Вищий антикоррупційний суд конфіскував активи гауляйтера Херсонщини Володимира Сальдо

Новини
Володимир Сальдо, колаборант, гауляйтер Херсонщини Фото: Telegram

Вищий актикорупційний суд України задовольнив позов Міністерства юстиції та конфіскував статки колаборанта, гауляйтера Херсонщини Володимира Сальдо.

Про це йдеться у рішенні суддів ВАКС.

За рішенням суду, під конфіскацію потрапили такі активи:

  • 5 земельних ділянок в Херсоні;
  • 4 нежитлові приміщення в Херсоні й Криму;
  • 2 будинки в Херсоні;
  • 3 квартири в Криму, Одесі та Херсоні;
  • автівка Volvo 2020 року випуску;
  • 99,86% акцій ПАТ «КАШТАН», яке зареєстровано в Коростишівському районі на Житомирщині. Компанія спеціалізується на видобуванні декоративного та будівельного каменю, вапняку, гіпсу, крейди та глинистого сланцю. Серед засновників – дружина Сальда, Любов. Статутний капітал становить 370 тис грн.
  • 30% акцій ПАТ «ДЕЛЬТА-СЕРВІС» – транспортна компанія, зареєстрована у Херсоні. Її статутний капітал становить  7 млн грн, а кінцевими бенефіціарами є Любов Сальдо, Леонід Гірін та турецька компанія АЙКУТ КЕТЕНСІОГЛУ.

Як зазначає Transparency International Украина, ВАКС не задовольнив позов Мін’юсту в частині стягнення в дохід державі активів, пов’язаних з донькою колаборанта Іриною Сальдо, зокрема йдеться про херсонське ТОВ «БЕБКО-АВТО» зі статутним капіталом у 1,8 млн грн. Це мережа автосалонів є дилером з продажу та ремонту автомобілів Volvo. Серед кінцевих бенефіціарів компанії – донька колаборанта Ірина Сальдо, Вячеслав Бебко та Антон Кушнір. Також суд відмовився конфіскувати ТОВ «КОНКА» – херсонську компанію, яка займається організацією дозвілля. Серед засновників компанії – та ж Ірина Сальдо, а також Олександр Больбот, Володимир Дидін та Ганна Кліментенко. Розмір статутного капіталу підприємства – 18 500 грн, а дохід за 2020 рік становив 707 тис грн.

Як повідомлялось, 65-річний Володимир Сальдо був мером Херсона з 2002 по 2012 рік, нардепом від Партії регіонів у Верховній Раді 7-го скликання. До початку російського вторгнення на Херсонщину Сальдо був депутатом Херсонської міської ради. З початку війни підтримав російську окупацію регіону. 16 березня 2022 року Сальдо разом з іншими херсонськими колаборантами взяв участь у акції до річниці звільнення Херсона від німецьких нацистів, а згодом став членом так званого «Комітету «За мир і порядок». 17 березня Херсонська обласна прокуратура повідомила про відкриття кримінального провадження через створення фейкового органу влади на Херсонщині. Провадження розпочато за фактом надання іноземній державі допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, вчиненого в умовах воєнного стану (ч.2 ст.28, ч.2 ст.111 КК України).

26 квітня 2022 року у Херсоні російські окупанти разом з місцевими колаборантами провели нараду у захопленому приміщенні Херсонської міської ради, під час якої представили так званого «голову Херсонської обласної адміністрації» Володимира Сальдо та «голову Херсонської міської адміністрації» Олександра Кобеця, якому 28 квітня повідомлено про підозру у колабораціійній діяльності.

Нагадаємо:

  • Гауляйтер Херсонщини Володимир Сальдо зміг відкрити компанію у Великій Британії попри те, що проти нього вже давно запроваджені санкції. Колаборант з Херсона вказаний в британських документах як власник фірми, зареєстрованої у листопаді 2022 року, тобто через п’ять місяців після того, як його внесли до санкційного списку.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter