Після російських обстрілів Нова Каховка і прилеглі населені пункти залишились без електроенергії, води та зв’язку

Новини
Новая Каховка

В ніч на 7 лютого російські окупаційні війська в Новій Каховці на лівобережній частині Херсонщини завдали артилерійського удару по електропідстанції в районі підприємства магістральних електричних мереж. Після вибуху в місті зникла електроенергія, водопостачання, зник інтернет-зв’язок і російський мобільний зв’язок.

Про це повідомляють мешканці Нової Каховки, передає Центр журналістських розслідувань.

За словами місцевих жителів, світло зникло біля півночі. Окупаційна влада одразу ж звинуватила в обстрілах електропідстанції ЗСУ і підтвердила, що електропостачання припинено в Новій Каховці і десяти навколишніх населених пунктах.

Зранку 7 лютого в деяких районах Нової Каховки і сусіднього Таврійська подача електроенергії відновилась, проте дуже сильно впала напруга в електромережі. Водопостачання, водовідведення, стаціонарний інтернет-зв’язок і російський мобільний зв’язок відсутні.

Про проблеми зі світлом активно повідомляють й російські пропагандистські телеграм-канали. Місцева окупаційна влада почала встановлювати генератори в точках видачі російських «пенсій» і так званої «гуманітарної допомоги».

Як розповіли ЦЖР мешканці міста Каховка, перебої з подачею електроенергії у них теж стали звичним явищем.

«Світла у нас не було добу, потім його подали знову, але напруга постійно скаче», – розповіли вони.

Як повідомляв ЦЖР, села в тимчасово окупованій території Запорізької області заповнюють російськими військами. Загарбники заселяються в будинки по всій області. Спочатку займали житло в населених пунктах вздовж основних автошляхів, а тепер добралися і до невеликих сіл, що стоять поблизу другорядних доріг.

Те саме відбувається на тимчасово окупованій Росією лівобережній частині Херсонської області.

Мешканці Херсонщини останні місяці спостерігають стрімке падіння рівня води в Каховському водосховищі та зауважують, що за минулі 50-60 років вони ніколи нічого подібного не бачили. На значну відстань відступає вода з берегів. Міліють, перетворюючись на «калюжі» водойми в Софіївській, Василівській та інших балках на території нині окупованого Каховського району. Причинами цього є неконтрольоване управління російськими загарбниками водними ресурсами України.

Як повідомляв ЦЖР, російські загарбники визнали катастрофічний рівень руйнувань на головній насосній станції управління головного Каховського магістрального каналу, розташованого в смт Любимівка, що на окупованій частині Херсонщини.

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.