Компенсація за пошкоджене чи знищене нерухоме майно: Кабмін опублікував постанову

Влада
єВідновлення
Зруйновані будинки у Бородянці. Фото: investigator.org.ua

Кабінет міністрів опублікував постанову «Про затвердження Порядку надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна», яка була прийнята ще 30 травня 20223 року.

Відповідно до статті 8 Закону України «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України» Кабінет Міністрів України постановляє затвердити Порядок надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна, що додається.

Кабмін установив, що надання компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок отримувача компенсації із спеціальним режимом використання для будівництва будинку садибного типу, садового або дачного будинку або фінансування придбання квартири, іншого житлового приміщення, будинку садибного типу, садового або дачного будинку (у тому числі фінансування придбання такого приміщення/будинку, що буде споруджене/споруджений у майбутньому, або інвестування/фінансування їх будівництва) з використанням житлового сертифіката здійснюється відповідно до Порядку.

Також в постанові йдеться, що приєднання отримувача компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна до договору про відступлення державі/територіальній громаді права вимоги до Російської Федерації щодо відшкодування збитків за знищений об’єкт нерухомого майна, завданих внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, здійснюється відповідно до Порядку.

Подання заяв про надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна до Комісії з розгляду питань щодо надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна здійснюється в електронній формі засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія), з 15 липня 2023 року.

Кабмін рекомендував виконавчим органам сільських, селищних, міських, районних у місті (у разі утворення) рад, військовим адміністраціям населених пунктів або військово-цивільним адміністраціям населених пунктів забезпечити можливість розгляду поданих отримувачами компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна заяв починаючи з 15 серпня 2023 року, а також
вжити заходів до організації управління відходами з урахуванням положень додатка 1 до Порядку та Порядку поводження з відходами, що утворились у зв’язку з пошкодженням (руйнуванням) будівель та споруд внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій або проведенням робіт з ліквідації їх наслідків, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 вересня 2022 р. № 1073 (Офіційний вісник України, 2022 р., № 80, ст. 4841).

Георгій Могильний, експерт з аналізу конфліктних забудов, розкритикував ініціативу Кабінету Міністрів.

«Власники зруйнованої радянської фанерної дачі десь на Осокорках в Києві отримають по 55 тис грн компенсації за м.кв.
Власникам закинутої і давно непридатної для проживання хати на околиці Київської області – 33.7 тис грн за м.кв.
Власнику двокімнатної квартири, побудованої в радянські часи на Трощині в Києві – 27 тис грн за кв.м.
Власнику зруйнованої двокімнатної «сталінки» в центрі Харкова – 23.5 тис грн за кв.м., а в Сумах – трохи менше 19.6 тис.

Саме так виглядає справедлива компенсація на думку Кабінет Міністрів України під керівництвом Денис Шмигаль.
Хто не здогадався: сьогодні нарешті оприлюднили постанову № 600 від 30.05.2023, що регулює порядок надання компенсації за зруйноване житло», – написав він.

Верховна Рада України ухвалила в цілому законопроєкт №7198 щодо створення державного реєстру пошкодженого і зруйнованого внаслідок збройного вторгнення РФ в Україну житла і порядок компенсації за нього.

Через «Дію» українці подали вже понад 325 тис. повідомлень про знищення або пошкодження житла.

  • Міністерство цифрової трансформації України запустило реєстр пошкодженого та зруйнованого майна, який міститиме дані про всі об’єкти нерухомості пошкоджені або зруйновані під час військової агресії російської федерації. Реєстр дозволить Мінінфраструктури закумулювати всю інформацію про пошкоджені або зруйновані об’єкти інфраструктури, оцінити збитки, а також розрахувати вартість відновлення.
  • Через «Дію» українці подали вже понад 325 тис. повідомлень про знищення або пошкодження житла.
  • До початку повномасштабної війни Росії проти України ЦЖР публікував матеріал про систему забезпечення житлом ВПО. Читайте статтю Микити Панасенка «Житло не для всіх: як ВПО отримують іпотеку на німецькі кошти».