Щонайменше 38 кримських політв’язнів мають критичні проблеми зі здоров’ям – КримSOS

Новини
СІЗО №2 в окупованому Сімферополі

З понад 150 жертв політично вмотивованих переслідувань в окупованому Криму щонайменше 38 мають критичні хвороби чи інвалідність. В основному до критичного погіршення здоров’я чи набуття хвороб призводять умови утримання в місцях несвободи.

Про це повідомив аналітик громадської організації КримSOS Євгеній Ярошенко.

«Нелюдські умови перебування в місцях несвободи стають причиною загострення хронічних захворювань серед жертв політично мотивованих переслідувань у Криму. За наявною інформацією, щонайменше 38 жертв політично мотивованих переслідувань у Криму мають критичні проблеми зі здоров’ям. З них 30 – люди віком від 50 років та пенсіонери», – сказав Ярошенко.

Як вказують правозахисники, навіть здорові люди набувають проблем зі здоров’ям через нелюдські умови утримання. Через переповненість СІЗО, жахливий санітарний стан будівель, відсутність медичної допомоги й катування ув’язнених кримські бранці Кремля перебувають під смертельною загрозою.

У КримSOS нагадали, що у 2023 році відсутність належної медичної допомоги в місцях несвободи призвела до смерті двох кримських політв’язнів: Костянтина Ширінга і Джеміля Гафарова.

Крім того, через ненадання медичної допомоги бранці Кремля неодноразово вдавалися до голодування.

Як наголосив голова правління КримSOS Олексій Тільненко, «голодування – фактично єдиний механізм для привернення уваги до злочинів, яких зазнали жертви політично вмотивованих переслідувань, зокрема – у Криму».

Як повідомлялося, за даними Кримськотатарського Ресурсного Центру станом на квітень 2023 року, в окупованому Криму росіяни незаконно утримують 168 кримських політв’язнів, 119 з них – кримські татари.

За даними КримSOS, станом на 14 березня 2023 року з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну щонайменше 644 громадяни України стали жертвами насильницьких зникнень у Херсонській області. У багатьох випадках російські окупанти вивозять їх до окупованого Криму.

Центр журналістських розслідувіань постійно інформує про те, що російські окупанти викрадають жителів тимчасово зайнятих територій. Декого повертають додому, декого – депортують, а з деяких мешканців ліплять «терористів» і «шпигунів».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.