Екоцид на експорт: екологічні наслідки війни Росії проти України вже досягнули масштабу міжнародної катастрофи

Новини
Світлана Бойченко, Соф’я Садогурська, Микола Юрлов, В’ячеслав Потапенко. Колаж: investigator.org.ua

Іноземні партнери побоюються ескалації і переміщення російсько-української війни за кордони України, але в екологічному плані це вже відбулося. І якщо викиди парникових газів, аерозольних частинок та інші забруднення атмосфери, що виникли внаслідок війни, частіше зностяться на територію Російської Федерації, то наслідки для морських екосистем вже давно мають масштаб міжнародної катастрофи. Їх на собі відчули в Турції, Болгарії, Румунії.

Як саме агресія Росії проти України впливає на екологію в міжнародних масштабах, експерти обговорювали під час Міжнародного форуму експертної мережі Кримської платформи «Бачення майбутнього: експертний погляд», повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Як зазначила докторка філософських наук, активістка ГО «Екодія» Соф’я Садогурська, вплив війни на інші країни найбільш очевидний в акваторії Чорного моря. 

«Масова загибель дельфінів та інших китоподібних була зафіксована на лише на узбережжі України, а й на узбережжі Туреччини, і районі Босфору, Болгарії, Румунії та інших країн…Забруднення води внаслідок підриву Каховської ГЕС майже досягло узбережжя Болгарії та Румунії», – сказала експертка.

За її словами, органічні сполуки, які потрапили в Чорне море внаслідок теракту на Каховській ГЕС, можуть бути утилізовані. Так, наприклад, масове цвітіння водорослів – це процес утилізації певних типів органіки. Але є типи забрудення, які можуть осідати на дні моря, а з наступними штормами підійматися. А оскільки море дуже динамічна система зі структурою течій і гідродинаміки, то забруднення – це проблема і для інших країн чорноморського басейну.

Забруднення атмосфери – викиди парникових газів, аерозольних частинок – вже має не тільки логальні, а й регіональні масштаби. Проте, за словами Світлани Бойченко, провідної наукової співробітниці Інституту Геофізики, кліматологині, професорки Національного університету «Києво-Могилянська академія», поки що найбільше від забруднень, спричинених війною в Україні, страждає країна-агресор.

«У нас переважає західний переніс повітряних мас, тобто забруднення частіше зноситься на схід – по суті більшою частиною на територію Росії», – повідомила науковиця.

За словами В’ячеслава Потапенка, доктора економічних наук, керівника Центру внутрішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень, наслідки екоциду дуже сильно відобразяться на стані грунту. А це вплине на експорт аграрної продукції з України. Адже вже зараз європейські партнери зважають на рівень забруднення українського зерна.

За словами  Миколи Юрлова, старшого юридичного радника Truth Hounds, міжнародна спільнота вже відреагувала на екоцид в Україні.

«В травні Європейський економічний соціальний комітет і Європарламент закликали до криміналізації екоциду, бо вони бачать транскордонну шкоду, яка буде зачіпати і країни Євросоюзу. Але ми маємо показувати наслідки для екології цих країн», – зазначив правник.

Як повідомлялось, 18-19 липня у Києві проходив Міжнародний форум Експертної мережі Міжнародної Кримської платформи «Бачення майбутнього: експертний погляд».

***

24 февраля 2022 года президент РФ Владимир Путин заявил о проведении «специальной военной операции» на оккупированном Донбассе. Россия нанесла ракетные удары по территории Украины и начала прямое полномасштабное вторжение на четырех направлениях. Вооруженные силы Украины дают отпор врагу: план блицкрига — захватить Киев за два-три дня — провалился, российская армия отступила от столицы, потерпела сокрушительное поражение на Харьковском направлении, в ноябре 2022 года ВСУ освободили Херсон и правобережье области. Российские военные совершают тысячи военных преступлений и преступлений против человечности на всей территории Украины.

Центр журналистских расследований ведет ежедневную хронику Война России против Украины на всех площадках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter