Тут може бути «бавовна». Керченський півострів

Розслідування
Вигляд з Керчі на першу спробу «бавовни» на Керченському мосту - легальній військовій цілі для ЗСУ, 08.10.2022 Фото: Reuters

Керченський півострів ще з радянських часів використовувався як військовий полігон. Росія тренувала там свої війська і за часів української незалежності – аж до самої окупації. Характер військових обʼєктів Керчі визначається необхідністю контролю над Керченською протокою і безпеки Керченського мосту. Крім того, на півострові присутні підрозділи радіолокаційних і зенітно-ракетних військових частин, про які йшлося у минулих випусках «бавовни». 

Серію матеріалів про російські об’єкти у Криму, які є потенційними  легальними військовими цілями для ЗСУ, ми адресуємо цивільному населенню –  нашим громадянам у АРК і Севастополі, аби вони могли убезпечити себе і триматись від них подалі.

Узбережжя

Все узбережжя Чорного моря від Приморського під Феодосією до заповідника Опук є низкою військових обʼєктів. На схід від території випробувального центру ім. Чкалова, про який йшлося у минулому випуску «бавовни», в районі так званої Піщаної балки лежить велика ділянка, яка належить 127-й окремій розвідувальній бригаді ЧФ РФ (координати 45.132193, 35.546884).

Східний вʼїзд до території 127-ї ОРБр ЧФ РФ Фото: Alexandr Deev / Google Earth

На території – залишки військового містечка і складів. Все виглядає закинутим, однак, судячи з фото, вʼїзди на територію охороняються. 

Територія 127-ї ОРБр ЧФ РФ, Піщана балка, Ленінський район, Крим Фото: Google Earth

127-ма ОРБр ЧФ РФ була сформована у другій половині 2014-го року в окупованому Севастополі. Вона укомплектована виключно контрактниками. Бере участь у російському вторгненні в Україну.

127-ма ОРБр ЧФ РФ на навчаннях. 2018-й рік Фото: скріншот НТС

Далі на схід – суцільні полігони. Наразі неможливо точно встановити їхні межі, але можна вказати орієнтири.

Район полігонів ЗС РФ. Керченський півострів, Крим Фото: Google Earth

Так, між селом Батальне і мисом Чауда – територія полігону 18-го зенітно-ракетного полку. Там розташовані й позиції зенітно-ракетних комплексів полку (координати 45.149725, 35.730317).

Позиції 18-го ЗРП, Ленінський район, Крим Фото: Google Earth

В районі миса Чауда розташований полігон випробувального центру ім. Чкалова ВКС РФ. На супутникових знімках видно мішені для навчальних бомбардувань, а також демонстраційний комплекс і трибуну (координати 45.096703, 35.732722), з якої окупаційні ватажки та їхні гості на навчаннях спостерігали за маневрами російської авіації.

Трибуна полігону Чауда. Авіадартс-2016. Фото: aviaphotos.ru

Узбережжя в районі мису Чауда, а також гори Дюрмен, озера Узунлар і гори Опук віддано під морський полігон (військова частина 22951) – саме там, наприклад, росіяни відпрацьовували висадку морського десанту з великих десантних кораблів.

ВДК «Цезарь Куников». Полігон Опук. 2021 рік Фото: К. Михальчевский/РИА Новости

Вочевидь, справжня війна не схожа на генеральську показуху. РФ так і не спромоглася здійснити висадку морського десанту на Чорноморському узбережжі Миколаївської і Одеської областей. Та й оволодіти українським небом, попри потужну кількісну перевагу над українськими військово-повітряними силами, російські ПКС так і не змогли. 

Керч

На 9-му кілометрі траси Керч-Феодосія ділять локацію третій радіотехнічний полк і 18-й зенітно-ракетний полк.

РЛС 3-го РТП і ЗРК 18-го ЗРП Фото: Google Earth

На супутниковому знімку добре видно радіопрозорий купол радару (координати 45.322817, 36.361067) і зенітно-ракетні комплекси.

Радари 3-го РТП. Вид з траси «Таврида», 9-й км Фото: Yandex

У самій Керчі, на півночі міста, поблизу фортеці Єні-Кале, розташований ППД 630-го окремого шляхового залізничного батальйону (координати 45.351068, 36.594806) 39-ї окремої залізничної бригади.

630-й окремий шляховий залізничний батальйон Фото Google Earth

Завдання військової частини – ремонт і обслуговування залізничних шляхів та охорона залізничних обʼєктів. Зокрема, бригада брала участь у спорудженні і охороні залізничної частини Керченського мосту.

КПП 630-го окремого шляхового залізничного батальйону. Фото: Yandex

Для охорони Керченського мосту в Керчі створена 115-та окрема бригада спецпризначення Росгвардії, основними підрозділами якої є 39-й морський загін і 144-й спеціальний моторизований полк. Щоправда, від підриву і часткового руйнування мосту ця сила-силенна не захистила.

Будівництво бази Росгвардії, м. Керч. Фото: Google Earth

Будівництво бази Росгвардії (координати 45.352713, 36.444760) в Керчі велося на вул Пушкіна, 10, на місці знесеної будівлі філіалу Херсонського технічного університету, поруч із мечеттю Керич-Джамі.

Катер «БК-16» 39-го морського загону Росгвардії Скріншот: Youtube Росгвардія

39-й морський загін Росгвардії розташований в порту Керчі, за адресою вул. Кірова, 54 (координати 45.363991, 36.492728). Тут і багатоповерхова будівля, і плац, і причал, біля якого гойдаються на хвилях транспортно-десантні катери «БК-16», протидиверсійні катери «Грачонок» і низка малих моторних човнів і водних скутерів.

39-й Морський загін Росгвардії, м. Керч Фото: Google Earth

Недалеко – ще одна стоянка бойових катерів окупантів. Це – база Берегової охорони прикордонної служби ФСБ РФ (координати 45.351756, 36.479382). Саме ці нахаби атакували і таранили у 2018 році українські катери, які намагалися пройти Керченською протокою до Азовського моря.

База Берегової охорони прикордонної служби ФСБ РФ, м. Керч Фото: Yandex

Легітимними цілями будуть і пороми, які перевозитимуть військову техніку. І, звісно, Керченський міст. Він, правда, вже свою порцію «бавовни» отримав, але, схоже, хоче ще.

Керченський міст і суднобудівельний завод «Залів» Фото: Google Earth

Не забуваймо й про суднобудівельний завод «Залів» (координати 45.264428, 36.418743), на якому РФ будує собі універсальні десантні кораблі.

Панорама потужностей заводу «Залів» у Керчі, лютий 2020 року Фото: архів BlackSeaNews

Наостанок згадаємо два обʼєкти у Феодосії, які не потрапили до минулого огляду.

Суднобудівельний завод «Море» і радіолокаційний вузол 3-го РТП, Феодосія Фото: Google Earth

Це суднобудівельний завод «Море» (координати 45.119257, 35.496964) у Приморському, де РФ також намагалася будувати військові кораблі. Принаймні, намагалася, поки по російському суднобудуванню не вдарило санкціями.

Суднобудівельний завод «Море» Фото: aviaphotos.ru

А також радіолокаційний вузол 3-го радіотехнічного полку на хребті Тепе-Оба (координати 45.009761, 35.361316), неподалік від позицій 18-го ЗРП на мисі Іллі біля Феодосії.

Радіолокаційний вузол 3-го РТП, Феодосія Фото: starcom68.livejournal.com

Обʼєкти РЛС і позиції зенітно-ракетних комплексів знаходяться поза межами населених пунктів, тому влаштувати там «бавовну» можна без остраху, що постраждають мирні мешканці. Те саме стосується й полігонів – хоча полігони найменш цікаві військові обʼєкти. Власне, це лише простір для військових маневрів. А от робітникам суднобудівних заводів вже варто замислитись про тривалу відпустку чи зміну місця роботи – безпеку на підприємстві ім вже ніхто не гарантує. Як показує практика, Керченський міст теж не є безпечним місцем. І порт міста Керч – також. Бо – як приємно про це вкотре нагадати! – ЗСУ все ближче. 

OSINT-розслідувач Іраклі Комахідзе опублікував «Повний перелік пожежонебезпечних об’єктів Криму», де ви знайдете усі військові об’єкти рф у Криму, які апріорі є легітимними військовими цілями для ЗС України. Ми ж постараємось розповісти і за можливості показати – де саме вони знаходяться і як виглядають.