У Бердянську масштабна «евакуація» не заважає окупантам красти українське зерно

Новини
Крани в порту Бердянська, весна 2022р., фото пропагандистів "РИА Новости"
Крани в порту Бердянська, весна 2022р., фото пропагандистів "РИА Новости"

Під час насильницької «евакуації» окупованих територій Запорізької області до Бердянська, в порту росіяни один за одним вантажать судна краденим українським зерном.

Про це повідомляє кореспондент Центру журналістських розслідувань

В середині квітня, під час візиту на окуповану частину Запорізької області міністра сільського господарства РФ Дмітрія Патрушева, окупанти оголосили про збільшення обсягів  перевалки краденого зерна через порт Бердянська з 20 до 150 тисяч тонн щомісяця. 

Рух вантажних суден в акваторії курортного міста помітно пожвавився, орієнтовно, з 18 квітня, коли за 5 днів на причалах побували щонайменше 3 морських зерновози. 

За період з 25 квітня по 5 травня Центр журналістських розслідувань зафіксував в порту Бердянська щонайменше 3 балкери і одну несамохідну баржу.

25 квітня суховантаж помітили бердянці на причалі №4. На жаль, розгледіти назву судна не вдалося, дуже схоже на те, що росіяни її зафарбували на час незаконної стоянки в окупованому порту.

Невідомий російський балкер в порту окупованого Бердянська, 25.04.2023 р., фото від анонімного джерела 

Невідомий російський балкер в порту окупованого Бердянська, 25.04.2023 р., фото від джерела ЦЖР

За два дні, 27 квітня, мешканці Бердянська сфотографували одразу 2 балкери: один – на виході з порту, інший – на причалі №5.

Два невстановлених судна в акваторії Бердянська, 27.04.2023 р., фото від анонімного джерела 

Два невстановлених судна в акваторії Бердянська, 27.04.2023 р., фото від джерела ЦЖР

5 травня також було зафіксовано два морських зерновози: перший  – у суднохідному каналі при заході в порт, другий – несамохідну баржу, яка пришвартована на причалі №4. 

Суховантаж на шляху до одного з причалів Бердянського морського торговельного порту, 04.05.2023 р., фото від анонімного джерела 

Суховантаж на шляху до одного з причалів Бердянського морського торговельного порту, 04.05.2023 р., фото від джерела ЦЖР

За останніми даними гауляйтера Євгена Балицького, з минулорічного врожаю в 2,5 млн. тонн зернових у Запорізькій області залишився приблизно 1 млн. тонн. 

Російська баржа для перевезення зернових на завантаженні, 05.05.2023 р., скріншот з відео в соцмережах

Російська баржа для перевезення зернових на завантаженні, 05.05.2023 р., скріншот з відео в соцмережах

Тобто, окупанти і колаборанти вивезли морем, залізницею і вантажними автомобілями 1,5 млн. тонн зернових з окупованих районів. Окупанти вже перевиконали власний план, озвучений наприкінці березня 2023 року, на перевалку 1 млн. тонн збіжжя.

Окрім того, загарбники продовжують будувати плани з використання портів Бердянська і Маріуполя для перевезення вантажів військового призначення.

ЦЖР повідомляв про тотальне мародерство російських військових на нових українських окупованих теріторіях. У фермерів відбирають або за копійки скуповують ранні овочі, які потім везуть до окупованого Криму. Туди ж тентованими вантажівками переправляють зерно, яке крадуть з елеваторів та складів у Херсонській та Запорізькій областях. Криму це зерно не потрібне, адже свого вдосталь, більше того, він відправляє зернові на незаконний експорт до Сирії та Єгипту. 

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter