Війна Росії проти України: хроніка 17 січня

Новини
Українські артилеристи ведуть вогонь з гаубиці 2А65 «Мста-Б» Фото: АрміяInform

Сьогодні 328-й день опору України повномасштабному вторгненню військ Росії. Військові РФ вчиняють тисячі воєнних злочинів, злочинів проти людяності та терактів по всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter

19:55 Станом на 17 січня завершені розбір завалів і пошуково-рятувальна операція на місці зруйнованого російською ракетою 9-поверзхвого житлового будинку у Дніпрі. Відомо про 45 загиблих, серед яких шестеро дітей.

19:35 В окупованому Криму «Джанкойський районний суд» 17 січня продовжив ще на два місяці – до 18 березня 2023 року – термін арешту екс-командиру корабля ВМСУ «Славутич», військовому пенсіонеру, волонтеру та цивільному активісту Олексію Кисельову, якого ФСБ обвинувачує в нібито організації «морської блокади Криму» шляхом перекриття Керченської протоки та участі у неіснуючому незаконному збройному формуванні – «батальйоні ім. Номана Челебіджіхана».

18:34 Міністр оборони РФ Сергій Шойгу оголосив про масштабну реформу збройних сил Росії та збільшення чисельності російських військ 1,15 млн до 1,5 млн осіб протягом трьох років до 2026 року. Реформа передбачає формування «самодостатніх угруповань військ» на окупованих територіях України.

17:33 В Агентстві з розшуку і менеджменту активів відмовилися надати інформацію про перелік російських та білоруських активів, які були арештовані після 24 лютого 2022 року і передані в управління до АРМА, а також про результати управління такими активами, після звернення представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з інформаційних прав.

16:26 З 20 січня відновлюється постійне залізничне пасажирське сполучення у звільнений Херсон зі Львова. Потяг №110/109 курсуватиме через день.

15:37 Попри тиск росіян та оголошений ними перехід до так званої «рубльової зони», мешканці окупованих районів Херсонщини продовжують користуватись українською валютою. Збереження херсонці з окупованих територій також тримають переважно у гривнях, не поспішаючи їх обмінювати.

14:50 Єдиний шлях з окупованих територій Запорізької, Херсонської, Луганської та Донецької областей на вільну територію України пролягає через через КПП «Василівка» на Запоріжжі, закрите 20 грудня. Окупаційна «адміністрація» у Мелітополі анонсувала відновлення роботи контрольного пункту з 15 січня, однак він залишається закритим.

13:23 Кількість загиблих внаслідок ракетного удару 14 січня по житловому будинку у Дніпрі збільшилась до 44 осіб, четверо з них діти. Доля 20 людей залишається невідомою.

12:44 Британська розвідка вказує, що Росія завдала удару по житловому будинку в Дніпрі протикорабельною ракетою Х-22 (по класифікації НАТО AS-4 Kitchen), яка відома своєю неточністю при використанні проти наземних цілей, і безпідставно звинуватила у попаданні українську ракету ППО.

11:15 Переважна більшість колаборантів зі Старої Збур’ївки Голопристанської територіальної громади Скадовського району, що на окупованій частині Херсонщини, повтікали до Скадовська і звідти намагаються «керувати» селом. Російські військові тим часом стали грабувати не лише покинуті місцеві будинки, а й ті, де залишаються господарі. Грабувати вони приїжджають як правило п’яні і в нічний час.

10:08 Омбудсмен Туреччини Шереф Малкоч розповів, що Україна і Росія працюють над великим обміном, який може відбутися за посередництва Туреччини. Під час зустрічі в Анкарі Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець передав список з 800 імен російському омбудсмену Тетяні Москальковій, як, в свою чергу, надала перелік з 200 осіб. Туреччина запропонувала створити «гуманітарний коридор» у Стамбулі для обміну.

08:59 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 17.01.23 орієнтовно склали:

особового складу ‒ близько 116950 (+870) осіб ліквідовано,
танків ‒ 3121 (+3) од,
бойових броньованих машин ‒ 6215 (+11) од,
артилерійських систем – 2104 (+5) од,
РСЗВ – 441 (+3) од,
засоби ППО ‒ 220 (+0) од,
літаків – 286 (+0) од,
гелікоптерів – 276 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1872 (+0),
крилаті ракети ‒ 749 (+0),
кораблі /катери ‒ 17 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 4877 (+7) од,
спеціальна техніка ‒ 190 (+0).

08:50 Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес оголосив про надання Україні найбільшого на сьогодні пакету військової допомоги, до складу якого увійдуть не тільки танки Challenger 2 і САУ AS-90, але й бронетранспортери FV430 Mk3 Bulldog.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: Протягом минулої доби противник завдав 2 ракетних і 7 авіаційних ударів та здійснив понад 70 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Зокрема, по цивільній інфраструктурі, є поранені та загиблі серед мирного населення. Противник не полишає своїх намірів захопити повністю Донецьку області. Веде наступальні дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах понад 20 населених пунктів, в тому числі: Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Спірне, , Краснополівка, Сіль, Соледар, Білогорівка, Бахмут, Північне, Кам’янка, Водяне, Невельське, Мар’їнка, Побєда Донецької області.

На Куп’янському, Лиманському та Новопавлівському напрямках ворог намагається покращити тактичне положення, на Запорізькому та Херсонському – продовжує обороняьтся.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без суттєвих змін, наступальних угруповань противника не виявлено. Танкових, мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони понад п’ятнадцяти населених пунктів. Серед них – Красне, Нескучне, Веселе, Гатище, Вовчанськ, Нестерне, Землянки, Новомлинськ, Дворічна і Кам’янка Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках ворог обстріляв райони понад 15 населених пунктів. Зокрема це – Кислівка, Котлярівка, Вишневе Харківської області, а також Новоселівське, Андріївка, Макіївка, Кремінна, Діброва, Терни і Ямполівка Луганської області.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження зазнали, зокрема, Виїмка, Білогорівка, Соледар, Красна Гора, Парасковіївка, Бахмут, Кліщіївка, Курдюмівка, Нью-Йорк та Веселе на Донеччині, а загалом понад 15 населених пунктів.

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Авдіївка, Водяне, Первомайське, Георгіївка, Мар’їнка і Новомихайлівка на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку обстріляно Вугледар, Микільські Дачі та Велику Новосілку Донецької області.

На Запорізькому напрямку від артилерійського вогню постраждали понад 15 населених пунктів, зокрема, Времівка, Новопіль на Доннечині та Полтавка, Малинівка, Гуляйполе, Мала Токмачка, Новоандріївка, Степове, Кам’янське і Плавні на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку окупанти не припиняють терору цивільного населення. Мінометних та артилерійських обстрілів, зокрема, зазнали Саблуківка, Качкарівка, Ольгівка, Тягинка, Інгулець та Херсон. На тимчасово зайнятих територіях, в населених пунктах Заводівка, Горностаївка та Каїри Херсонської області, окупанти зупинили трансляцію усіх українських телеканалів, транслюється тільки російське телебачення.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за добу уразили пункт управління, 11 районів зосередження окупантів, склад пально-мастильних матеріалів та склад боєприпасів ворога.