Обмеження доступу до публічної інформації під час війни є незаконним – юристка ІРРП Оксана Максименюк

Новини
Оксана Максименюк
Оксана Максименюк, адвокатка, юристка Інституту розвитку регіональної преси (ІРРП) Фото: prostir.ua

Обмежуючі доступ журналістів до публічної інформації, державні посадовці порушують чинне законодавство України.

Про це повідомила Оксана Максименюк, адвокатка, юристка Інституту розвитку регіональної преси (ІРРП) в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар.

Вона наголосила, що відмова у наданні інформації на підставі Закону «Про доступ до публічної інформації» фактично є незаконною. «Я наголошую: змін до Закону «Про доступ до публічної інформації» з моменту повномасштабного вторгнення не вносилось. Ці обмеження є такими, що суперечать закону», – сказала Максименюк.

За її словами, один з кейсів, над яким працюють юристи ІРРП, – кримінальне провадження за публікацію інформації, яку журналісти отримали у відповідь на журналістський запит. 

«Журналістів допитували в рамках кримінального провадження за те, що вони за законом звернулися із запитом, отримали відповідь, і тут правоохоронці з’ясовують, що, можливо, ця інформація стала відома ворогу і він нею скористався. І виникають питання до журналістів, які діяли в межах закону», – розповіла юристка.

Гліб Канєвський, керівник проекту StateWatch, назвав це наслідками проваленого Україною «домашнього завдання» від західних партнерів.

«Була пряма вимога країн НАТО врегулювати питання державної таємниці. Має бути закон про секретність. Щоб не СБУ в ручному режимі вирішувало, що є таємним, а що не є. Має бути чітка класифікація таємної інформації. Цей законопроект лежав у парламенті років чотири. У попередньому парламенті, з 2019 року – новий лежав. Він і досі законопроект», – наголосив Канєвський.