Юрист-міжнародник назвав три основні порушення Росією норм міжнародного морського права

Новини
Богдан Устименко, юрист-міжнародник, експерт з міжнародного морського права. Фото: investigator.org.ua

Богдан Устименко, юрист-міжнародник наголошує, що присутність і будь-які дії Росії в акваторіях захоплених українських портів є порушенням міжнародного гуманітарного права. Він також вказав на три основні порушення норм міжнародного морського права, які здійснює РФ: кораблі її флоту атакують цивільну інфраструктуру та вбивають цивільних, порушують мінну безпеку в акваторії морів та здійснюють морська блокаду узбережжя і морських портів, а також цивільних суден, зокрема нейтральних держав.

Про це Устименко, який є фахівцем з міжнародного морського права, заявив в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар.

«Агресія сама по собі є міжнародним злочином відповідно до міжнародного публічного права. Як правило, одна незаконна дія не призводить до іншої законної дії. Тобто все, що вони роблять з нашими захопленими портами і захопленими морськими просторами, є незаконним», – сказав експерт.

Він назвав три основні порушення Росією міжнародного права. По-перше, російська армія не дотримується принципу розрізнення військових та цивільних цілей: військові кораблі РФ атакують цивільну інфраструктуру і вбивають цивільних людей.

По-друге, РФ порушує мінну безпеку. «Відповідно до міжнародного гуманітарного права держава, яка встановила на морі міни, зобов’язана реєструвати такі місця та інформувати про них спільноту, щоб не постраждали держави, які не беруть участі у збройному конфлікті», – пояснив Устименко.

Третє порушення – морська блокада узбережжя і морських портів, а також цивільних суден, зокрема нейтральних держав. «Як ми знаємо, РФ заблокувала в українських портах близько 100 цивільних суден. Наскільки мені відомо, небагато з них змогли покинути українські порти», – нагадав юрист.

Він зауважив, що притягнення Росії до відповідальності за ці злочини у міжнародних судах ускладнюється тим фактом, що РФ відкликала свій підпис під Римським статутом. Тому, на думку Устименка, Україна має активніше використовувати національний судовий механізм: виносити вироки злочинцям і подавати їх у міжнародний розшук.

Повну текстову версію інтерв’ю Богдана Устименко Валентині Самар у програмі «Питання національної безпеки» читайте за посиланням.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter