Окупанти заявили про запуск руху другою залізничною колію Керченського мосту

Новини
Фото: t.me/mkhusnullin

Окупанти 5 травня заявили про запуск руху другою залізничною колією Керченського мосту, відремонтованому після вибуху та пожежі 8 жовтня 2022 року.

Про завершення ремонту залізничної частини моста повідомив російський віце-прем’єр Марат Хуснуллін, який в уряді РФ курує окупований Крим.

«Сьогодні відкрили рух другою залізничною колією Кримського мосту. Будівельники здійснили справжній подвиг, поновлюючи цей важливий об’єкт. Завдяки їхній самовідданій роботі у лютому на півтора місяці раніше терміну було повністю відкрито автомобільну частину мосту. Тепер ми запустили рух другою колією залізничної частини – і теж з випередженням графіка», – написав Хуснуллін в Telegram.

Він зазначив, що в ході ремонту будівельники здійснили заміну двох пролітних будівель, для яких було поставлено 524 тонни металоконструкцій. Також було проведено найскладнішу операцію з насування прольотів моста.

Як повідомлялось, зранку 8 жовтня 2022 року стався вибух та пожежа на Керченському мосту, який сполучає окупований Крим з Кранодарським краєм РФ. Окупанти поскаржились на «українських вандалів», які «пошкодили» Керченський міст. Рух Керченським мостом був повністю зупинений. Президент РФ Володимир Путін і Слідком Росії обвинуватили спецслужби України у нібито підриві Керченського мосту.

Окупанти запустили рух вантажних і пасажирських поїздів Керченським мостом, хоча після вибуху і пожежі на залізничній частині мосту необхідно замінити два прольоти.

18 жовтня 2022 року російський віце-прем’єр Марат Хуснуллін повідомив, що два зруйновані вибухом і два пошкоджені прольоти автомобільної частини Керченського мосту будуть демонтовані до кінця грудня. 26 жовтня Мінтранс РФ повідомив, що рух автомобільною частиною Керченського мосту для вантажного автотранспорту відкриють не раніше 1 грудня.  Хоча Хуснуллін запевняв, що лівою автомобільною смугою мосту, що вціліла після вибуху, вже можуть проїжджати вантажівки вагою до 40 тонн.

3 листопада 2022 року Хуснуллін доповів, що ремонт Керченського мосту затягується. Доведеться замінити ще чотири прольоти незруйнованої автомобільної частини мосту через виявлені деформації. Повністю завершити ремонт автомобільної та залізничної частин планувалось у вересні 2023 року.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.