ВМСУ вдарили «Нептуном» по ВДК «Костянтин Ольшанський», який РФ захопила в України під час окупації Криму – Плетенчук

Крим
БДК ВМСУ «Костянтин Ольшанський» на причалі в окупованому Севастополі без імені і номера. Фото: Севастопольский форум

ВМСУ завдали удару крилатою ракетою «Нептун» по своєму колишньому великому десантному кораблю «Костянтин Ольшанський», який Росія захопила під час окупації Криму у 2014 році. Тривалий час корабель стояв у бухті Севастополя, окупанти використовували його як джерело запчастин для своїх ВДК аналогічного проекту 775. Після втрати кількох ВДК росіяни заявили про намір відновити «Костянтин Ольшанський» та використати його у війні проти України.

Про це повідомив речник Військово-Морських Сил України Дмитро Плетенчук в ефірі каналу FREEДOM.

«Це корабель мав використовуватися проти України. Тому було ухвалено рішення про ураження і цієї одиниці нашим «Нептуном». Ураження точно було завдано. Уточнюються ушкодження», – сказав Плетенчук.

При цьому він зазначив, що пошкодження «Костянтин Ольшанський» однозначно отримав.

«У будь-якому випадку він зараз теж не боєготовий», – додав Плетенчук.

Він назвав історію навколо цього корабля «детективною, адже ВДК «Костянтин Ольшанський» того ж 775-го проекту, що й раніше уражені Україною російські кораблі «Азов», «Ямал» та «Оленегорский горняк». Після окупації Криму та захоплення військовими РФ «Костянтин Ольшанський» стояв у Севастопольській бухті та його розбирали на запчастини. Але коли окупанти зрозуміли, що великі десантні кораблі на ЧФ РФ закінчуються, вони вирішили його відновити та розпочали відповідні роботи.

«Метою цих робіт, як ми розуміємо, було зробити підробку для московського керівництва і споживачів інформації, які нічого не розуміють, в Росії та на окупованих територіях, що відновили один зі своїх великих десантних кораблів, які раніше були пошкоджені. Це міг бути або «Минск», або «Оленегорский горняк», бо там характер ушкоджень такий, що їхнє відновлення досі під великим питанням. І, відповідно, була така ідея: видати за один із них наш корабель. Відповідно, цей корабель мав використовуватися проти України, на жаль», – розповів Плетнечук.

БДК проекту 775 «Костянтин Ольшанський» був однією з найсучасніших бойових одиниць ВМСУ. Він був закладений і збудований у 1985 році в польському Гданську. Довжина корабля – 112,59 м, водотоннажність – близько 4 тис. тонн. Він призначений для десантування морської піхоти, танків та іншої бойової техніки на непідготовлені приморські плацдарми. Він може висаджуватися на узбережжя до батальйону морської піхоти з десятком плаваючих танків та БТР. Висадка десанту здійснюється за допомогою носового десантного пристрою, що складається з носових воріт та аппарелі. Для підтримки десанту «Ольшанський» озброєний двома пусковими установками залпового вогню МС-73 «Гроза», здатними вести вогонь на дальність 21 км, та двома 57-мм гарматами АК-725 з дистанційним наведенням.

«Костянтин Ольшанський» не раз використовувався в гуманітарних операціях з евакуації біженців із зон бойових дій та міжетнічних конфліктів. У 1993-94 роках він вивіз близько 4000 біженців із зони грузино-абхазького конфлікту, а у 2011 році евакуював українців із Лівії.

Напомним:

  • На момент окупації Криму Росією корабель управління «Славутич» та БДК «Костянтин Ольшанський» перебували на озері Донузлав у Південній військово-морській базі ВМС України. Як і інші українські кораблі, вони не змогли вийти в море, щоб уникнути захоплення, оскільки моряки Чорноморського флоту РФ затопили біля виходу з Донузлава два свої списані кораблі. «Славутича» було захоплено штурмовою групою російських військових 23 березня 2014 року. Моряки «Костянтина Ольшанського» змогли відбити кілька штурмів і російські військові змогли захопити корабель лише 24 березня 2014 року.
  • 27 лютого 2017 року командуючий ВМСУ Ігор Воронченко заявив, що українські кораблі, які залишилися в Криму після окупації півострова, використовуються російськими військовими як донори запчастин для кораблів Чорноморського флоту РФ, які курсують в Сирію і несуть вахту на захоплених українських газових родовищах в Чорному морі.