Швейцарія підтримала створення спеціального трибуналу щодо РФ

Влада
санкции
Фото: УНІАН

Швейцарія заявила про приєднання до країн, які виступають за створення спецтрибуналу для розслідування воєнних злочинів Росії проти України.

Про це повідомляється у пресрелізі на сайті Міністерства закордонних справ Швейцарії.

«Участь Швейцарії в цій основній групі доповнює її підтримку національних і міжнародних зусиль щодо судового переслідування та судового розгляду всіх міжнародних злочинів, скоєних в Україні. Швейцарія твердо переконана, що агресія (Росії – ред.) проти України не повинна залишитися безкарною», – зазначили в зовнішньополітичному відомстві Швейцарії.

Швейцарія офіційно приєдналася до основної групи країн, які підтримують створення спецтрибуналу на зустрічі у Берліні 16 листопада, де країну представляв посол Франц Перес, голова Директорату міжнародного публічного права у швейцарському МЗС.

Міжнародний кримінальний суд (МКС) має повноваження переслідувати та судити військові злочини та злочини проти людяності, які були скоєні в Україні, проте він не має юрисдикції щодо «злочину агресії» у російсько-українській війні, оскільки ні Росія, ні Україна не ратифікували Римський статут.

Швейцарія прагнутиме до перегляду Римського статуту, щоб полегшити юрисдикцію МКС щодо розгляду «злочину агресії» в усіх контекстах, йдеться у пресрелізі.

Коаліція, яка працює над майбутнім спеціальним трибуналом щодо РФ за злочин агресії проти України, вже налічує 38 держав.

Кабінет міністрів схвалив проект постанови про створення Офісу Міжнародного кримінального суду в Україні.

Міжнародний кримінальний суд уже розпочав розслідування воєнних злочинів в Україні, але керівництво України стверджує, що МКС зазнає труднощів, оскільки, хоча він може судити тих, хто звинувачується в окремих воєнних злочинах, він не може переслідувати керівництво Кремля за ширший злочин агресії, оскільки Росія не підписала відповідний статут.

Ігор Поночовний, керівник прокуратури АРК і міста Севастополь розповів Центру журналістських розслідувань про розслідування воєнних злочинів, вчинених в окупованому Росією Криму, про кримінальну відповідальність колаборантів і російських пропагандистів, про прогрес у розслідуваннях «кримських справ» у національних судах та рух у справі «Ситуація в Україні» у Міжнародному кримінальному суді.

Цикл інтерв’ю з представниками органів влади, місцевого самоврядування, правоохоронних органів, в компетенції яких знаходяться питання, пов’язані із тимчасово окупованим РФ українськими територіями, підготовлений в рамках проекту IPC за підтримки Ради Європи.