських окупантів в районах населених пунктів Білогорівка, Курдюмівка, Новокалинове, Веселе, Авдіївка, Первомайське, Водяне, Новомихайлівка та Времівка Донецької області.

Протягом минулої доби РФ завдала масованого ракетного удару по об’єктах військової та цивільної інфраструктурі України. Під ураження потрапили житлові будинки громадян та об’єкти критичної інфраструктури Київської, Житомирської, Вінницької, Полтавської, Львівської, Хмельницької та інших областей нашої країни.

Противник випустив понад 90 ракет Х-101 та «Калібр» і більш як десять ударних БпЛА. За уточненою інформацією 77 крилатих ракет, 10 іранських ударних дронів «Shahed-136» та один БпЛА «Оріон» знищили підрозділи Сил Оборони. Триває уточнення додаткової інформації.

Крім того, ворог не припиняє обстрілювати позиції наших військ та населені пункти по лінії зіткнення. Так , протягом минулої доби, окупанти завдали 43 авіаційних удари та здійснили понад 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. На інших напрямках ворог здійснював обстріли:

на Сіверському напрямку – з артилерії різних типів, по районах населених пунктів Краснопілля, Рижівка, Кіндратівка та Славгород Сумської області;
на Слобожанському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, по районах населених пунктів Вовчанськ, Кам’янка, Стариця, Стрілеча, Глибоке, Тернова, Козача Лопань та Гоптівка;
на Куп’янському та Лиманському напрямках – з танків та різнокаліберної артилерії, по районах населених пунктів Берестове, Новоселівське, Стельмахівка, Невське, Терни, Площанка, Кислівка, Макіївка, Зарічне, Білогорівка та Спірне;
на Бахмутському напрямку – з танків та всього спектру артилерії, по районах населених пунктів Соледар, Андріївка, Бахмут, Бахмутське, Курдюмівка, Озарянівка, Зеленопілля, Яковлівка, Нью-Йорк та Опитне;
на Авдіївському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, по районах населених пунктів Авдіївка, Водяне, Мар’їнка, Невельське, Новомихайлівка, Новокалинове;
на Новопавлівському напрямку – з танків та артилерії різних типів, по районах населених пунктів Богоявленка, Велика Новосілка, Времівка, Вугледар, Павлівка, Пречистівка;
на Запорізькому напрямку – з танків та артилерії, по районах населених пунктів Залізничне, Щербаки, Темирівка, Степногірськ, Білогір’я, Дорожнянка, Малинівка, Ольгівське, Новопіль, Гуляйполе;
на Херсонському напрямку – з усього спектру артилерії, по районах Іллінки, Дудчан, Качкарівки та Придніпровського.

Авіація Сил оборони України протягом минулої доби завдала по ворогу 14 ударів. Під ураження потрапили 11 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також 3 позиції зенітно-ракетних комплексів противника.

Воїни українських ракетних військ і артилерії за минулу добу уразили 3 райони зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, станцію радіоелектронної боротьби та склад боєприпасів окупантів.