До Сенату США внесли проект закону щодо безпеки у Чорноморському регіоні

Новини
черное море

Двопартійна група сенаторів США від республіканців та демократів внесла проект закону щодо безпеки у Чорноморському регіоні 2023 року (Black Sea Security Act of 2023).

Про це повідомила посол України в США Оксана Маркарова, назвавши це важливою ініціативою.

Зокрема, законопроект підкреслює важливість Чорноморського регіону для національної безпеки США, а також європейської та глобальної безпеки, особливо на тлі продовження агресії Росії проти України.

Документ передбачає більш активну і рішучу зовнішню політику США щодо Чорноморського регіону, посилення координації між Вашингтоном, НАТО та ЄС, а також зміцнення економічних зв’язків між Штатами та країнами регіону. Зокрема, зазначається про підтримку Ініціативи трьох морів.

Документ вимагає через 180 днів після його ухвалення представити міжвідомчу стратегію збільшення військової допомоги США та координації з НАТО та ЄС, а також поглиблення економічних зв’язків, зміцнення демократії, економічної безпеки та посилення допомоги у сфері безпеки країнам регіону.

Це, зокрема, передбачатиме, розширення безпекової допомоги Україні, Румунії, Болгарії, Молдові та Грузії, а також пріоритезацію систем розвідки російських операцій у регіоні та можливість створення спільного багатонаціонального штабу, відповідального за планування навчання та координацію всієї військової діяльності союзників і партнерів США у Чорному морі. Крім того, передбачається активізація боротьби з дезінформацією та пропагандою РФ.

Авторка законопроекту — сенаторка Джин Шахін (Демократична партія). Сенатори Мітт Ромні (Республіканська партія), Том Тілліс (Республіканська партія), Роджер Вікер (Республіканська партія), Бен Кардін (Демократична партія), Ангус Кінг (незалежний), Джон Корнін (Республіканська партія) є співавторами законопроекту.

Вперше такий законопроект було внесено 12 липня 2022 року сенаторами Шахін та Ромні. Його положення зберігаються і в цьогорічному проекті.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.