«Військовий комісар» у Криму підозрюється у воєнному злочині за примус кримчан до служби в ВС РФ – прокуратура АРК

Новини
«Військовий комісар Євпаторії, Саки і Сакського району Республіки Крим» Володимир Шингірій Фото: Sergey KOTT

Прокуратура АРК повідомила про підозру у здійсненні воєнного злочину «військовому комісару Євпаторії, Сак і Сакського району» Володимиру Шингірію через примушування кримчан до служиби в Збройних силах Росії, яка незаконно окупувала Крим.

«Військовий комісар» підозрюється у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.438 КК України (порушення законів та звичаїв війни, які полягають у примушуванні осіб служити в збройних силах держави – окупанта), повідомляє прокуратура автономії

Встановлено, що підозрюваний, обіймаючи посаду начальника відділення Сакського військового комісаріату, після окупації півострову, у 2014 році, зрадив присязі на вірність народу України та перейшов на військову службу до армії держави-окупанта, обійнявши посаду «військового комісара міст Євпаторії і Саки, Сакського району Республіки Крим». Перебуваючи на вказаній посаді і водночас будучи «заступником голови призовної комісії», організовував та безпосередньо приймав участь у проведенні примусових призовних компаній цивільного населення окупованого півострову на строкову військову службу до Збройних сил РФ.

«На території АР Крим та м. Севастополя, попри пандемію коронавірусної інфекції COVID-19, триває чергова незаконна призовна компанія, що ставить під загрозу сотні життів, хоча Російська Федерація, як держава-окупант, зобов’язана забезпечити захист прав людини на півострові. Нехтуючи рядом міжнародних зобов’язань, загалом окупаційна влада незаконно призвала на строкову військову службу вже близько 22 тисяч кримчан. Разом з тим, окупанти порушили близько 80 кримінальних справ відносно кримчан за «ухилення від служби», покарання за цей злочин передбачає реальне позбавлення волі і у більшості справах вже винесені незаконні вироки», – наголосив прокурор АРК Ігор Поночовний.

Як зазначили у прокуратурі, такі дії держави-окупанта є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права. Зокрема, стаття 51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12.08.1949 року категорично забороняє державі-окупанту примушувати цивільне населення окупованої території служити в її збройних силах. Так само забороняється чинити тиск або вести пропаганду на користь добровільного вступу в армію, примушувати присягати на вірність державі-окупанту та переміщувати «призовників» за межі окупованої території.

Прокуратура АРК не називає ім’я кримського «військового комісара», якому повідомлено про підозру. За інформацією джерел Центру журналістських розслідувань, мова йде про Шингірія Володимира Миколайовича, 11.05.1962 р.н.

Нагадаємо:

  • У квітні 2018 року Україна в Раді Безпеки ООН вимагала від РФ припинити призов мешканців Криму в російську армію.
  • У жовтні 2018 року Україна звернулася до Міжнародного кримінального суду через незаконний призов своїх громадян у окупованому Криму до російської армії, що є черговим доказом здійснення РФ воєнного злочину на півострові, оскільки згідно статті 51 IV Женевської конвенції країна-окупант повинна утримуватись від залучення у будь-якому вигляді населення окупованих територій до військової служби.
  • МУС кваліфікував анексію Криму як міжнародний збройний конфлікт між Україною і РФ.
  • Навесні 2019 року зібрані експертами докази незаконного призову в армію РФ в Криму були отримані офісом прокурора Міжнародного кримінального суду. Експерти КПГ висловлюють надію, що ці матеріали допоможуть прокурору МКС відкрити розслідування по Україні, в тому числі щодо військових злочинів в Криму. Крім того, ці відомості допоможуть в роботі на міжнародному рівні для припинення незаконного призову в Криму.
  • Чому призов до армії РФ в окупованому Криму є військовим злочином, розповів Олександр СЄДОВ, аналітик Кримської правозахисної групи в програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).