Війна Росії проти України: хроніка 17 травня 2023 року

Новини
Фото: facebook.com/AFUkraine

Сьогодні 448-й день опору України повномасштабному вторгненню військ Росії. Військові РФ вчиняють тисячі воєнних злочинів, злочинів проти людяності та терактів по всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter

19:46 Російські окупанти 17 травня обстріляли селище Зеленівка у Херсонському районі. Один зі снарядів влучив поряд з магазином. Загинули двоє чоловіків та 5-річний хлопчик. Крім того, поранення отримали ще чотири людини, серед них 16-річний підліток.

19:09 Російські окупанти захопили і розграбували олієпереробний завод, розташований в селі Верхні Сірогози Генічеського району на Херсонщині. На його базі вони незаконно зареєстрували в російському реєстрі інше підприємство – ООО «Сервис АПК» і набрехали, що завод був нічийним, покинутим і перебував у жахливому стані.

18:08 У яких запорізьких селах сховалися російські окупанти (мапа)

Російська окупаційна армія займає житлові будинки українців в містах і селах Запорізької області. Центр журналістських розслідувань виявив більш ніж 70 населених пунктів, які частково або і повністю заселені військовим РФ чи стануть такими найближчим часом. ЦЖР розпочав створення інтерактивної карти з містами та селищами Запорізької області, які російська окупаційна армія перетворює на свої опорні пункти.

17:35 В Україні та Туреччині 17 травня почалися жалобні заходи до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, присвячені 79 роковинам незаконної депортації злочинним радянським режимом кримських татар з їх історичної Батьківщини – Криму.

16:06 У прифронтовому Пологівському районі Запоріжчині мешканці фіксують збільшення кількості російських військових, а на бердянський напрямок окупанти перекидають військову техніку через Маріуполь.

14:57 Південний окружний військовий суд у російському Ростова-на-Дону 17 травня засудив ще трьох фігурантів «справи кримських мусульман»: інваліда І групи по зору Олександра Сізікова до 17 років позбавлення волі в колонії строго режиму, Аліма Суф’янова та Сейрана Хайредінова – до 17 років.

13:38 За даними британської розвідки, здатність української протиповітряної оборони збивати аеробалістичні ракети «Кинджал», які президент РФ Володимир Путін називав невразливими, стала для Росії несподіванкою.

12:49 СБУ викрила шістьох блогерів, які незаконно поширювали інформацію про роботу сил ППО під час масованої атаки РФ на Київ 16 травня. Крім того, кіберфахівці спецслужби заблокували роботу онлайн-камер, які в автоматичному режимі фіксували роботу систем української протиповітряної оборони та перебувають на балансі кількох столичних комерційних структур.

11:34 СБУ повідомила про підозру в пособництві державі-агресору 42-річному Володимиру Косову, начальнику Генічеського міжрайонного управління водного господарства, який перейшов на бік ворога і очолив місцеву експлуатаційну ділянку незаконно створеного окупантами підприємства «Бассейновое управление водных ресурсов Херсонской области». Він закликав людей влаштовуватися туди на роботу і став членом путінської партії «Единая Россия».

10:45 Російській війська вранці 17 травня знову обстріляли Херсонщину. У Бериславі снаряди влучили у лікарню, а в Херсоні у багатоповерхівку.

09:56 Від початку повномасштабної війни Сили оборони України знищили вже понад 200 тисяч росіських окупантів.

09:33 ФСБ показала відео з заарештованою Лефортівським судом Москви 25-річною громадянкою України Леніє Умеровою та назвала її «українською шпигункою». Російські силовики затримали Умерову на початку грудня 2022 року після перетину грузино-російського кордону, коли він окружним шляхом їхала з Києва до окупованого Криму до батька, який страждає від онкологічного захворювання.

08:36 Російські окупанти в ніч на 17 травня завдали ракетного удару по Миколаєву, внаслідок чого зруйнований торгівельний центр та автосалон, також є влучання в об’єкт промислової інфраструктури. Одна людина поранена.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: За уточненою інформацією минулої доби противник завдав 31 ракетного удару, зокрема, 2 ракетами із С-300 по цивільній інфраструктурі Костянтинівки Донецької області та 2 ракетами «Калібр» – по цивільній інфраструктурі Миколаєва. Крім того, російські окупанти завдали 57 авіаційних ударів та здійснили 96 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Для ракетних ударів ворог використав 6 аеробалістичних ракет «Кинджал», 13 крилатих ракет «Калібр» (2 ракети підірвались у повітрі) та 10 ракет наземного базування (С-400, «Іскандер-М»), 25 з них було знищено нашими захисниками.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках – минулої доби відбулось 55 бойових зіткнень. В епіцентрі бойових дій і надалі залишаються Бахмут та Мар’їнка.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Залізний Міст, Грем’яч і Мурав’ї Чернігівської області; Ромашкове, Старі Вирки, Іскрисківщина, Волфине, Кіндратівка, Садки, Запсілля, Миропілля, Велика Рибиця Сумської області, а також Козача Лопань, Гоптівка, Лук’янці, Гатище, Плетенівка, Нестерне, Кругле, Землянки, Стариця та Бударки на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районах Масютівки Харківської області та Новоселівського і Стельмахівки на Луганщині. Завдав авіаударів по районах населених пунктів Бударки, Вільшана, Кислівка, Котлярівка і Табаївка Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Дворічанське, Кам’янка, Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Масютівка, Кіндрашівка, Куп’янськ, Кислівка, Табаївка, Берестове Харківської області та Стельмахівка – Луганської.

На Лиманському напрямку протягом доби ворог вів наступальні дії в районі Білогорівки Луганської області. Завдав авіаційних ударів поблизу Білогорівки на Луганщині та Спірного, Сіверська і Червоного на Донеччині. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Торське і Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Тривають важкі бої за Бахмут. Також противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку Іванівського. Завдав авіаударів по районах Богданівки, Бахмута, Іванівського та Торецька. Від ворожих обстрілів постраждали Григорівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Ступочки, Північне та Торецьк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник продовжує знищувати інфраструктуру населених пунктів. Завдав авіаційних ударів по Авдіївці та Водяному, здійснив обстріли населених пунктів Новокалинове, Бердичі, Степове, Авдіївка, Первомайське, Невельське та Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони відбили численні атаки противника в районі міста Мар’їнка. Окупанти завдали авіаційного удару в районі Красногорівки. В той же час, ворожих обстрілів зазнали Красногорівка, Гостре, Мар’їнка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог завдав авіаударів по районах Вугледара та Великої Новосілки. Обстріляв з артилерії, зокрема, Новомихайлівку, Парасковіївку, Вугледар, Пречистівку та Новоукраїнку Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється. Завдав авіаційних ударів по населених пунктах Времівка Донецької області, Мала Токмачка, Новоданилівка Запорізької області та Берислав і Кізомис на Херсонщині. Поміж тим, обстріляв населені пункти Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Білогір’я, Щербаки, Степове та Кам’янське Запорізької області, а також Токарівка, Молодіжне і Кізомис Херсонської області та місто Херсон.

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 14 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника, а також 4 – по зенітно-ракетних комплексах противника. Протягом минулої доби нашими захисниками знищено 10 ударних та 6 розвідувальних БпЛА. Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 6 районів зосередження живої сили, 3 станції радіоелектронної боротьби, 4 склади боєприпасів противника та 1 пункт пально-мастильних матеріалів окупантів.